Nytt försök med naturlig nutella
För ett år sedan försökte jag mig på att göra egen nutella, vilket tyärr resulterade i en allergichock. Vid mitt första försök blötlade jag aldrig hasselnötterna så nu ville jag göra ett nytt försök med blötlagda och rostade hasselnötter. Och vet ni, det blev så bra så. Jag reagerade inte alls, väldigt gott blev det med!
Blötlägga nötter och mandel om man är allergisk är ett väldigt bra tips, de flesta reagerar nämligen inte längre då. Vid blötläggning försvinner toxiner och lektiner (de är de som kan orsaka allergi), de ska hindra nöten eller mandeln från att bli uppäten. Vid blötläggning släpper nöten eller mandeln dessa ämnen och förbereder sig att gro och det blir lättare för kroppen att ta upp de nyttiga ämnena.
Receptet jag använde mig av denna gång kommer från bloggen Mitt gröna kök, kika in där det finns massor av goda recept!
Nyttigare nutella
3 dl hasselnötter, blötlagda och rostade
1,5 msk kakao
1,5 msk honung, smält över ett vattenbad om fast honung används
Liten nypa salt
2 msk raps- eller linfröolja
1,5 msk kakao
1,5 msk honung, smält över ett vattenbad om fast honung används
Liten nypa salt
2 msk raps- eller linfröolja
ev lite vatten, jag kokade upp vatten och lät det svalna för att nutellan ska hålla sig längre.
Mixa nötterna tills de blir oljiga.
Mixa nötterna tills de blir oljiga.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt.
Trackback
Jag gör ofta egen nutella, det är så gott! vad skönt att höra att du tålde det denna gång :)