Glutenfritt danskt "råg"bröd
Receptet på denna limpa kommer från Oscar Målevik som tar fram recept till Friends of Adam. Jag har dock modifierat receptet en del för att det ska passa mig bättre.
Glutenfri limpa
1 msk psylliumfröskal
2 msk malda brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk malda brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2½ dl kokande vatten
2 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
25 g jäst
½ rivet äpple
1½ dl havregrädde
1 dl honung, flytande
2½ dl kokande vatten
2 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
25 g jäst
½ rivet äpple
1½ dl havregrädde
1 dl honung, flytande
Blanda psylliumfröskal, brödkryddor och fröerna noga.
Slå på kokande vatten.
Blanda snabbt ihop skållningen och låt stå och svälla ca 5 minuter.
Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner det i skållningen.
Tillsätt resten av ingredienserna. Smula jästen i små bitar och blanda väl så att den fördelas jämnt. Blanda gärna i en degblandare.
Häll degen i en brödform med smörpapper. Tryck till degen, med fuktiga fingrar, så att det inte blir några luftfickor.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ en bakplåt längst ned i ugnen.
Sätt in brödet i ugnen och häll samtidigt några matskedar vatten på den varma plåten. Stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ca 1 timme.
Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk.
Trackback