Vilse i matdjungeln
Hej!
Håller helt med! Därför tar jag ingen stress över att genast måsta äta allt "raw" eller vegetarisk. Jag tycker man bra kan kosta på sig att prova sig fram och se vad som passar en själv. Jag vill helst äta en kost som också är bra för miljön men det är inte alltid super lätt det heller.
Att ersätta gluten tycker jag inte sä så svårt dock. Det finns massor spännande mjöl man kan prova istället för vete. T.ex. mandelmjöl, kokosmjöl, sojamjöl, majsmjöl...dom är ofta hälsosammare med. Dinkelmjöl använder jag också ofta istället för vanligt vetemjöl, det är dock inte glutefritt.
Muscovado socker är nog socker men borde vara lite hälsosammare än helt vitt socker (lägre GI-index, om jag inte tar fel).
Det jobbigaste med raw food känner jag är att allt ska blötläggas hit och dit, samtidigt kan jag känna att det är lite halväckligt att någonting ska ligga o blöt flera timmar före man äter det....men det är kanske någonting jag kommer över ännu...Dock ääälskar jag olika gröna juicer, är bara inte så bra på att göra dem själv ännu but I'm getting there! :)
Istället för socker kan man använda Stevia. Vad jag har förstått det som så är den i pulverform minst bearbetad.
Här kan man läsa mer om Stevia:
http://www.internationalsteviacouncil.org/
http://www.globalsteviainstitute.com/en/default.aspx
Och här kan man köpa ekologiskt certifierat steviapulver: http://www.friendlyshop.nu/sv/component/virtuemart/stevia/stevia-gr%C3%B6n-40g-%E2%80%A2-stevia-green-1-4oz
Hej igen :-) Jag har precis som dig funderat kring vitt mjöl, socker och mjölk. Det som många kallar "det vita giftet". "Råsmart familj" är inspirerande och jag tycker att vi har lyckats ganska bra att ersätta mjöl, mjölk och socker. Du kan söta med agavesirap och du kan baka bröd med bara råg i. Havremjölk kämpar jag på med men det är nog en vanesak tror jag. Jag ska lägga ut ett recept på ett rågbröd någon dag, måste bara testa det igen först så jag inte lurar dig :-)