Ibland vill jag bara ge upp..

Ja, vad jag än gör så känns det som att jag aldrig kommer bli bra. Vad jag än provar så lindrar det ett tag men sen blir det dåligt igen. Vad jag pratar om? Jo, framförallt mitt eksem. Jag håller på att bli tokig och vet inte vad det beror på!
 
De vanligaste svaren man får, oberoende vad som är fel, brukar vara att utesluta gluten, mjölkprodukter, socker, äta mer frukt och grönt, ta olika kosttillskott osv. Jag gör redan det men ändå mår jag inte bra! Mitt eksem blossar ständigt upp och jag kan inte alls koppla det till något specifik som skulle trigga det. Förutom att jag har stora synliga eksempartier som kliar och sticker så kliar och sticker det då och då även på andra ställen där jag inte alls har eksem. Nästan som om jag hade löss, skabb eller liknande (har aldrig haft det så vet inte hur det känns, men kan föreställa mig det). Detta tär verkligen på mig, att det ständigt kliar och sticker, att jag har stora röda eksempartier och att jag tycker jag gör allt rätt men att det ändå inte blir bra gör att jag mår psykiskt dåligt också. Ibland känner jag verkligen bara för att ge upp! Jag vet heller inte var jag ska vända mig för att få bra hjälp. 
 
Jag har delvis fått bra hjälp vad gäller olika krämer osv. att testa men de funkar inte fullt ut, eksemet försvinner inte men lindras. Jag kanske har dåligt tålamod men jag vill ha ett mirakelmedel nu. Från att i stort sett varit eksemfri under många år är allt nu tillbaka igen. Vad ska jag ta mig till! All hjälp och alla tips och råd mottages tacksamt!

Estelle

Usch, förstår att det måste vara väldigt frustrerande och påfrestande! :(
Är det inte så att stress triggar och förvärrar det hela då?

Har du hört talas om psykodermatologi?
Står lite om det i boken "vägen till friskare hy" av läkaren Helena Nyblom.
Man vet bland annat att hudbesvär som olika typer av eksem, rodnade, kliande och fjällande hud är starkt kopplat till hur man mår psykiskt.

Googla på det vet ja, ska finnas mottagningar inom landstinget som jobbar med psykodermatologi.

hoppas verkligen att det blir bättre snart!

*Kram*

Svar: Jo, jag är övertygad om att stress förvärrar. Dock har jag varit mer lugn det senaste än på väldigt länge. Men det är så svårt att veta hur långt efter en reaktion faktiskt kan komma. Dock verkar det lunga sig nu, så jag tror nog att det mest beror på mjölk och gluten faktiskt.
Tack för tipset!

Kram!
Alexandra Björsell

Estelle

Blev inte att jag nämnde, men akne, psoriasis m.m. är också starkt kopplade till hur man mår psykiskt...

En annan grej som är vanligt i samband med eksem är att man är mer känslig för histaminer än andra.

Kost som är histaminrik är värt att undersöka om du förvärras av.

Här är en lista med histaminrika livsmedel ur en annan bok jag har som hudläkaren som skrivit boken listar i sin uteslutarlista vid eksem ("Feed your face" av Jessica Wu ,M.D.)

Tofu
Sojasås
Lagrad ost (som parmesan och mögelostar)
Fiskkonserver
korv och salami
Ägg
citrusfrukter
jordgubbar
choklad
champagne öl och vin

Svar: Tack för listan, får undersöka och se om det är något från den som kan tyckas förvärra eksemet.
Alexandra Björsell

Hanna Li

Jag läste det här inlägget för några dagar sedan när jag var på språng, och hade inte möjlighet att skriva en kommentar då. Men jag blev så berörd av din beskrivning! Jag lider inte av eksem såsom du gör, så jag har inga tips att ge dig tyvärr... jag hoppas innerligt du får bukt med det snart och att du med tiden kan hitta strategier för att lindra skoven.

Svar: Tack för din kommentar, det värmer även om du inte kunde hjälpa mig denna gång! :) Jag hoppas också på att kunna få bukt med det och klura ut vad det egentligen beror på.
Alexandra Björsell

Estelle

Skönt att det har lugnat sig nu! :) Vet hur det är att hålla på att bli galen av klåda och att det sticker, har haft det mycket de senaste 10 åren, både med utslag och utan att det syns något alls.
Så otroligt svårt att låta bli att klia, men det gör det nästan alltid så att det kliar ännu värre :(

Finns ju olika födoämnestest man kan göra som inte vården gör, mot fördröjda allergier och överkänsligheter, tyvärr brukar de kosta mycket, har funderat på att göra det...

Svar: Jo, jag har också funderat på det och vore nog värt att få veta vad man reagerar på. Dock är det som med allt annat, så svårt att veta om man kan lita på resultatet eller ej. Beror ju på hur testet går till.
Alexandra Björsell

Sanna

Jag tror kosten är det viktigaste! Att äta så rent och enkelt som möjligt, framförallt frukt och grönsaker och hlst av allt så mycket raw som möjligt. Kolla in den här lilla tjejen tillexempel, hennes förändring är fantastiskt :) http://www.anniejaffrey.com/2014/09/cure-eczema-allergies-with-raw-foods.html

Svar: Ja kosten är helt klart väldigt viktig, men också att inte stressa tror jag. Rawfood verkar ju onekligen bra, har sett den länken tidigare. Dock tycker jag mest om varm mat, men tänker prova och se att äta mer raw när det blivit lite varmare ute. Har du provat? Märkte du någon skillnad?
Alexandra

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo