Iste på mynta

 
Nu när det är riktigt varmt ute så passar ett uppfriskande iste på mynta välidgt bra. Vi har egen mynta i trädgården så jag har passat på att plocka och torka för att ha till ett värmande te när kylan kryper fram utomhus. Vill man inte torka myntan ska det också gå bra att frysa den. 
 
Mynta är en krydda som kan användas både i te, bakverk, drinkar och matlagning. Förutom att mynta ger god smak innehåller den nyttiga vitaminer och mineraler, tex vitamin C och E, folsyra, kalcium och järn. Mynta har egenskaper som är bra för matsmältningen och lugnar magen. 
 




Svarta vinbärsmuffins

Här är ännu ett recept som jag gjort om för att passa mitt ändamål bättre.
 
Svarta vinbärsmuffins

2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 msk bakpulver
0,5 krm salt
 
100 g dadlar
2 mogna bananer
3 ägg
1 dl havremjölk
skal från en citron
citronsaft från en citron
 
svarta vinbär
 
Mixa alla de torra ingredienserna. Häll över mjölet i en skål.
Mixa sedan dadlar, bananer, ägg, havremjölk, citronsaft och skal, 
Blanda ihop allt och klicka ut smeten i formar. Tryck ner önskat antal svarta vinbär. 
Grädda mitt i ugnen 20 min på 200 grader. 
 
Svarta vinbärsmuffins med en kopp varm choklad gjord på havremjölk, kakao och honung.
 




Göra egen sambal oelek

 
Då jag gärna vill göra så mycket som möjligt från grunden själv bestämde jag mig för att försöka göra en egen sambal oelek för att slippa diverse tillsatser och konserveringsmedel. Dessutom är det plättlätt!
 
Sambal oelek

2 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
 
Hacka chilin, blanda den tillsammans med övriga ingredienser. Mixa med stavmixer till en slät massa. 
Häll upp din sambal i en steriliserad glasburk, den borde klara sig 2-3 veckor i kylen. 
 




Havrebröd

Mitt sug efter bröd har bara blivit större och större det sista så nu blev jag bara "tvungen" att försöka hitta något alternativ utan gluten. Jag använde mig därför av ett grundrecept för bröd och bytte ut en del ingredienser mot bättre anpassade.
 
Havrebröd

2,5 dl havregryn
2,5 dl rismjöl
1 dl valnötter
0,5 dl solrosfrön
1 msk psyillumfrön
½ tsk salt
Brödkryddor
 
½ pkt jäst
3 dl havremjölk
2 msk olivolja
ca 1 msk honung
 
Mixa alla torra ingredisenser till ett mjöl. 
 
Värm havremjölken fingervarm, lös upp jästen och honung i mjölken. Häll i olivolja och mjölblandningen, degen blir en aning lös men det är för att den lättare ska kunna jäsa.
Låt jäsa 30 - 60 min. Baka ut små frallor alternativt ett stort bröd. Jäs en stund till, grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 - 30 min. 




Flädersaft

Förra årets succé i repris, denna gången gjorde jag dock utan socker. Det blev gott det med men saften blev inte alls lika fyllig som med socker, det blev mer som smaksatt vatten. Saften smakar dock väldigt mycket av citron och fläder!
 
Flädersaft

30 blomklasar
4 citroner  
1,5 liter vatten
 
Koka upp vattnet.
Lägg blomklasar och skivade citroner i en skål, häll över vattnet och låt svalva med lock.
Ställ sedan svalt i 3 dygn. 
Sila och och häll upp på flaskor.
Saften går bra att frysa så den håller sig längre. Även blomklasar går att frysa för att kunna göra mer saft senare. 




Visste ni att gluten = glue?

Som ni kan förstå av rubriken så kommer ordet gluten från det engelska ordet glue, alltså klister. Gluten blir nämligen som ett slags klister och klibbar igen systemet i kroppen. 
 
Dagens mjöler och då speciellt vetemjöl innehåller enorma mängder gluten, 10 gånger mer än för 50 år sedan. Våra kroppar är inte byggda för att spjälka, alltså dela, denna massiva mängd gluten så därför uppstår problem.
 
Förr bakades det på en äldre och ren vete som inte var modifierade utan innehöll mindre gluten. Anledningen till att det idag finns så mycket gluten i mjölerna är för att bröd och bakverk ska jäsa bättre och för att vi ska få fina fluffiga muffins och bröd. 
 
Gluten är proteiner som finns i spannmål som vete, råg och korn. Havre innehåller ett annorlunda protein och kan därför tålas av glutenintoleranta, dock kan havre produceras i samma maskiner som spannmålen med gluten och på så sätt bli smittat av gluten. Det finns certifierade havreprodukter för glutenintoleranta att köpa i mataffären. Allt som på något sätt innehåller vete, råg eller korn innehåller gluten. 
 
Livsmedel innehållandes gluten:

Havrekli
Fullkornsmjöl
Durumvete
Havre (kan innehålla spår av gluten, välj ren havre)
Havrekli
Malt
Mannagryn
Quorn
Spelt

Pasta
Bulgur
Cous Cous
Nudlar
Risoni

 

Om man har en intolerans mot gluten och inte kan spjälka proteinet på rätt sätt, när gluten når tunntarmen reagerar kroppen genom att tillverka antikroppar. Antikropparna ska skydda mot glutenet men orsakar en inflammation i tarmen som gör att tarmen drar ihop sig och tarmluddet minskar. Skadan på tunntarmen gör att kroppen inte kan ta upp vitaminer och mineraler på rätt sätt, alltså kan man inte tillgodogöra sig maten. Går man för länge utan att veta om att man är känslig mot gluten blir det så att tunntarmen tillslut helt saknar tarmludd och tarmen kan då börja läcka. Glutenintolerans är inte som tex allergi, där lite av ämnet man inte tål inte gör något utan glutenintolerans är en livslång sjukdom. 

 
Även om man nu inte lider av just glutenintolerans hävdar jag, och många andra med mig, att gluten ändå inte är bra för oss. Gluten orsakar nämligen inflammationer i kroppen, några inflammatoriska åkommor som många lider av är tex. eksem, menssmärtor, led- och muskelvärk förutom detta orsakar kolhydratrikkost även bland annat diabetes.
 
Åter igen måste jag återkomma till mina tidigare inlägg om stenålderkosten och en kropp i balans. För mig blir det bara klarare och klarare ju mer jag läser och grottar ner mig att det är självklart att vi ska äta så som vi gjort i nästan 1 miljon år. Alltså att vi är skapta för att äta frukt, grönsaker, baljväxter, frön, nötter, bär, rotfrukter, fisk, kyckling, ägg, råris, quinoa och andra ursprungsväxter från stenålderskosten. Även vilt kött och ekologiskt kött kan ätas ibland enligt stenålderskosten. Dessa födoämnen tillför oss alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer kroppen behöver till byggstenar. Gluten och mjölkprodukter som majoriteten av maten i ett svenskt hushåll består av innehåller inga direkta näringsämnen. Jag har plockat ut ett citat från Åsas Tankar som jag tycker passar väldigt bra. "...det faktum att vi överlevde utan energitäta spannmål antyder att vi måste fått i oss en hel del blad, rötter, nötter och fröer, och alla dessa innehåller stora mängder mineraler, vitaminer och antioxidanter." Källa
 
Som avslut vill jag säga att jag tycker att alla ska prova att i alla fall ett tag utesluta gluten för att se eventuella hälsoeffekter, jag tror gluten (tillsammans med mjölk) kan vara boven till mycket!
 
Källor: Sandt, Livsmedelsverket, Smartamaten
 
Här nedan är ett mycket intressant klipp från Efter tio med Malou, detta är det tredje avsnittet om de vita gifterna.
 
%C3%84r%20mj%C3%B6l%20farligt?
 
Stig nämner något mycket intressant om att vi upphettar vår mat till alldeles för höga temperaturer och att molekylerna då omvandlas till skadliga ämnen för oss, så som cancer vid 170-180 grader. 
 
Väldigt intressant också att Anki tycker att vi måste ersätta vetemjöl med något likvärdigt om det ska tas bort, för att inte går miste om något näringsintag. Fråga är, hur mycket näring finns i vetemjöl?! Enligt mig, inget alls, det är så pass hårt raffinerat så inget finns kvar bara massa energi. 
 
Kinesologiska muskeltester tycker jag är väldigt intressant, att kroppen reagerar så fort på ämnen. Dock är jag lite skeptisk då det verkar för enkelt men fungerar det är det ju bra. 




Gudomlig efterrätt

Denna smaskiga chokladefterrätt är dunderenkelt att göra, gudomligt god och dessutom nyttig, få ingredienser behövs också. Jag fann receptet på Deliciousgreens, varenda recept på den bloggen ser helt underbara ut! Bloggen innehåller oändligt många nyttiga veganska och raw food recept. Ta en titt vet jag!
 
 
Raw chokladefterrätt 3 st

Botten
1 dl mandel
6 st färska dadlar
1 msk kakao
1 msk vatten

Mixa alla ingredienser i matberedaren tills det blir en fast deg. Forma sedan och lägg ut på ett fat. Bäst blir det om man ställer in i frysen ca 15 min, men det går bra att äta direkt! 

Topping
1 fryst banan
1 msk kakao

Mixa alla ingredienser i en matberedare och bred sedan över på chokladbottnarna. Toppa med valfria bär! 
 




Gluten- och mjölkfri morots- och rödbetspaj.

 
Detta behöver du:
 
Pajdeg
2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 dl olivolja
0,5 dl vatten
 
Fyllning
6 st rödbetor (förkokta)
4 morötter
3 ägg
ca 1 dl havregrädde
svartpeppar
vitlök
 
Toppa med solrosfrön
 
Blanda ihop mjöl, salt och olivolja, häll sedan på vatten. Degen ska bli något smulig. Tryck ut degen i en pajform och nagga. Förgrädda på 175 grader i ca 10 min.
 
Finriv morötter och rödbetor, blanda ihop rivet med ägg, grädde, svartpeppar och vitlök. Häll fyllningen i pajskalet, toppa med solrosfrön och grädda i ca 20 min. 
 
Mycket enkel, nyttig och god paj!




Lyxfrukost

I morse kände jag för att lyxa till det lite extra. Jag bakade mig havrescones och på min morgonpromenad plockade jag hallon som jag åt tillsammans med röda vinbär och hackad mandel. Till det hade jag också en smoothie gjord på avokado, kiwi och äppeljuice toppad med sesamfrön och gojibär. Gott var det!
 
 
 
Havrescones

2 dl varmt vatten
2 dl havregryn
2 msk solrosfrön
1 msk psyillumfrön
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 msk olivolja
 
Blanda ihop vatten, havregryn och psyillumfrön. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt svalna något innan degen ställs i kylen ca 10 min. 
Klicka sedan ut fyra scones på en bakplåt och grädda i 200 grader i 35-40 min (det låter länge men det behövs). Ta ut och låt dem svalna helt då de annars är väldigt kladdiga inuti!




Plastsanering

Så smått har jag nu börjat att fasa ut så mycket plast från mitt hem som möjligt. Köksredskap med delar av plast som används ihop med varm mat är sånt som byts ut först. I stort sett så använder jag nu enbart slevar, hålslev, stekspade mm gjorda i trä eller rostfritt. Mat som blir över försöker jag så mycket som möjligt att förvara i tallrikar med kastrullock på eller en annan uppochner vänd tallrik. Som matlåda använder jag mina porslinsskålar från Rusta, som nu tyvärr utgått från sortimentet. Jag har dock funnit några ersättare från Biltema, glasburkar med plastlock som är utan gifter. 
 
Jag fann för ett tag sedan en intressant lista över plastmärkning, jag hade inte en aning om att plast märks. Efter att jag läst listan gick jag kvickt igenom mina plastföremål i mitt hem och de flesta var hyfsat bra.
 
På de flesta plastföremål finns det en lite triangel någonstans med i siffra i, denna siffra talar om vilken sorts plast förmålet är gjort av. 
 
1 PET, polyeteneterftalat

PET står för polyeteneterftalat. Det används ofta i dryckes­flaskor. Denna plast är slitstark och tålig, passar därför bra i returflaskor. Polyester i tyg är samma sak som PET.

Miljörisk Låg, eventuellt finns risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. En ny studie visade att vatten i PET-flaskor hade högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.

2 Polyetylen - hög densitet, PE-HD

Detta är en vanlig plast i förpackningar för flytande ­produkter. Den är kraftigare och tätare än vanlig polyetylen (nummer 4). 

Miljörisk Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

3 Polyvinylklorid, PVC (undvik)

PVC används för butikspackning av kött, i byggnadsmaterial, i leksaker med mera. Ämnet är i sig hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av produktens totala vikt. Mjukgörarna läcker ut under hela produktens livstid. Ftalater är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns studier som påvisar risk för barn­allergier.

Miljörisk Undvik om du kan.

4 Polyetylen - låg densitet , PE-LD

Det här är materialet som vanliga plastpåsar görs av.

Miljörisk Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

5 Polypropylen, PP

Polypropylen är vanlig i förpackningar som ska tåla att bli varma, exempelvis till färdigmat som värms i micron, men finns i alla slags livsmedelsförpackningar.

Miljörisk Inga i dag kända.

6 Polystyren, PS (undvik)

Polystyren är en relativt hård plast som används flitigt till bland annat leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis 

i köttråg från mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.

Miljörisk Undvik om du kan.

7 Övriga plaster (undvik)

Sjuan återfinns på mängder av olika plastprodukter, allt från cd-fodral till nappflaskor och matlådor. Den svarta plaststekspaden till teflonpannan är gjord av polyamid. Nylon är en polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, kanske i din dammsugare. Här finns också bioplaster. Dessa plaster förknippas inte med risker. Men i gruppen finns också bland annat polykarbonat som är en hård och glasklar plast, finns kanske i din tillbringare hemma. Poly­karbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Från och med mars inför EU förbud av bisfenol A i napp­flaskor. 

Miljörisk Undvik om du kan, i synnerhet i "matnära" tillämpningar.
 
Källa, Sveriges Natur
 
Nästa gång du ska köpa något nytt som är gjort i plast fundera på om det inte kan tänkas finnas i glas, porslin, trä eller rostfritt stål. Matlådor finns tex i rostfritt och dessa går även utmärkt att frysa in också. 
 
Hur ser det ut med plast i ert kök och hem?




Ännu en eloge till Åsa på Smartamaten

Se så fina färger
 
Jag kan inte säga det tillräckligt många gånger, Smartamaten är gudomligt gott!
Ikväll blev det en sallad på tomat, blomkål och lök tillsammans med råris, spenat och svarta bönor. Underbart var det! 




Nyttig efterrätt eller lyxigt fika

Igår eftermiddag provade jag att göra bananglass men inte med glassmaskin som jag brukar utan av enbart fryst banan. Det blev gudomligt gott! Och så är det superenkelt, det enda som behövs är en fryst banan som får tina något och sedan mixas till en krämig bananglass. Till det hade jag diverse frysta bär som fått tina och hackad mandel. Denna nyttiga efterätt eller lyxiga fixat kom till med inspiration ifrån Smartamaten
 
 




Underskatta inte ansiktsvattnet

Många, precis som jag till en början, har nog inte förstått hur viktigt det är med ansiktsvatten efter rengöring. Det heter ju vatten, så hur viktigt kan det vara?!
 
Jo, ansiktsvattnet återställer ph-balansen i huden efter rengöring vilket gör det lättare för huden att återfå balansen efter att vi tagit bort både smuts och hudens sebum, det naturliga fettet som huden producerar. 
 
Min bror är ett bra exempel på att ansiktsvatten verkligen är välbehövligt. Han använde för några år sedan ett konventionellt märke med rengöringsprodukter för acnehy som han fick en kraftig reaktion på och efter det inte lyckades få sin hy bra igen. Han fick testa både enbart olja, oljerengöring, babyprodukter från Welda, Madaras produkter för extrem torr hy, m.m. m.m. Det han testade hjälpte ett tag men sedan blev det värre igen. Han hade eksem, var torr och röd över hela ansiktet och han fick även några sår som varade. 
 
Till slut efter en del tjat från min sida, att han skulle använda ansiktsvatten, gick han med på att prova. Det är extremt viktigt att balanser en hy som är i sån obalans som hans var då och så extremt torr. Han var dock skeptisk då han fäste sig vid att det just heter vatten och vatten torkar ju ut huden. Men ansiktsvatten innehåller inte enbart vatten utan också välgörande ingredienser från naturen, om naturliga/ekologiska produkter används vill säga. 
 
Saken är den att hans hy ganska snart började se bättre ut, den var inte lika röd och eksemet började försvinna. Det tog inte lång tid innan han hy blev helt. Underskatta alltså inte ansiktsvattnet, din hy behöver det!