Vilse i matdjungeln

Raw food? Stenålderskosten? Äta som vanligt med utesluta vetemjöl, raffinerat socker och mjölkprodukter? 
 
Sedan jag började intressera mig för raw food och läsa på mer har jag bara känt mig mer och mer förvirrad. Hela tiden dyker det upp nya tänkvärda "vägar" att gå. 
 
Från början var jag helt inne på att köra helt på raw food. På biblioteket lånade jag boken Raw food av Vibeke Amdisen vilket var en väldigt bra och inspirerande bok. Jag fick många tankeställare och "aha" upplevelser. Jag testade att försöka ändra frukost och mellanmål vilket gick ganska bra, jag var mätt en längre tid än vanligt. Dock blev jag osäker om jag kanske är allergisk mot avokado (läs tidigare inlägg) vilket gjorde det svårt då avokado är en stor del av raw food och är mycket bra, tillsammans med banan, som frukostyoghurt.
Ett helt mål raw food lyckades jag även testa, det var väl dock ingen riktigt höjdare. Det smakade bra till en början men framåt kvällen blev jag rejält illamående. Mätt blev jag inte heller, det känns svårt att få till en tillräcklig måltid. Jag har inte tillräckligt med information och inspiration än känner jag. 
Trots att jag bara testade i en vecka att äta mer frukt och grönt märkte jag direkt så fort jag åt spagetti att min mage inte alls mådde bra av det. Jag vill verkligen lyckas för jag tror verkligen på en råare och naturligare livsstil.
 
På biblioteket hittade jag också boken Råsmart familj av Ulrika Hoffer, hennes syn på råkost fick mig att känna mig mer hemma. Stenålderskosten som hon kallar den kändes lättare att genomföra och mer anpassat till mig.
I och med att jag börjat läsa Råsmart familj har jag också börjat tänka mer på det här med vetemjöl (eller gluten), raffinerat socker och mjölkprodukter. Att utesluta dessa tre kategorier kändes som den rätta änden att börja i. Det känns dock lättare sagt än gjort.
 
Mjölkprodukter är i och för sig inga problem, de flesta mjölkprodukter är redan ersatta med havreprodukter i mitt hem. Socker, ja det är väl framför allt vid bakning då. Vad ersätter man det med? Och mjöl, vad kan man använda för mjöl? Hur undviker man gluten? Är det bara såna mjölmixar som gäller då? 
 
Att prova göra egen mjölk, som jag gjorde i detta inlägget, kändes som en bra början. Då kunde jag ju äta havregrynsgröt till frukost med banan, kanel och egen mjölk. Att det sedan inte smakade alls bra var en stor besvikelse och kändes som ett stort bakslag.
Jag vet inte i vilken ände jag ska börja eller hur jag ska göra. Allt känns förvirrade och det känns knappt som att jag kan äta något. Dyrt känns det också.. Hur börjar man?
Lite hjälp?

Fröken Råsmart

Hej igen :-) Jag har precis som dig funderat kring vitt mjöl, socker och mjölk. Det som många kallar "det vita giftet". "Råsmart familj" är inspirerande och jag tycker att vi har lyckats ganska bra att ersätta mjöl, mjölk och socker. Du kan söta med agavesirap och du kan baka bröd med bara råg i. Havremjölk kämpar jag på med men det är nog en vanesak tror jag. Jag ska lägga ut ett recept på ett rågbröd någon dag, måste bara testa det igen först så jag inte lurar dig :-)

Cat

Hej!

Håller helt med! Därför tar jag ingen stress över att genast måsta äta allt "raw" eller vegetarisk. Jag tycker man bra kan kosta på sig att prova sig fram och se vad som passar en själv. Jag vill helst äta en kost som också är bra för miljön men det är inte alltid super lätt det heller.

Att ersätta gluten tycker jag inte sä så svårt dock. Det finns massor spännande mjöl man kan prova istället för vete. T.ex. mandelmjöl, kokosmjöl, sojamjöl, majsmjöl...dom är ofta hälsosammare med. Dinkelmjöl använder jag också ofta istället för vanligt vetemjöl, det är dock inte glutefritt.

Muscovado socker är nog socker men borde vara lite hälsosammare än helt vitt socker (lägre GI-index, om jag inte tar fel).

Det jobbigaste med raw food känner jag är att allt ska blötläggas hit och dit, samtidigt kan jag känna att det är lite halväckligt att någonting ska ligga o blöt flera timmar före man äter det....men det är kanske någonting jag kommer över ännu...Dock ääälskar jag olika gröna juicer, är bara inte så bra på att göra dem själv ännu but I'm getting there! :)

Carina

Istället för socker kan man använda Stevia. Vad jag har förstått det som så är den i pulverform minst bearbetad.

Här kan man läsa mer om Stevia:

http://www.internationalsteviacouncil.org/

http://www.globalsteviainstitute.com/en/default.aspx

Och här kan man köpa ekologiskt certifierat steviapulver: http://www.friendlyshop.nu/sv/component/virtuemart/stevia/stevia-gr%C3%B6n-40g-%E2%80%A2-stevia-green-1-4oz

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo