Schampo, balsam och hudkräm från Naturligtvis

 
Schampo, för normalt hår 250ml 89kr
Ett schampo med tvättaktiva ämnen ifrån kokos. Kelp har en hög halt av mineraler som återfuktar hår och hårbotten.
 
Mitt intryck av detta schampo är att det, trots att det ska vara för normalt hår, har fungerat riktigt bra för mig. Det löddrar fint, känns återfuktande (dock behövs balsamet också) och lämnar håret rent och luftigt. Mitt hår kändes fräscht i flera dagar och min hårbotten kändes lugnare än på länge. 
 
Schampot känns drygt och har en härlig geléaktig konsistens som doftar friskt och härligt av citrus!
 
Ingredienser: *Aqua purificata, *Lauryl glucoside, *Coco-glucoside, *Sodium coco-sulfate, **Succus betula, *Glyceryl oleate, **Oryza sativa extract, **Ascophyllum nodosum extract, *Oat beta glucan, *Oat maltodextrins, *Sclerotium gum, *Saccaride isomerate, *Lactobacillus ferment, Sodium benzoate, Potassium sorbate, *Levulinic acid, *Glycerin, Sodium levulinate, Citric acid, **Aroma (essential oils), ’’Geraniol, ’’Linalool.

*från naturlig råvara, **ekologisk råvara, ‘‘från eterisk olja

Balsam, för torrt hår 250ml 99kr
Ett balsam som enkelt reder ut trassligt hår. Åkerfräken ger fin glans medan kokosoljan återfuktar och skyddar hårstråt mot yttre påfrestningar.
 
Balsamet gör håret riktigt mjuk och återfuktar fint trots sin tunna konsistens. Mitt hår sög åt sig fint av balsamet, det är lätt att skölja ut och lämnar hårt luftigt och mjukt. Det är sedan väldigt lätt att reda ut och borsta. 
 
Provade även att applicera direkt i hårbotten, vilket jag inte vågat tidigare av rädsla för att irritera men det fungerade riktigt fint!

Som alla andra produkter från Naturligtvis, har även balsamett den typiska Naturligtvis-doften. Det doftar friskt och härligt av lavender!

Ingredienser: **Aqua purificata, *Brassica alcohol, **Cocos nucifera oil, **Crambe abyssinica seed oil, *Brassicyl isoleucinate esylate, **Oryza sativa extract, **Equisetum arvense leaf extract, *Oat beta glucan, *Oat maltodextrins, **Simmondsia chinensis seed oil, *Caprilic capric triglyceride, *Beta vulgaris (beet) extract, *Saccaride isomerate, Sodiumbenzoate, Potassium sorbate, *Levulinic acid, *Glycerin, Sodium levulinate, *Heptyl undecylenate, *PCA glyceryl oleate, *Tocopherol, Sodium dehydroacetate, Citric acid, **Aroma (essential oils), ’’Citronellol, ’’Linalool.

*från naturlig råvara, **ekologisk råvara, ‘‘från eterisk olja

Hudkräm, för torrissar 115ml 135kr
En vårdande parfymfri kräm med ekologiska oljor från kokos, sheasmör och nyponrosfrö som skyddar din hud mot yttre påfrestningar, samtidigt som den gör din hud mjuk och smidig. Den fraktionerade rapsoljan har anti-inflammatoriska egenskaper som dämpar rodnad och hjälper till att lugna en stressad hud. Denna kräm fungerar utmärkt att applicera lokalt på torra och fnasiga partier över såväl ansikte om kropp.
 
Denna hudkrämen har verkligen en underbar konsistens, den är som luftig vispad grädde! Den går snabbt in i huden utan att lämna huden blank eller någon fet hinna. Dock upplever jag att den återfuktar och återfettar enbart för stunden och jag behövde smörja in mig många gånger. Den kunde inte heller rå på mitt eksem när det bröt ut som värst, vilket kan vara förståeligt. Så den passar nog bäst till dem som har vintertorra händer eller lätt eksem men kanske framförallt dig med "normal" hud. Möjligen att den fungerar bättre under varmare årstider. Att den innehåller vatten kan göra att den känns extra uttorkande på känsligt hud under vintern.
 
Ett plus är att den är helt doftfri vilket känns skönt när huden är extra känslig, den är dryg och prisvärd i förhållande till dess storlek!
 
Ingredienser: vatten, ekologiska oljor från kokos, sheasmör och nyponrosfrö. Ekologiskt och vegetabiliskt glycerin, ekologisk e-vitamin, ekologisk rapsolja

 

4 produkter från Afrikahälsa

För någon vecka sedan snubblade jag över webbshoppen Afrikahälsa, i min jakt efter något naturligt att lindra mitt eksem med. Afrikahälsa säljer många olika produkter som olika oljor och smör för hela kroppen, för olika åkommor och för alla. De har även en fantastisk kundservice, så hör av er om ni är osäkra och behöver hjälp med att välja produkter!
 
I veckan damp det ner 4 produkter från Afrikahälsa, sheasmör, sheaolja, en black soap och en aleppo tvål. Sheasmör sägs vara väldigt bra vid eksem och många verkar ha blivit hjälpta, så nu är det upp till bevis! 
 
 
Egna erfarenheter av mjölk och gluten

Nu när jag ändå är inne på de vita gifterna igen, socker, mjöl och mjölk, tänkte jag berätta om mina erfarenheter. Framförallt av mjölk och gluten. 
 
För en 6 år sedan fick jag via alternativmedicin reda på att jag inte tål komjölksprotein och att mitt eksem beror på detta. Det kom som en chock för mig och det kändes som att hela välden skulle gå under då jag i stort sett levde på mjölkprodukter just då. Men efter många om och men lyckades jag fasa ut mjölkprodukterna och mitt eksem började också bli bättre. 
 
Men på hösten för ett och ett halvt år sedan och även senare delen av den sommaren började dock mitt eksem att blir sämre ingen och jag började även få en hel del finnar. Jag trodde då att det berodde på mjölkprodukter då jag under sommarjobbet åt jag på jobbets restaurang och inte brydde mig om att säga till om min allergi. Det har verkat som att jag kan äta lite mjölkprodukter utan att det märks men det blev nog lite väl mycket under sommaren. Mitt eksem tog alltså fart igen och trots att jag drog ner på mjölkprodukter efter sommaren gav det inte med sig. 
 
Under för ett år sedan julen, som vi firade i Frankrike, blev det sämre igen efter att ha varit något bättre. Denna gång visste jag varken ut eller in, för i Frankrike äter man inte avsevärt mycket mjölkprodukter och jag åt inget alls. Förutom yoghurt och ost från get och får som jag inte reagerat på tidigare. Väl hemma hoppades jag på att få se en förbättring, jag åt varken produkter från get, får eller ko. Men det hjälpte inte, jag höll på att bli galen och visste verkligen inte vad jag skulle ta mig till. 
 
Efter ett tag började jag dock misstänka gluten, det gick mer och mer upp för mig att det borde vara det som spökar. För jag brukade baka en hel del bröd och i Frankrike äts det, som de flesta vet, en hel del bröd och framför allt baguette! Men jag ville inte riktigt tro på att det kunde vara gluten. Jag bestämde mig i alla fall för att kolla mina allergier igen med hjälp av alternativmedicin, här fick jag dock åter igen en chock då gluten var positivt och en rad andra födoämnen.Just då levde jag i stort sett på hembakat bröd och visste inte längre vad jag skulle kunna äta. Allt kändes nattsvart och jag mådde riktigt dåligt. 
 
Till slut bestämde jag mig för att boka tid till läkaren, för att få det bekräftat. Jag fick genomgå en hel del prover och inget visade på glutenintolerans eller andra födoämnesallergier. Jag bokade till och med tid i två olika landsting men båda visade samma. Jag berätta för min första läkare om det andra testet jag genomgått, Food Detective, men han dömde ut mitt val av testmetod helt och hållet. Det var ju inte vetenskapligt bevisat och bla bla bla. Frågan är ju varför mår jag bättre utan att äta gluten då om jag inte är intolerant? Han kunde inte svara på detta utan sa något om att allergier kan komma och gå lite, man vet inte riktigt. Typ något sånt tolkade jag det som. 
 
Här kan jag koppla till mitt tidigare inlägg om gluten, som ger inflamationer i kroppen. Antagligen var det inflammationerna från gluten som gav mig eksemet.
 
Som tur var hade jag en tag innan jag fick beskedet om gluten börjat fundera på att bli medlem i Smartmaten då jag läst en hel del om det och att många upplever många positiva hälsoeffekter med att äta basiska råvaror. Smartamaten har hjälp mig oerhört mycket att orka ta mig igenom mitt nederlag och få inspiration till att prova nytt och för mig annorlunda.
 
I somras bröt mitt eksem ut riktigt ordentligt igen efter att ha hållit sig borta under ett år. Jag misstänker att det den gången berodde på psykiskohälsa, stress och ångest osv. Jag mådde riktigt dåligt på insidan vilket troligen fick hela min kropp ur balans. Sedan dess har mitt eksem gått i vågor. Det är så svårt att veta vad det beror på, troligen spelar flera olika faktorer in vilket gör det ännu svårare att ta reda på orsaken. Jag vet heller inte var jag ska vända mig för att få hjälp.
 
Nu senaste månaden har mitt eksem blossat upp igen, jag misstänker att det beror på slarv från mig när jag var bortrest några dagar. Dock är det nästan värre än någonsin. Riktigt jobbigt! Tänker verkligen leva strikt utan varken mjölk eller gluten och hoppas på att det lugnar sig snart. Någon annan med liknande erfarenheter?
Mjölkens vara eller icke vara

Det senaste har mjölken, tillsammans med de andra två "vita gifterna" socker och mjöl, varit hårt debatterade. Fler och fler börjar ifrågasätta mjölkens självklara plats i våra hem. Senast i måndags skrevs det en artikel om mjölken, "Mjölk-  ifrågasätts av experter världen över". De flesta är överens om att mjölken vi finner i affären inte på långa vägar är lika bra som den mjölk som dracks förr, pga bland annat pastörisering, eller ens nödvändig för oss idag. Mjölken var nödvändig då det var hungersnöd i Sverige, då var den näringsrik och oftast kom den också direkt från kon. 
 
Mjölken har länge varit en standardvara i våra hem och de flesta av oss är uppväxta med att mjölk ger starka tänder och skelett. Detta är dock idag ifrågasatt då vi i västvärlden som dricker mest mjölk också drabbas mest av benskörhet. Benskörhet sägs dock inte bero på kalciumbrist utan brist på vitamin K2, vitamin D3 och magnesium i kombination med för mycket av vitamin A som mjölk ofta berikas med. Mjölkprodukter försurar också kroppen vilket bidrar till att skelettet urlakas på kalk. Kalciumet är självklart viktigt för oss men sorten som finns i mjölk är av en sort som är svår för oss att tillgodogöra oss, vilket gör att koppen inte kan ta upp detta kalcium. 
 
Yoghurt, fil och ost där emot är inte alla lika överens om att även dessa produkter är dåliga för vår kropp. Det tros bero på de god bakterier som finns i dessa fermenterade produkter. Enligt en studie kunde dessa produkter har en skyddande effekt för vår kropp. Mjölksockret däremot säger några är boven till bland annat förtidigt åldrande medan andra säger att det är mjölkproteinet som kan ställa till problem för vår kropp. Många har idag problem som magbesvär, eksem, huvudvärk, ance osv. Detta kan bero på mjölken. 
 
Debatten kring mjölken är helt klart komplicerad men det tåls att tänka på att mjölk faktiskt är kons bröstmjölk, vilket inte är det minsta naturligt för oss. Alla andra arter på vår jord dricker enbart mjölk när de är väldigt små sedan klarar de sig på annan föda. Förutom att mjölk inte är vår naturliga föda så innehåller den även hormoner som kalven ska ha för att växa och utvecklas ordentligt. Dessa hormoner får vi i oss istället och man vet inte helt säkert vad det ska ställa till med i vår kropp. 
Ibland vill jag bara ge upp..

Ja, vad jag än gör så känns det som att jag aldrig kommer bli bra. Vad jag än provar så lindrar det ett tag men sen blir det dåligt igen. Vad jag pratar om? Jo, framförallt mitt eksem. Jag håller på att bli tokig och vet inte vad det beror på!
 
De vanligaste svaren man får, oberoende vad som är fel, brukar vara att utesluta gluten, mjölkprodukter, socker, äta mer frukt och grönt, ta olika kosttillskott osv. Jag gör redan det men ändå mår jag inte bra! Mitt eksem blossar ständigt upp och jag kan inte alls koppla det till något specifik som skulle trigga det. Förutom att jag har stora synliga eksempartier som kliar och sticker så kliar och sticker det då och då även på andra ställen där jag inte alls har eksem. Nästan som om jag hade löss, skabb eller liknande (har aldrig haft det så vet inte hur det känns, men kan föreställa mig det). Detta tär verkligen på mig, att det ständigt kliar och sticker, att jag har stora röda eksempartier och att jag tycker jag gör allt rätt men att det ändå inte blir bra gör att jag mår psykiskt dåligt också. Ibland känner jag verkligen bara för att ge upp! Jag vet heller inte var jag ska vända mig för att få bra hjälp. 
 
Jag har delvis fått bra hjälp vad gäller olika krämer osv. att testa men de funkar inte fullt ut, eksemet försvinner inte men lindras. Jag kanske har dåligt tålamod men jag vill ha ett mirakelmedel nu. Från att i stort sett varit eksemfri under många år är allt nu tillbaka igen. Vad ska jag ta mig till! All hjälp och alla tips och råd mottages tacksamt!
Nya produkter från Naturligtvis.

I torsdags kom mitt paket från Naturligtvis med schampo, balsam och deras nyaste produkt, kräm för torrisar. 

Jag har bra erfarenhet av Naturligtvis produkter sedan tidigare och deras sockerscrub och handtvålen är två stående produkter hemma. Det ska bli väldigt spännande att testa dessa produkter, redan nu har jag en bra känsla för dem. Både schampo och balsam luktar underbart men känns också väldigt vårdande och milda. Krämen har en helt fantastiskt krämig konsistens, ungefär som vispad grädde fast en aning tjockare. Jag hoppas mina händer och eksemet kommer att uppskatta den!