Hur mycket påverkar oss egentligen socker?!
Det har mer och mer börjat uppmärksammas att socker inte är bra för vår kropp, men varför är det egentligen inte bra och vad händer? Det ska jag försöka förklara i detta inlägg.
Socker kallas tillsammans med vetemjöl och mjölkprodukter för de vita gifterna. Ordet gift syftar inte här att det är direkt dödligt men dessa tre livsmedelsgrupper har en förmåga att ställa till det för vår kropp genom att bland annat ge inflammationer som till slut kan ha en dödlig utgång.
Vår hjärna säger till oss att leta efter söta saker att äta, då söta saker i naturen också är näringsrikt vilket är helt tvärt emot de sötsaker vi idag oftast stoppar i oss. Socker är beroendeframkallande genom att det stimulerar vårt belöningssystem. När vi blir allt mer beroende så räcker inte längre en liten mängd socker för att hjärnan ska vara nöjd utan den vill istället ha mer för att få mer belöning.
I genomsnitt äter en svensk 17 kilo godis per år, vilket är en helt enorm mängd! Och med tanke på att lösgodis enbart består av socker och olika slags kemikalier känns det väldigt äckligt... Framförallt skulle jag tro att godis i de flesta svenska hem konsumeras på fredags- och lördagskvällarna. Nackdelen med att äta godis på kvällen är att kroppen då inte är lika känslig för socker, så för att bli riktigt nöjd behöver vi äta dubbelt så mycket. Socker triggar också hungern vilket gör att det lätt blir så att vi äter mer. Istället för godis är fruktsallad bra för att bli av med sötsuget. Förutom att det är sött innehåller det också fibrer och vitaminer. En riktigt bitter mörk choklad är också ett bra alternativ då bittra smaker ger mättnad.
Förutom att socker finns i godis hittas det även i många andra produkter, så som musli, yoghurt, ketchup, helt enkelt i de flesta livsmedel. Det är inte enbart socker i ren form som vi bör se upp med, även andra sötningsmedel ger samma reaktioner i kroppen. Sötningsmedel är processat, molekylerna har ändrats och känns då främmande för kroppen vilket gör att den reagerar. Det bästa är att välja bort socker och andra sötningsmedel så mycket som möjligt.
Det är dock inte enbart de livsmedel som helt uppenbart heter något med socker, så som mjölksocker, druvsocker, fruktsocker, som är viktiga att hålla sig ifrån utan kolhydrat och stärkelserika produkter omvandlas i kroppen till socker. Spannmål (även fullkorn), ris, majs och potatis är exempel på detta.
För att kroppen ska bli av med sockret startar den en inflammation, en reaktion, vilket gör att sjukdomar uppkommer. Åderförkalkning, alzheimer och cancer är exempel på inflammatoriska sjukdomar. Även uppkomsten av finnar/acne beror på inflammation i kroppen och socker kan mycket väl ha en bidragande effekt till detta. Humöret kan även svänga väldigt pga sockret.
Socker, råsocker och vanlig sirap är ungefär lika dåligt för kroppen, det är bättre att istället ersätta dessa sötningsprodukter med honung, lönnsirap och agavesirap som förutom socker också innehåller en viss mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler.
Trackback