Phenoxyethanol

Precis som parabener är också phenoxyethanol ett konserveringsmedel, dock råder det delade meningar om dess fara för miljö och kropp. 
Många anser dock att phenoxyethanol inte är lika farligt som parabener och väljer därför hellre produkter med phenoxyethanol i medan andra väljer bort båda. Personligen väljer jag bort båda alternativen pga dess kemiska substans och inte helt trevliga "biverkningar". Phenoxyethanol tillverkas genom att fenol, som är ett giftigt vitt pulver, får reagera med etylenoxid, ett cancerogent ämne. Frågan är vad denna blandingen egentligen kan ha för effekter på miljö och kropp? Phenoxyethanol har även en hög inträgningsförmåga.
 
Oftast förekommer endast ca 1% av ämnet i produkter men även en så pass liten mängd kan orsaka problem och har man många produkter med ämnet i kan det bli en del. Det mesta kommer också på något sätt ut i avloppet och vidare till vattendjur vilket kan ha en negativ effekt även där. Phenoxyethanol används nämligen som bedövningsmedel för fiskar vid veterinärbehandling, det kan vara bara att ha i åtanke.
 
I USA har de gått ut med varningar till ammande om en salva för såriga och ömma bröstvårtor innehållande phenoxyethanol. Salvan kunde ge svårigheter i andningsorganen eller diarré och kräkningar hos bebisarna.
Andra åkommor som phenoxyethanol kan ge (troligtvis vid större mängd) är kraftig ögon och hudirritation, det är farligt vid förtäring och inandning, njurar, nervsystemet och levern mår heller inte bra av ämnet. Även problem med fortplantning kan förekomma.
 
I många naturliga och ekologiska produkter kan phenoxyethanol stå med i innehållsförteckningen då det faktiskt är godkänt som konserveringsmedel även för naturliga/ekoprodukter hos vissa certifieringsorgan. Var därför extra noga och läs alltid innehållsförteckningen även på naturliga/ekoprodukter.
 
Källa: W Lifestyle Organics

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo