Visste ni att gluten = glue?

Som ni kan förstå av rubriken så kommer ordet gluten från det engelska ordet glue, alltså klister. Gluten blir nämligen som ett slags klister och klibbar igen systemet i kroppen. 
 
Dagens mjöler och då speciellt vetemjöl innehåller enorma mängder gluten, 10 gånger mer än för 50 år sedan. Våra kroppar är inte byggda för att spjälka, alltså dela, denna massiva mängd gluten så därför uppstår problem.
 
Förr bakades det på en äldre och ren vete som inte var modifierade utan innehöll mindre gluten. Anledningen till att det idag finns så mycket gluten i mjölerna är för att bröd och bakverk ska jäsa bättre och för att vi ska få fina fluffiga muffins och bröd. 
 
Gluten är proteiner som finns i spannmål som vete, råg och korn. Havre innehåller ett annorlunda protein och kan därför tålas av glutenintoleranta, dock kan havre produceras i samma maskiner som spannmålen med gluten och på så sätt bli smittat av gluten. Det finns certifierade havreprodukter för glutenintoleranta att köpa i mataffären. Allt som på något sätt innehåller vete, råg eller korn innehåller gluten. 
 
Livsmedel innehållandes gluten:

Havrekli
Fullkornsmjöl
Durumvete
Havre (kan innehålla spår av gluten, välj ren havre)
Havrekli
Malt
Mannagryn
Quorn
Spelt

Pasta
Bulgur
Cous Cous
Nudlar
Risoni

 

Om man har en intolerans mot gluten och inte kan spjälka proteinet på rätt sätt, när gluten når tunntarmen reagerar kroppen genom att tillverka antikroppar. Antikropparna ska skydda mot glutenet men orsakar en inflammation i tarmen som gör att tarmen drar ihop sig och tarmluddet minskar. Skadan på tunntarmen gör att kroppen inte kan ta upp vitaminer och mineraler på rätt sätt, alltså kan man inte tillgodogöra sig maten. Går man för länge utan att veta om att man är känslig mot gluten blir det så att tunntarmen tillslut helt saknar tarmludd och tarmen kan då börja läcka. Glutenintolerans är inte som tex allergi, där lite av ämnet man inte tål inte gör något utan glutenintolerans är en livslång sjukdom. 

 
Även om man nu inte lider av just glutenintolerans hävdar jag, och många andra med mig, att gluten ändå inte är bra för oss. Gluten orsakar nämligen inflammationer i kroppen, några inflammatoriska åkommor som många lider av är tex. eksem, menssmärtor, led- och muskelvärk förutom detta orsakar kolhydratrikkost även bland annat diabetes.
 
Åter igen måste jag återkomma till mina tidigare inlägg om stenålderkosten och en kropp i balans. För mig blir det bara klarare och klarare ju mer jag läser och grottar ner mig att det är självklart att vi ska äta så som vi gjort i nästan 1 miljon år. Alltså att vi är skapta för att äta frukt, grönsaker, baljväxter, frön, nötter, bär, rotfrukter, fisk, kyckling, ägg, råris, quinoa och andra ursprungsväxter från stenålderskosten. Även vilt kött och ekologiskt kött kan ätas ibland enligt stenålderskosten. Dessa födoämnen tillför oss alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer kroppen behöver till byggstenar. Gluten och mjölkprodukter som majoriteten av maten i ett svenskt hushåll består av innehåller inga direkta näringsämnen. Jag har plockat ut ett citat från Åsas Tankar som jag tycker passar väldigt bra. "...det faktum att vi överlevde utan energitäta spannmål antyder att vi måste fått i oss en hel del blad, rötter, nötter och fröer, och alla dessa innehåller stora mängder mineraler, vitaminer och antioxidanter." Källa
 
Som avslut vill jag säga att jag tycker att alla ska prova att i alla fall ett tag utesluta gluten för att se eventuella hälsoeffekter, jag tror gluten (tillsammans med mjölk) kan vara boven till mycket!
 
Källor: Sandt, Livsmedelsverket, Smartamaten
 
Här nedan är ett mycket intressant klipp från Efter tio med Malou, detta är det tredje avsnittet om de vita gifterna.
 
%C3%84r%20mj%C3%B6l%20farligt?
 
Stig nämner något mycket intressant om att vi upphettar vår mat till alldeles för höga temperaturer och att molekylerna då omvandlas till skadliga ämnen för oss, så som cancer vid 170-180 grader. 
 
Väldigt intressant också att Anki tycker att vi måste ersätta vetemjöl med något likvärdigt om det ska tas bort, för att inte går miste om något näringsintag. Fråga är, hur mycket näring finns i vetemjöl?! Enligt mig, inget alls, det är så pass hårt raffinerat så inget finns kvar bara massa energi. 
 
Kinesologiska muskeltester tycker jag är väldigt intressant, att kroppen reagerar så fort på ämnen. Dock är jag lite skeptisk då det verkar för enkelt men fungerar det är det ju bra. 

Cilla

Läs gärna detta!
http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html

Svar: Tack, det ska jag absolut läsa!
Alexandra Björsell

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo