Plastsanering

Så smått har jag nu börjat att fasa ut så mycket plast från mitt hem som möjligt. Köksredskap med delar av plast som används ihop med varm mat är sånt som byts ut först. I stort sett så använder jag nu enbart slevar, hålslev, stekspade mm gjorda i trä eller rostfritt. Mat som blir över försöker jag så mycket som möjligt att förvara i tallrikar med kastrullock på eller en annan uppochner vänd tallrik. Som matlåda använder jag mina porslinsskålar från Rusta, som nu tyvärr utgått från sortimentet. Jag har dock funnit några ersättare från Biltema, glasburkar med plastlock som är utan gifter. 
 
Jag fann för ett tag sedan en intressant lista över plastmärkning, jag hade inte en aning om att plast märks. Efter att jag läst listan gick jag kvickt igenom mina plastföremål i mitt hem och de flesta var hyfsat bra.
 
På de flesta plastföremål finns det en lite triangel någonstans med i siffra i, denna siffra talar om vilken sorts plast förmålet är gjort av. 
 
1 PET, polyeteneterftalat

PET står för polyeteneterftalat. Det används ofta i dryckes­flaskor. Denna plast är slitstark och tålig, passar därför bra i returflaskor. Polyester i tyg är samma sak som PET.

Miljörisk Låg, eventuellt finns risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. En ny studie visade att vatten i PET-flaskor hade högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.

2 Polyetylen - hög densitet, PE-HD

Detta är en vanlig plast i förpackningar för flytande ­produkter. Den är kraftigare och tätare än vanlig polyetylen (nummer 4). 

Miljörisk Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

3 Polyvinylklorid, PVC (undvik)

PVC används för butikspackning av kött, i byggnadsmaterial, i leksaker med mera. Ämnet är i sig hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av produktens totala vikt. Mjukgörarna läcker ut under hela produktens livstid. Ftalater är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns studier som påvisar risk för barn­allergier.

Miljörisk Undvik om du kan.

4 Polyetylen - låg densitet , PE-LD

Det här är materialet som vanliga plastpåsar görs av.

Miljörisk Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

5 Polypropylen, PP

Polypropylen är vanlig i förpackningar som ska tåla att bli varma, exempelvis till färdigmat som värms i micron, men finns i alla slags livsmedelsförpackningar.

Miljörisk Inga i dag kända.

6 Polystyren, PS (undvik)

Polystyren är en relativt hård plast som används flitigt till bland annat leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis 

i köttråg från mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.

Miljörisk Undvik om du kan.

7 Övriga plaster (undvik)

Sjuan återfinns på mängder av olika plastprodukter, allt från cd-fodral till nappflaskor och matlådor. Den svarta plaststekspaden till teflonpannan är gjord av polyamid. Nylon är en polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, kanske i din dammsugare. Här finns också bioplaster. Dessa plaster förknippas inte med risker. Men i gruppen finns också bland annat polykarbonat som är en hård och glasklar plast, finns kanske i din tillbringare hemma. Poly­karbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Från och med mars inför EU förbud av bisfenol A i napp­flaskor. 

Miljörisk Undvik om du kan, i synnerhet i "matnära" tillämpningar.
 
Källa, Sveriges Natur
 
Nästa gång du ska köpa något nytt som är gjort i plast fundera på om det inte kan tänkas finnas i glas, porslin, trä eller rostfritt stål. Matlådor finns tex i rostfritt och dessa går även utmärkt att frysa in också. 
 
Hur ser det ut med plast i ert kök och hem?

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo