Mjölkens vara eller icke vara

Det senaste har mjölken, tillsammans med de andra två "vita gifterna" socker och mjöl, varit hårt debatterade. Fler och fler börjar ifrågasätta mjölkens självklara plats i våra hem. Senast i måndags skrevs det en artikel om mjölken, "Mjölk-  ifrågasätts av experter världen över". De flesta är överens om att mjölken vi finner i affären inte på långa vägar är lika bra som den mjölk som dracks förr, pga bland annat pastörisering, eller ens nödvändig för oss idag. Mjölken var nödvändig då det var hungersnöd i Sverige, då var den näringsrik och oftast kom den också direkt från kon. 
 
Mjölken har länge varit en standardvara i våra hem och de flesta av oss är uppväxta med att mjölk ger starka tänder och skelett. Detta är dock idag ifrågasatt då vi i västvärlden som dricker mest mjölk också drabbas mest av benskörhet. Benskörhet sägs dock inte bero på kalciumbrist utan brist på vitamin K2, vitamin D3 och magnesium i kombination med för mycket av vitamin A som mjölk ofta berikas med. Mjölkprodukter försurar också kroppen vilket bidrar till att skelettet urlakas på kalk. Kalciumet är självklart viktigt för oss men sorten som finns i mjölk är av en sort som är svår för oss att tillgodogöra oss, vilket gör att koppen inte kan ta upp detta kalcium. 
 
Yoghurt, fil och ost där emot är inte alla lika överens om att även dessa produkter är dåliga för vår kropp. Det tros bero på de god bakterier som finns i dessa fermenterade produkter. Enligt en studie kunde dessa produkter har en skyddande effekt för vår kropp. Mjölksockret däremot säger några är boven till bland annat förtidigt åldrande medan andra säger att det är mjölkproteinet som kan ställa till problem för vår kropp. Många har idag problem som magbesvär, eksem, huvudvärk, ance osv. Detta kan bero på mjölken. 
 
Debatten kring mjölken är helt klart komplicerad men det tåls att tänka på att mjölk faktiskt är kons bröstmjölk, vilket inte är det minsta naturligt för oss. Alla andra arter på vår jord dricker enbart mjölk när de är väldigt små sedan klarar de sig på annan föda. Förutom att mjölk inte är vår naturliga föda så innehåller den även hormoner som kalven ska ha för att växa och utvecklas ordentligt. Dessa hormoner får vi i oss istället och man vet inte helt säkert vad det ska ställa till med i vår kropp. 

Hanna Li

Ja jag tycker det är minst sagt intressant detta ämne och har försökt följa det i ett par år. Jag har för egen del försökt dra ner på min mjölkkonsumtion men det är svårt! Mjölk i kaffet har jag inte hittat ett enda substitut för som jag tycker smakar gott. Om fil och ost skulle vara lite nyttigare blir jag bara glad, för det är ju också så oerhört gott!

Svar: Mat över lag, vad vi bör och inte bör äta är väldigt intressant men också väldigt förvirrande.
Det är verkligen svårt att sluta med något som man är van vid, själv slutade jag för 6 år sedan. Det var verkligen inte lätt men så sakteliga vänjer man sig. Man får ta det successivt. Det är en bra början att dra ner!
Alexandra Björsell

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo