Triclosan och dioxin
Triclosan används främst för sin antibakteriella och konserverande förmåga. Man hittar det i bland annat kosmetiska och hygieniska produkter, skärbrädor och träningskläder.Det finns studier som påvisar att triclosan har positiv verkan i tandkräm, det minskar plack, ger friskare tandkött och motverkar tandlossning. Dock är det tvivelaktigt om dessa positiva upptäcker kan väga upp de mycket negativa sidorna som att det är stakt miljögifitigt och även kan ge resistenta bakteriestammar.
2006 fastslog Sveriges Tandläkarförbund att tandkräm med triclosan ej bör användas av barn. I vissa fall med samråd av tandläkare kan patienter med tandlossningssjukdom och inflammation få det ordinerat.
STF jobbar på att stoppa försäljningen av tandkräm med triclosan, de vill istället att Apotek och tandläkare ska få sälja dem till personer som verkligen behöver.
Detta är fakta hittat på sidor som skrevs för några år sedan, jag vet tyvärr inte hur det ser ut just idag med triclosan i vårt samhälle och om STF lyckats få sin vilja igenom.
Triclosan är ett ämne som kan ombildas till ett annat vid namn dioxin, som i för stor mängd är mycket giftigt.
Dioxin finns i feta animaliska livsmedel så som kött, fisk och mejeriprodukter. Extra höghalt finns i fiskar från förorenade områden så som Östersjön.
För höga halter dioxin kan ge beteendestörningar, påverka utvecklingen av hjärnan, immunförsvaret, nervsystemet, fortplantningsförmågan och hormonsystemet.
En människa får dock i snitt i sig ungefär hälften av den tolererade halten/dag.
Spädbarn och foster är extra känsliga för ämnet, vilket överförs via moderkakan och bröstmjölken.
Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fet fisk som kan innehålla höga halter dioxin mer är 2-3 gånger per år. Övriga rekommenderas att inte äta sådan fisk mer är en gång per vecka.
De fiskar som det gäller är strömming, vildfångad lax och öring från Östersjön, Värnen och Vättern samt sik från Värnen och röding från Vättern.
Laxen som vi finner i affär är vanligtvis odlad eller fiskad i Stilla havet samt Atlanten.
Källa: Wikipedia, Livsmedelsverket
Trackback