Vikten av att träna!

Vi har nog alla hört det eviga tjatet, både en och två gånger, om hur viktigt det är med träning. Faktum är att jag nog inte riktigt förstått HUR pass viktigt det faktiskt är med träning.
 
Under drygt ett år har jag mer eller mindre ständigt varit sjuk i återkommande halsinfektioner. När det var som allra värst i somras blev jag sjuk varannan vecka. Detta höll på att ta kol på mig. Förutom att jag varit sjuk en hel del, tog det både psykiskt och fysiskt stopp förra året i april. Jag var totalt utmattad och blev sjukskriven. Det har varit en hemsk resa men nu känner jag att jag äntligen är på rätt väg, även om jag fortfarande vissa dagar verkligen har noll ork och känner av en sjukdomskänsla.
 
Att konstant mer eller mindre vara eller känna sig sjuk har gjort att jag inte tränat något alls på väldigt länge. Jag har inte vågat börjat träna då jag varit rädd för att bli riktigt sjuk.Efter varje sjuktillfälle väntade jag och hoppades på att känna mig så pass frisk att jag kunde börja träna, detta inträffade aldrig utan jag hann bli sjuk igen. Efter mitt senaste sjukdomsskov i form av bihåleinflammation bestämde jag mig för att börja träna lite mjukt. Jag var övertygad om att det skulle hjälpa mig att må bättre och var precis vad kroppen behövde. Träningen är först och främst för att jag har problem med min rygg pga. en ridolycka men också för att ett träningspass ger mig en stund för mig själv där jag kan släppa allt runt om kring. 
 
Jag började som sagt mjukt och försiktigt med olika softpass på Friskis för att sedan när dessa kändes för lätta gå på olika baspass istället. Och vet ni vad, jag har inte varit sjuk sedan dess. *Peppar, peppar*. Visst har jag ibland känt mig hängig och trött men har det inte känts för allvarligt har jag ändå gått på något pass och efteråt mått mycket bättre! Senast för någon veckan sedan kändes det dock som att kroppen sa ifrån och ville vila, jag lyssnade på kroppen och tog det lugnt tills jag kände mig bättre igen. 
 
Och ja, nu har jag varit igång i ca 3 och en halv månad och mår klart mycket bättre även om jag fortfarande vissa dagar kan känna mig småsjuk. Det känns dock som att det mest är kroppen som inbillar sig och att det är min utmattning som spökar. 
 
Det jag vill säga med detta inlägg är att motion, även den lugnaste sorten kan göra stor skillnad! Bara efter första träningspasset, på Friskis, så började min rygg kännas mycket bättre och även mitt mående. Min poäng är att det inte egentligen behövs mycket för att vi ska må bättre, bara vi kommer igång och rör på oss efter egen förmåga så gör det en enorm skillnad för välbefinnandet. Lyssna på kroppen, den vet faktiskt vad som är bäst!
 
Några positiva effekter av träning:
- Ökar energin och man känner sig piggare
- Motverkar depression, ångest och stress
- Fungerar anti-inflammatoriskt
- Immunförsvaret stärks
- Hjärnan påverkas genom att minne, inlärnings och koncentrationsförmågan förbättras
- Hjärtat stärks
- Sömnen förbättras
Vegansk kålpudding

Nu var det längesedan det dök upp något recept här så jag tänkte idag bjuda på receptet till vegansk kålpudding. Kålpudding är något jag verkigen älskar och denna helt animaliefria variant är riktigt god!
 
Kålpudding, 10 port.

6 dl gröna linser
6 dl mathavre
2 st stora lökar
1 st vitkålshuvud
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk timjan (kan uteslutas)
1 ms: tamari soja
Örtsalt, peppar, franska örter

 

Koka gröna linser och mathavre var för sig.
Skär lök och vitkål i strimlor, stek dem mjuka.
När linserna och mathavren kokat klart, blanda ihop allt tillsammans med tamari, färsk persilja, timjan, örtsalt, peppar och franska örter efter smak.
Varva vitkål och linsröran i en ugnsform.
Ställ i ugnen i 20 min.

 

Servera med lingon, ångkokta ärtor och en grönsallad. Kokt potatis kan också serveras till, men är inte nödvändigt.

Produkter för torr hy från Madara

När Madara förra veckan både hade fri frakt och 20% på hela sortimentet passade jag på att beställa hem ett par produkter. Jag har tidigare provat Madara, deras serie för blandhy men den passade mig inte alls. Däremot har jag provat deras produkter för torr hy nu när min hy varit extremt torr på grund av eksemet och tycker att de fungerade riktigt bra. Så jag slog till. 
 
Eye Conture Cream, 15 ml 275 kr
Eye conture cream är en fin återfuktande gelkräm med extrakt från nordisk persilja och frisk gurka som effektivt döljer puffighet, mörka ringar, tecken på trötthet och fina linjer runt ögonen! 
 
SOS* Moisture Cream, alla hudtyper. 50 ml 310 kr
SOS* Moisture Cream är en intensiv behandling som återfuktar huden med fuktökande extrakt av nordiska linfrön, tranbär och nässlor! Återupplivar matt, uttorkad hud med fukt och näring som räcker länge. Krämen ökar även hudens livaktighet, gör den smidigare och skyddar den med fuktblockerare
 
Comforting Toner, torr till mycket torr hy. 200 ml 185 kr
Comforting toner med nordisk kamomill tonar, fuktar och mjukgör torr och åtstramad hud och reglerar pH-värdet! Huden känns fräsch, mjuk och skön, aldrig torr. Comforting Toner höjer fukteffekten.
 
Regenerating Night Cream, alla hudtyper. 50 ml 305 kr
Regenerating night cream är en antioxiderande, rik fuktkräm med regenererande extrakt från nordisk humle, korngroddar och tomater! Krämen verkar nattetid genom att stimulera föryngring av celler, reducera fina linjer och även hjälpa till att reparera skadad hud. Förbättrar hudens nattliga återhämtningsfunktion. Vakna utvilad, återfuktad och med vacker hud!
 
Soothing Hydra Oil, 30 ml 386 kr
Törstsläckande och lugnande elixir som består av åtta unika närande torra oljor, som direkt förstärker hudens fukt, elasticitet och komfort. Lite men kraftfullt Omega 3-6, som är fullpackad med svarta vinbär och tranbär minskar hudirritation. Havtorn är full med antioxidanter och karotenoider för djup näring och förnyelse. Broccoli, avokado, havre, nypon och nattljus fungerar som en superkombination mot uttorkning. Denna cocktail av torra oljor består av sällsynta arktiska bärfrö, frukt och gröna grönsaker som absorberas nästan omedelbart av huden. Särskilt gynnsamt för torr, uttorkad, stram och känslig hud med fina linjer, fjällande hudirritationer, torra fläckar. 
Värsta eksemutbrottet någonsin

Ett tag nu har ni fått följa mig i min kamp om att besegra eksemet på naturlig väg. Sedan i somras har jag haft stora problem med eksemet, de värsta problemen i mitt liv. Redan när jag var liten bebis fick jag problem med eksem och det har sedan följt med mig genom åren med uppehåll något år precis innan utbrottet i somras. Troligen är det mitt psykiska mående som är roten till utbrottet. Förra våren, ganska precis ett år sedan, tog det bara stopp för mig, jag blev diagnostiserad med utmattning. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv som jag gjorde då. Efter år med stress rann bägaren tillslut över och hela min kropp sa stopp. Det var en av de värsta perioderna i mitt liv, men väldigt välbehövlig. Jag hade inte innan reflekterat över hur pass mycket stress som min stackars kkropp faktiskt fick utstå. Den upplevelsen vill jag aldrig mer vara med om men det var nog ändå det bästa som kunde ske, det fick mig att vakna upp och verkligen börja lyssna på min kropp. 
 
Just nu är jag precis i slutet av mitt examensarbete, som jag påbörjade förra året och som legat och stressat i bakhuvudet sedan dess. Trots att jag ligger bra till kan jag inte slappna av. Det kommer verkligen bli en lättnad så fort jag är klar, kan vända blad och fokusera på annat!
 
Tillbaka till eksemet. Under några veckors tid har mitt eksem utvecklats och spridit sig allt mer. Händerna var helt täckta, utslag dök upp kring armvecken och ansiktet, hårbotten och hals var illrött, torrt och kliade! Inget hjälpte, och tillslut kunde jag knappt sova på grund av klådan. Det var då jag bestämde mig för att eksemet var så pass allvarligt att jag blev tvungen att söka hjälp hos läkare. Förra måndagen begav jag mig därför till akuten för att försöka få snabb hjälp. Efter lite övertalning om att jag faktiskt behövde hjälp omgående så fick jag träffa en läkare, tyvärr så grusades mina förhoppningar om att få fullständig förståelse och den bästa tänkbara hjälpen. Jag kom i alla fall därifrån med kortisontabletter att äta i 12 dagar plus klådstillande tabletter för att kunna sova bättre. Detta tog mig verkligen emot och går helt klart emot min naturliga inställning, dock kände jag att kroppen behövde hjälp att bekämpa eksemet. Nu en vecka senare är det en otrolig skillnad! 
 
Förutom kortisontabletterna har jag haft honung som ansiktsmask för att återfukta, sprayat med Kolloidlat silver samt smörjt med rapsolja som sägs vara ett naturligt kortison. Efter kuren med kortisontabletter kommer jag att göra en ordentlig utrensning med juicedetox och leverrening. Detta för att ge kroppen optimala förutsättningar för att komma tillbaka starkare än någonsin! Ett inlägg om detta kommer komma längre fram. Har någon av er gjort en juicedetox eller annan detox samt leverrening får ni gärna berätta! 
 
När eksemet var som värst.
Två dagar senare med honungsmask, KS och rapsolja. Endast 1 dag med kortisontabletter
3 dagar senare och det började redan se mycket bättre ut! 
 
Vill ni läsa mina tidigare inlägg finns de under kategorin Eksem