Vegan - vad är det?

Vegan handlar om att ta bort allt som kommer från djurriket. Det finns olika typer av veganer, hur strikt man vill gå beror på vad man själv känner. Men ordet vegan syftar till att ta bort allt som kommer från djurriket, både vad gäller mat men även olika skinn-, dun- och ullprodukter m.m. Det som då återstår är, frukt, grönsaker, bär, spannmål, baljväxter, nötter och frön. 
 
Precis som vilka matval som helst så är det väldigt viktigt att vara medveten av vad man stoppar i sig och se till att kroppen får vad den behöver för att kunna fungera, bygga upp och reparera sig själv. Som jag tagit upp i tidigare inlägg är det vi stoppar i oss det kroppen kan använda som byggstenar, det är inte svårare än så. Får inte kroppen i sig näringsämnena den behöver för att bygga upp sig måste den börja bryta ner skelett och muskler för att kunna kompensera. Denna process är mycket energikrävande för kroppen vilket gör att immunförsvaret då kan bli lidande. 
 
Vitamin B-12 är den vitamin som är viktigast att få i sig extra av vid en veganskkost, B-12 är viktigt för nervsystemet och därför rekommenderas det att ta en tablett B-12/dag. Järn och protein är två andra byggstenar som brukar vara ett vanligt argument om varför det är ett måste att äta kött. Dock är inte kött den enda källan till järn och protein. Järn finns det i olika bladgrönsaker så som spenat, grönkål, persilja och också i bönor, linser, frön, nötter, torkad frukt. C-vitamin eller mjölksyrade grönsaker i samband med järnrika livsmedel. 
 
Proteiner är något mer krångligt, ett 20-tal aminosyror bygger upp proteinet och av dessa är det åtta som inte kroppen själv kan tillverka utan måste få i sig genom maten. För att kroppen på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig proteinet krävs det att det är fullvärdigt, alltså att alla de åtta proteinerna måste finnas i en måltid. För att få tillgång till dessa åtta proteiner bör man kombinera flera olika vegetabilier i en måltid, i stort sett ingen vegetabilie ensam är fullvärdig. Quinoa är dock ett livsmedel som faktiskt ger fullvärdigt protein, men annars bör tex bönor och linser av olika slag kombineras med tex råris för att det ska bli fullvärdigt protein. 
 
D-vitamin är också väldigt viktigt att få i sig, detta gäller dock oavsett vad för kost, vitamin D-3 är den mest effektiva sortens d-vitamin. D3 utvinns dock oftast från fårull vilket inte är helt i enlighet med vegankost, alternativet är då D2 vilket inte är lika effektivt. Men det går att finna veganvänlig D3, ett märke Natures Plus, Source of Life, Garden D3, som bland annat hittas hos Iherb (för rabatt på din första beställning klicka på Iherb-bilden till vänster i menyn). I mat återvinns d-vitamin i kantareller och trattkantareller, för att ytterligare höja d-vitamin nivån kan de torka i solen. 
 
K2 är en annan viktigt vitamin som framförallt återvinns i animaliska produkter. K2 är viktig för ett friskt hjärta och skelett, det hjälper till att transportera kalciumet från artärerna, där de annars bildar plack, in till ben och tänder. Ett bra K2 tillskott bör innehålla menakinon-4 (MK-4) eller menakinon-7 (MK-7). Tex. Natures Plus, Source of Life, Garden Vitamin K2 hos Iherb.
 
För att få hjälp på traven med att komma igång kan jag varmt rekommendera SmartaMaten, som jag tidigare pratat om. Det är en prenumerationstjänst där man varje månad får uträknade och kompletta menyer som bygger på att äta mat som gör kroppen basisk. Dock förekommer fisk och alla glutenprodukter har uteslutits helt vilket inte är enligt vad vegan står för men jag anser dessa menyer vara en bra och enkel väg att komma igång på. 
 

Sanna

Har du tänkt bli vegan? :)

Svar: Jag funderar på det ja, har gjort det ett tag. Men blir då utan gluten :)
Alexandra Björsell

Sanna

Ja så klart :) Kolla gärna in http://www.gluten-free-vegan-girl.com/ . Tipsade om den för ett tag sedan på min blogg men vet inte om du sett det :) En norsk tjej som driver en jättebra matblogg :D

Svar: Tack för tipset! Ska kika :)
Alexandra Björsell

Yenny

Oj vilken bra blogg. Så viktigt att skriva om sånt hära, keep up the good work! Här ska jag titta in fler gånger och hämta inspiration, försöker själv skriva lite då och då om ämnen som berör mig/oss! :D

Svar: Tack ska du ha, vad glad jag blir! Du är mer än välkommen att kika in här när du vill :) Jag ska försöka att uppdatera mer kontinuerligt!
Kikade in på din blogg med, bra och intressanta inlägg! :)
Alexandra Björsell

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo