Eksem, hur bekämpa det utan kortison?

För ca två månader sedan började mitt eksem att återkomma igen, det dök upp i hårbotten, under näsa, på ögonlock, på kinden och händerna. Jag har under en längre tid haft problem med kliande hårbotten, faktiskt ända sedan jag bytte till ett naturligt och ekologiskt schampo. Det var inte lätt att hitta något riktigt bra schampo som passar just mitt hår som är rätt komplicerat. Hårbotten är torr och kliande, hårrötterna blir lätt feta och hårtopparna är torra och spröda, inte det lättaste att hitta ett bra schampo till den kombinationen. Men för att återgå till ämnet så kom mitt eksem alltså tillbaka på fler ställen för ca två månader sen och denna gången långt mycket värre. Både i hårbotten och under näsan gick jag extremt vätskande eksem som kliade och var allmänt irriterande, även ögonlocken var något vätskande. På övriga ställen var det enbart väldigt torrt och kliande.
 
Jag har för många år sedan tidigare haft kliande och något vätskande eksem i hårbotten och även under näsan men det var långt ifrån vad jag fick nu. Det som jag har behandlat mitt eksem med tidigare har varit det av läkare älskade kortison och även ett schampo från Apoteket, vilket hjälpte efter många behandlingar. Dock vet jag inte om det var schampot och kortisonet i sig som till slut gav resultat eller om det kan ha berott på ändrade matvanor eller ändrad sinnesstämning, jag minns tyvärr inte alls om jag gjorde någon förändring under den tiden. 
 
Denna gång ville jag inte under några som helst omständigheter använda vare sig kortison eller schampot från Apoteket, det skulle vara en sista utväg om det verkligen inte fanns något annat att göra. Jag har provat alla möjliga huskurer och sätt för att få eksemet att lugna sig och läka men inget fungerade optimalt, inget fick det att börja läka. På diverse ställen fick jag veta att vätskande eksem som troligen var infekterat är mycket svårt att få bukt på med hjälp av enbart naturliga produkter, jag ville dock inte ge mig trots att jag mådde enormt dåligt både psykiskt och fysiskt pga detta. Den psykiska hälsan spelar faktiskt en viktig roll, så får du kroppsliga symtom kan det vara en god idén att fundera kring hur du mår psykiskt då det påverkar kroppen mer än man kan tro. 
 
 
Det som till slut var min räddning var när jag kom i kontakt med Secuvie, det är ett svenskt företag som tillverkar produkter avsedda för irriterad och hud benägen att få eksem. Det unika med dessa produkter är att de är baserade på en organisk växtsyra som hjälper cellerna att öka upptagningsförmågan av viktiga ämnen. Secuvie har ett flertal olika produkter för olika ändamål, de produkter jag har använt är en rengöringsgel, en ögonkräm och deras speciella eksemkräm. 
 
 
Repair Cleansing Gel 100ml 319 kr
Cleansing Gel för ansiktet, Används dagligen för rengöring morgon och kväll. Djuprengöringsgel för alla hudtyper. Rengör på djupet, återfuktar, vårdar samt är uppbyggande på cellnivå. 
 
Rengöringen är den som verkligen hjälpt mig och som gjorde stor skillnad på väldigt kort tid. Jag tvättar hår och ansiktet med denna och efter endast en tvätt började jag märka skillnad och mitt vätskande eksem började dra ihop sig och sakta läka. Denna naturliga och dessutom ekologiska rengöring har gjort ett långt mycket bättre jobb än vad både kortisonet och schampot från Apoteket tidigare gjort.
 
Ingredienser:
Vatten, CHD-FA, dekyl glukosid, sorbitol, glycerin, xantangummi, dragantgummi, glyceryl laurat, citronsyra, aloegel, rooibos, palmarosa olja, grönmyntaolja, tokoferol, grapefruktolja, apelsinolja, patchouliolja, apelsinträdolja, tangerin(mandarin)olja.
 
Reczema 50ml 269kr
Reczema är en registrerad och kontrollerad medicinteknisk produkt för användning vid hudbesvär såsom irritationer, hudrodnader och lindriga eksem. Krämen reducerar snabbt dessa problem och ger en mjuk, len och fräsch hud. Reczema lämnar en skyddande hinna där den appliceras och verkar intensivt reparerande mot olika typer av hudirritationer, och lindriga eksem. Reczema är klådstillande och därför även lämplig vid insektsbett och solsveda. 
 
Denna kräm använde jag till en början på alla mina ställen med eksem, dock fungerade den inte optimalt just i hårbotten. Reczema upplever jag vara en väldigt aktiv kräm som jobbar mycket och som rensar och rengör huden vilket gjorde att mitt eksem i hårbotten började vätska och rinna än mer. Det kändes väldigt obehagligt och håret torkade aldrig upp ordentligt. Så jag valde att enbart tvätta håret med rengöringen och istället spraya på kolloidalt silver samt aloe vera så länge eksemet vätskade, vilket fungerade ypperligt. Nu när eksemet mest består av torra och kliande partier fungerar Reczema riktigt bra, det mjukgör och läker eksemet.
 
Reczema har ett längre ph-värde än vad huden har vilket kan medföra att det sticker och svider i torr och sprucken hud. Framförallt under näsan och runt munnen sved det en hel del till en början, vilket jag tycker var väldigt obehagligt men efter bara en kort stund så går stickandet över. Även Reczema gav snabbt resultat och huden under näsan började läka fint. 
 
Ingredienser:
CHD-Fulvicsyra, jojoba olja (Simmondsia chinensis), glycerin, linfröolja (Linum usitatissimum), ricinolja (Ricinus communis), cetearyl olivat, sorbitan olivat, xantangel, tragakantgel, hydrogenerad olivolja, olivolja (Olea europea), oförtvålbar olivolja, natriumcitrat, vitamin E (tokoferol), naturliga doftämnen (rosmarin, apelsin, timjan).
 
Hur jag såg ut innan jag började behandlingen, dock svårt att återge korrekt med foto.
 
Hur jag såg ut efter ca en veckas behandling.
 
Repair Eye Cream 15ml 249kr
Vårdande kräm för den känsliga huden runt ögonen. Återfuktande, hjälper mot problem med pigmentförändringar och torr hud runt ögonen. Bygger upp hudens elasticitet. 
 
Ögonkrämen har hjälpt mig väldigt bra och har nu fått bort mitt eksem på ögonlocken som också vätskande en del. Ögonkrämen har jag använt morgon och kväll och däremellan har jag också använt Reczema när jag känt att det har behövts. 
 
Ingredienser:
Vatten, CHD-FA, jojobaolja, glycerin, triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra, cetearyl från olivolja, sorbitan från olivolja, hydrerad olivolja, Unsaponifiables från olivolja, olivolja, xantangummi, dragantgummi, olivbladsolja, rooibos, aloegel, tokoferol, lavendelolja, citronsyra, canagaolja, romersk kamomillolja.
 
Hur ser mitt eksem ut idag? Efter en månads användning är det i stort sett enbart några mindre torra partier kvar i hårbotten. Ögonlocken, under näsan och runt munnen är näst intill helt bra, jag kommer att försätta att underhållsbehandla ett tag till för att det ska läka helt på djupet också. 
 
Jag kan verkligen rekommendera produkterna från Secuvie, trotts den lite svedda så är dessa produkter guld värt då jag slapp använda kortison och andra starka, ohälsosamma produkter! Dessa produkter är som ett mirakel, jag var i stort sett uppgiven när jag fann Secuvie och är väldigt glad att jag provade!
 
Så här ser jag ut idag! I stort sett eksemfri och med väldigt fint, glansigt och mjukt hår!
 
Förutom produkter från Secuvie har jag på riktigt torra partier även kompleterat med produkter från Q for Skin, även dessa produkter har imponerat stort på mig och gett skillnad väldigt snabbt. Secuvie har varit väldigt bra för att snabbt läka ihop min spruckna och vätskande hud medan jag upplever att Q for Skin har varit bra på att mjukgöra torra partier.
 
Från Q for Skin har jag använt mig av Quick repair cream och Blackcurrent oil
 
Quick Repair Cream 200ml 299kr
För torr hud
Quick Repair Cream kan med fördel användas på hela kroppen, även i ansiktet. Den passar så väl den vuxna huden som baby- och ungdomshud. Quick Repair Cream fett- och fuktbalanserar hudbarriären, mjukgör och minskar hudtorrhet.
 
VERKSAMMA SUBSTANSER; Vitamin B5, Svartvinbärsfröolja, Shoreasmör, E-vitamin
KONSERVERING; Phenoxyethanol (godkänd av astma och allergiförbundet)
 
Blackcurrant Oil 200ml 219kr
För normal och torr hud
Blackcurrent oil är en mild universalolja som ger näring utifrån och som kan användas på hela kroppen, även hårbotten, underliv, näsa och örongångar. Oljan mjukgör, skyddar och minskar hudtorrheten. 
 
VERKSAMMA SUBSTANSER; Svartvinbärsfröolja (Omega 3 och 6 samt GLA), kokosolja, sheasmörolja och Sheasmörextrakt. Fri från konververingsmedel, PEG-oljor och parfym.
 
Här ovan är en bild på mitt eksem efter enbart någon dag med Reczema från Secuvie.
Här ovan är en bild efter en natt med Blackcurrent oil fron Q for skin.
 
 
Till sist vill jag bara påminna att det inte hjälper att bara behandla symptomen utan det är viktigt att gå till botten med orsaken också. Jag har under en längre tid vara mycket stressad och det har tilltagit igen vilket jag är rätt säker på är orsaken till mitt eksemutbrott och även andra tecken som min kropp har gett mig. Jag har aldrig varit bra på att, tillåtit mig att eller ens tänkt på att lyssna på kroppen. Jag är van vid att köra på i full fart och har aldrig upplevt det som ett problem eller ens förstått att det är ett problem tills det tog totalt stopp. Så nu försöker jag verkligen att lyssna på kroppen även om det ibland är frustrerande, men det går inte att ignorera och bara köra på för tillslut kommer kroppen att säga ifrån ordentligt. Vi har bara en kropp, så det är viktigt att ta hand om den. Så glöm inte att lyssna på den! Det kan inte säga för många gånger. 

Sanna

Vad roligt att du börjat blogga igen! WOW! De där produkterna verkar väldigt bra! Jag har själv aldrig haft eksem men det ser verkligen inte trevligt ut! Jag tror som du att naturliga produkter är det bästa i alla avseenden, men även att komma åt orsaken till problemen precis som du säger. Kommer nog länka detta i min blogg ifall nån av mina läsare lider av eksem :) Kram på dig!

Svar: Kul att du tittade in! Jag har tänkt försöka ta upp bloggandet igen :)Du får mer än gärna länka mig, jag vill gärna nå ut och visa att det går att få bukt på eksemet utan kortison! Kram:)
Alexandra Björsell

Estelle

Usch vad jobbigt! :( Vad härligt att produkterna från secuvie har hjälpt dig så bra! :) Ja, kropp och själ hänger ju alltid i hop, kan ta ett tag innan man inser det bara :(
Hoppas att du inte har kolappsat allvarligt? Gjorde ju det själv för ca 11 år sen och det förändrade mitt liv till det mycket sämre totalt och har gjort att jag ständigt lever med en himla massa begränsningar både fysiska och psykiska sedan dess.

Ägnar du dig något åt yoga, mindfulness eller liknande?
Om inte, låter verkligen som om det är dags för något sådant.

Äter du Omega 3? Kan ju förebygga och förbättra eksem...

Kul att du äntligen bloggar igen! Välkommen tillbaka!

*kram*

Svar: Jo precis, det tog ett tag för mig att inse att min synliga åkommor säkerligen har med hur insidan mår. Jag kan inte säga hur allvarlig det är men för att vara mig känns det väldigt allvarligt, jag brukar vara full med energi, glad och få fullt med saker gjort men nu går jag som i en trötthetsdimma och är inte alls samma jag som jag var innan :(Jag är rädd att jag inte lyssnat tillräckligt på kroppen och nu inte kommer att bli återställd.

Jag ska börja på en mindfulness kurs, har blivit tipsad många gånger om det och yoga och liknande men jag klarar inte av det riktigt utan blir bara mer stressad och kan inte slappna av och sluta tänka så det funkar inte riktigt men ska prova igen.

Jag ska börja äta omega 3 så hoppas på att det blir bättre. Vet varken ut eller in nu för tiden när det gäller mat och kosttillskott. Tycker jag är väldigt bra och så vidare men ändå mår jag dåligt :/

Ja, jag saknar bloggandet men det har verkligen inte funnits ork till att göra research till mina inlägg som inte enbart grundar sig på mina egna tankar och erfarenheter men nu hoppas jag att jag börjar komma tillbaka.

Kram på dig och hoppas att du mår något bättre!
Alexandra Björsell

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo