Gifter i maten

I onsdags, den 17 oktober, var jag på Studieförbundet Vuxenskolan för att lyssna  på Gunnar Lindgren prata om Gifter i maten. Det var en mycket intressant föreläsning, han tog både upp sånt som jag redan vet om så det var skönt att få det bekräftat men han tog också upp en del, för mig, nya saker.
 
Han inledde med att klargöra att det inte längre är halterna av olika kemikalier var för sig som avgör om eller hur giftiga de är utan de kan samverka. Den så kallade cocktaileffekten. 1+1 är inte automatiskt 2 det kan vara 5. 
 
Han definierade sedan var han anser är god hälsa.
* Motion
* Psyko/sociala faktorer 
* Bra mat
* Bra luft ute/inne
* Bra kläder och hygienprodukter
* Vila/aktivitet 
 
Gunnar sa något mycket intressant. "Det är bättre att motionera och röka än att inte motioner och inte röka". Det talar rätt tydligt om hur viktig motion är. Han fortsatte med att berätta att huden har en förmåga att ta upp mer gifter/kemikalier än det vi kan tänkas få via munnen då organen rensar. Via huden går det rakt ut i blodet. 
 
 Gunnar definierade också vad han menar med bra mat
* Färsk, närodlad, gärna ekologisk
* Råvaror ej processad
* Undvik fettsnål kost och tallriksmodellen
* Kolhydrater bör behålla sina fibrer
* mättade fetter, fleromättade ifrågasätts
* mer omega 3, mindre omega 6
* försökt få alla näringsämnen genom kloka val av livsmedel (ej kosttillskott)
* Kadmiumren mat, i synnerhet barnmat. (Kadmium finns väldigt mycket i blåa vallmofrön och solrosfrön! Paranötter tar lätt upp radium - radioaktivt ämne. Ris tar väldigt lätt upp arsenik, flodvattnet som hälls på åkrarna i Asien innehåller arsenik)
* Odla själv, plocka bär, frukt och svamp
 
Hormonstörande ämnen
* Finns i slamspridningen, ämnena avdunstar och hamnar på all mark runt om.
* Hormonstörande ämnen står bakom många betydande hälsorisker
* Dioxin och PCB lagras i fettväven under många år. Avloppsslam sprider dessa gifter
* I USA har det visat sig att 250 olika kemikalier finns i blodet på små barn. Många av dem är svårnedbrytbara som aldrig försvinner, de är värre än Bisfenol A och Ftalater som faktiskt bryts ner till slut.
* Dioxiner kan föras vidare från generation till generation, i upp til 600 år.
* 1 slamgiva/hk sprider 5000 p-piller! 
* Slamspridningen är det första som måste stoppas för att komma ett steg närmare en giftfri värld. Lite gifter från olika håll bli mycket tillsammans. Vi måste se helheten inte varje ämne för sig. 
 
Ekologiskt inte bara bättre 
Något som blev som en väckarklocka för mig är att ekologiskt inte alltid behöver vara det bästa. Ekologiskt jordbruk gynnar ett uthålligt jordbruk och minskad kemikalie användning. Dock, även om inte kemikalier tillsätts, kommer det alltid att ändå finnas kemikalier på eko produkter. Det färdas i luften, hormonstörande ämnen avdunstar från slamspridningen och sprids överallt. Gunnar ville påstå att det inte är jättestor skillnad ändå mellan eko och oeko, jag vill dock gärna tro att det borde vara något bättre med eko då inga nya kemikalier tillsätts.
En annan viktig sak med ekologiskt jordbruk är att marken inte kalkas vilket gör att den blir sur, vilket gör att kadmium lättare tas upp av det som odlas. I vissa fall kan det tom vara högre halter kadmium i ekologiskt odlade produkter. 
 
Förväntade cancerfall 
En annan chockerande nyhet för mig är att myndigheterna hela tiden väger för mot nackdelar innan de åtgärdar farliga och också livshotande problem. De väger vilken nytta det ger mot vilken kostnad, kostar något alldeles för mycket så väntar de tills barometern av farlighet höjts något. Tex för att börja lite mjukt, så om en korsning är farlig måste tillräckligt många olyckor skett för att det ska bli lönsamt och värt kostnaden att göra något åt det. Det samma gäller olika faktorer som orsakar cancer. Myndigheterna har alltså i förväg räknat ut hur många som kommer få cancer av olika saker. De kollar hur många cancerfall något kan ge gentemot kostnaden det blir att göra något åt, oftast är kostnaden större än nyttan. Det är ju hemskt! Vid en viss nivå är det dock samhällsberättigat att göra något åt saken. 
 
Här näst följer lite "gott och blandat" fakta som dök upp under kvällen och inte hör till någon speciell rubrik. 
* Fjodlaxar odlas så trångt att de får mängder med antibiotika för att slippa sjukdomar.
* Kroppen tar bäst upp magnesium naturligt i vatten. Drick magnesiumberikat vatten, helst runt 10-20 mg. 
* Diabetes risken ökar  med stort intag av snabba kolhydrater (socker, pasta, vitt ris, vitt mjöl)  i samband med litet intag av fibrer. 
* Kärnkraftverken sprutar ut strålning 24/7 via sina skorstenar. 
* Gränsvärdena har nu ändrats till att rådet är att exponeras så lite som möjligt, då kemikalierna anses så pass farliga. 
* Östersjöfisk som anses farlig att äta i större mängder innehåller endast runt 10% gifter medan ägg, kött och mjölk tillsammans innehåller 50%.
 
Tips om bok: Arvet
Tips om film: Underkastelsen
 
En mycket intressant föreläsning om hur viktigt det är att stoppa slamspridningen. För mer information besök Ren åker ren mat

Lagerstedt

Jättebra att du skriver om detta ! Men psst... Lindgren heter han väl :-)

Svar: Opps! Ändrat nu, tack för påpekan :)
Alexandra Björsell

Lagerstedt

Ja, ja så lite så :-)

naturligtvisnaturligt.blogg.se

Vilket informativt och intressant inlägg! Det fick en att tänka till. Kom tillbaka vi sakar dig och dina superbra inlägg!

Svar: Vad roligt att du gillar mitt inlägg, jag försöker alltid skriva så informativt och kärnfullt som möjligt. Det värmer i hjärtat att höra att jag är saknad, jag kommer dock vara borta ett tag till tyvärr. Men jag blir ju motiverad av att veta att någon fortfarande besöker mig :)
Alexandra Björsell

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo