Egna erfarenheter av mjölk och gluten

Nu när jag ändå är inne på de vita gifterna igen, socker, mjöl och mjölk, tänkte jag berätta om mina erfarenheter. Framförallt av mjölk och gluten. 
 
För en 6 år sedan fick jag via alternativmedicin reda på att jag inte tål komjölksprotein och att mitt eksem beror på detta. Det kom som en chock för mig och det kändes som att hela välden skulle gå under då jag i stort sett levde på mjölkprodukter just då. Men efter många om och men lyckades jag fasa ut mjölkprodukterna och mitt eksem började också bli bättre. 
 
Men på hösten för ett och ett halvt år sedan och även senare delen av den sommaren började dock mitt eksem att blir sämre ingen och jag började även få en hel del finnar. Jag trodde då att det berodde på mjölkprodukter då jag under sommarjobbet åt jag på jobbets restaurang och inte brydde mig om att säga till om min allergi. Det har verkat som att jag kan äta lite mjölkprodukter utan att det märks men det blev nog lite väl mycket under sommaren. Mitt eksem tog alltså fart igen och trots att jag drog ner på mjölkprodukter efter sommaren gav det inte med sig. 
 
Under för ett år sedan julen, som vi firade i Frankrike, blev det sämre igen efter att ha varit något bättre. Denna gång visste jag varken ut eller in, för i Frankrike äter man inte avsevärt mycket mjölkprodukter och jag åt inget alls. Förutom yoghurt och ost från get och får som jag inte reagerat på tidigare. Väl hemma hoppades jag på att få se en förbättring, jag åt varken produkter från get, får eller ko. Men det hjälpte inte, jag höll på att bli galen och visste verkligen inte vad jag skulle ta mig till. 
 
Efter ett tag började jag dock misstänka gluten, det gick mer och mer upp för mig att det borde vara det som spökar. För jag brukade baka en hel del bröd och i Frankrike äts det, som de flesta vet, en hel del bröd och framför allt baguette! Men jag ville inte riktigt tro på att det kunde vara gluten. Jag bestämde mig i alla fall för att kolla mina allergier igen med hjälp av alternativmedicin, här fick jag dock åter igen en chock då gluten var positivt och en rad andra födoämnen.Just då levde jag i stort sett på hembakat bröd och visste inte längre vad jag skulle kunna äta. Allt kändes nattsvart och jag mådde riktigt dåligt. 
 
Till slut bestämde jag mig för att boka tid till läkaren, för att få det bekräftat. Jag fick genomgå en hel del prover och inget visade på glutenintolerans eller andra födoämnesallergier. Jag bokade till och med tid i två olika landsting men båda visade samma. Jag berätta för min första läkare om det andra testet jag genomgått, Food Detective, men han dömde ut mitt val av testmetod helt och hållet. Det var ju inte vetenskapligt bevisat och bla bla bla. Frågan är ju varför mår jag bättre utan att äta gluten då om jag inte är intolerant? Han kunde inte svara på detta utan sa något om att allergier kan komma och gå lite, man vet inte riktigt. Typ något sånt tolkade jag det som. 
 
Här kan jag koppla till mitt tidigare inlägg om gluten, som ger inflamationer i kroppen. Antagligen var det inflammationerna från gluten som gav mig eksemet.
 
Som tur var hade jag en tag innan jag fick beskedet om gluten börjat fundera på att bli medlem i Smartmaten då jag läst en hel del om det och att många upplever många positiva hälsoeffekter med att äta basiska råvaror. Smartamaten har hjälp mig oerhört mycket att orka ta mig igenom mitt nederlag och få inspiration till att prova nytt och för mig annorlunda.
 
I somras bröt mitt eksem ut riktigt ordentligt igen efter att ha hållit sig borta under ett år. Jag misstänker att det den gången berodde på psykiskohälsa, stress och ångest osv. Jag mådde riktigt dåligt på insidan vilket troligen fick hela min kropp ur balans. Sedan dess har mitt eksem gått i vågor. Det är så svårt att veta vad det beror på, troligen spelar flera olika faktorer in vilket gör det ännu svårare att ta reda på orsaken. Jag vet heller inte var jag ska vända mig för att få hjälp.
 
Nu senaste månaden har mitt eksem blossat upp igen, jag misstänker att det beror på slarv från mig när jag var bortrest några dagar. Dock är det nästan värre än någonsin. Riktigt jobbigt! Tänker verkligen leva strikt utan varken mjölk eller gluten och hoppas på att det lugnar sig snart. Någon annan med liknande erfarenheter?

Estelle

Glutenintolerant eller ej, det finns ju många som inte mår bra av gluten även fast både blodprover och mag/tarmundersökningar visar att man skulle tåla det.
Har du hört talas som Foodmap t.e.x? Vid Ibs mår de flesta mycket bättre av en glutenfrikost utan att man har glutenintolerans.
Har du gjort en gastroskopi där det har tagits biopsi för att se om du är glutenintolerant förresten?
Inte 100% tillförlitligt har jag förstått, men i allafall det säkraste sättet att få koll, blodprov brukar inte vara tillförlitligt.

Jag tror för övrigt inte att vi är gjorda för att äta vare sig spannmål eller mjölkprodukter och därför tycker jag heller inte att det är konstigt om man reagerar på olika sätt gentemot det.
Men vi är ju olika känsliga, vissa tål ju mycket större mängder alkohol, mediciner m.m. än andra utan att reagera speciellt mycket alls.

För egen del mår min mage och jag allmänt uselt av att äta gluten, blir verkligen magsjuk av det och det har bara blivit värre med åren, likaså mjölkprodukter.
Får dessutom klåda, torr hud och oren hy och tendens till eksem om jag äter gluten och/eller mjölkprodukter regelbundet.
Fler och fler har ju lagt märke till att de mår bättre av att skippa gluten, socker och mjölkprodukter....

Svar: Ja absolut kan man reagera ändå, det tror jag också och ville väl egentligen få fram det i texten. Tror det framkommit tidigare i andra inlägg. Jag tror precis som du att vi inte är gjorda för att äta mjöl och mjölk.
Foodmap har jag hört talas om men inte kollat upp närmare. Ingen gastroskopi har gjorts då blodproverna inte visade något..
Alexandra

Estelle

Stå på dig i så fall! Du har rätt till en gastroskopi.
Jag tror faktiskt inte ens att jag tagit blodprov för gluten innan jag fick en gastroskopiundersökning.
Gjorde gastroskopi för ca 13 år sedan, men var och gjorde en enkel allergiutredning med pricktest på huden i somras (visade inget mer än viss histaminöverkänslighet, vilket är vanligt att ha) och blev där rekommenderad att göra en gastroskopi nu igen eftersom jag har så stora besvär och det var så pass länge sedan gastroskopin gjordes.
Måste bara få en remiss av någon läkare (De på allergimottagningen kunde ej ge remiss eftersom de är en specialistmottagning, så dumt!)

Estelle

VIKTIGT!

Både vid blodprov och gastroskopi för att kolla upp glutenintolerans måste man ha ätit gluten varje dag (minst motsvarande ett par skivor bröd varje dag) under i allafall minst 3 veckor innan, men ju längre tid innan provtagningen dess tu bättre.

En av anledningarna varför man inte rekommenderar folk att utesluta gluten själva är just att man kan missa sjukdomen om man levt utan gluten innan provtagningen.

Svar: Jag har läst på en hel del om gluten och glutenintollerans/överkänslighet. Och då jag slutade ta gluten för några år sedan nu, förutom att jag fått i mig en mindre mängd då och då, så kommer jag inte att ta den mängden gluten eller under så lång tid som det behövs för att göra en gastroskopi. Jag resonerar som så att om jag ändå inte äter gluten så tjänar det ingenting till att kolla upp tarmen. Visst hade det varit intressant att veta men jag kommer inte att utsätta min kropp för mer gluten.
Alexandra

Estelle

Bra att du har stor koll då! :)
Så länge du lever totalt utan gluten och tänker fortsätta så gör det ju så klart ingenting att du inte vet om du har glutenintolerans/celiaki.

Oavsett om jag får genomgå en gastroskopi eller ej snart och oavsett vad det visar ska jag under en period testa att vara helt utan gluten, har aldrig varit helt utan eftersom jag använder havremjölk och havregryn som inte är garanterat glutenfria.
känns jobbigt att inte kunna använda havremjölk.
Mandelmjölk och sådant brukar vara dyrare och inte så tilltalande, soja mår jag inte bra av och tycker heller inte om.
Vad använder du om du till exempel äter gröt?

Svar: Ja, jag är så intresserad av mat och vad det gör med kroppen osv så jag läser på :) Äter dock vanligt havre och använder havremjölk /grädde. När jag äter gröt har jag kommit på att äppeljuice är jättegott som vätska till :)
Alexandra

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo