Parabener

Först ut är konserveringsämnet paraben.
Kursiv text är mina tankar och åsikter.

Det har varit en hel del debatter och prat om detta ämnen ett bra tag nu huruvida dessa ämnen påverkar vårt hormonella system eller inte.
Fler och fler tillverkare börjar dock undvika dessa ämnen och försöker istället hitta andra bättre substitut.

Det finns många olika slags parabener, ett 20tal. De vanligaste är methylparaben, ethylparaben, buthylparaben och propylparaben.
Vart kan man då hitta dessa parabener?
De har under lång tid används i kosmetika och hygienprodukter men man kan även hitta dem i livsmedel (E214 och E218) samt i läkemedel.

Alla parabenerna är dock inte lika dåliga, den kemiska grundsubstansen i dessa ämnen är bensoesyra som finns naturligt i växter. Grundsubstansen byggs sedan på med olika ämnen och bildar olika parabener. Methylparaben är den "enklaste" sorten. Det sägs även att ju fler parabener desto mindre negativ påverkan då det då är en mindre andel av alla parabener, fråga är dock om inte cocktaileffekten borde gälla här med?

Parabener anses tillhöra den mest "snälla" sorten konserveringsmedel, de orsakar färre allergier än andra. De anses heller inte vara skadliga för miljön, då de inte lagras utan bryts istället ned till ofarliga ämnen.
Som alltid måste man vara källkritisk, många hävdar att parabener visst kan ge upphov till en hel del allergier och visst är farligt för miljön då de även där har störande effekter. Det finns även bevis på att parabener kan ge cancer, ett forskningsteam i England fann för ett par år sedan parabener i bröstcancerknölar. Jag råder därför alla att i största möjliga mån undvika dessa ämnen.


Alla parabener är idag tillåtna att användas. Experterna anser efter många diskussioner att methy- och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienartiklar. Sen är det ju upp till en själv om man vågar lita på detta eller inte.
Just nu pågår också en granskning av propyl- och butylparaben av den vetenskapliga kommittén. Danmark har redan nu valt att förbjuda propyl- och butylparaben av säkerhetsskäl i produketer som är avsedda för barn under 3 år.
Källa

Personligen tycker jag att alla parabener borde förbjudas om det faktiskt är så att de har en inverkan på vårt hormonella system!

Det är inte speciellt svårt att hitta produkter utan paraben, det gäller bara att läsa på ingrediens förteckningen Fråga även gärna på apoteket, det brukar även vara rätt lätt att hitta dessa produkter på egenhand då apoteken är duktiga på att skriva ut på skyltarna om produkten ej innehåller parabener.

Natuvive som man hittar på apoteket är bland annat ett märke utan paraben.
Var dock noga även när ni köper naturliga/ekologiska produkter. Det är inte alltid alla ämnen som är naturliga och ekologiska utan det kan faktiskt finnas en och annan paraben även där!

Man ska även alltid har i åtanke att även om produkten är fri från parabener så finns det alltid en risk att någon annat dåligt konserveringsmedel använts istället.
Det bästa är att välja produkter med så naturliga ingredienser som möjligt.

Och glöm inte, Google är din bästa vän! Är det något ämne du vill veta mer om, googla på det så får du snart veta vad det är.
Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo