Vegan - vad är det?

Vegan handlar om att ta bort allt som kommer från djurriket. Det finns olika typer av veganer, hur strikt man vill gå beror på vad man själv känner. Men ordet vegan syftar till att ta bort allt som kommer från djurriket, både vad gäller mat men även olika skinn-, dun- och ullprodukter m.m. Det som då återstår är, frukt, grönsaker, bär, spannmål, baljväxter, nötter och frön. 
 
Precis som vilka matval som helst så är det väldigt viktigt att vara medveten av vad man stoppar i sig och se till att kroppen får vad den behöver för att kunna fungera, bygga upp och reparera sig själv. Som jag tagit upp i tidigare inlägg är det vi stoppar i oss det kroppen kan använda som byggstenar, det är inte svårare än så. Får inte kroppen i sig näringsämnena den behöver för att bygga upp sig måste den börja bryta ner skelett och muskler för att kunna kompensera. Denna process är mycket energikrävande för kroppen vilket gör att immunförsvaret då kan bli lidande. 
 
Vitamin B-12 är den vitamin som är viktigast att få i sig extra av vid en veganskkost, B-12 är viktigt för nervsystemet och därför rekommenderas det att ta en tablett B-12/dag. Järn och protein är två andra byggstenar som brukar vara ett vanligt argument om varför det är ett måste att äta kött. Dock är inte kött den enda källan till järn och protein. Järn finns det i olika bladgrönsaker så som spenat, grönkål, persilja och också i bönor, linser, frön, nötter, torkad frukt. C-vitamin eller mjölksyrade grönsaker i samband med järnrika livsmedel. 
 
Proteiner är något mer krångligt, ett 20-tal aminosyror bygger upp proteinet och av dessa är det åtta som inte kroppen själv kan tillverka utan måste få i sig genom maten. För att kroppen på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig proteinet krävs det att det är fullvärdigt, alltså att alla de åtta proteinerna måste finnas i en måltid. För att få tillgång till dessa åtta proteiner bör man kombinera flera olika vegetabilier i en måltid, i stort sett ingen vegetabilie ensam är fullvärdig. Quinoa är dock ett livsmedel som faktiskt ger fullvärdigt protein, men annars bör tex bönor och linser av olika slag kombineras med tex råris för att det ska bli fullvärdigt protein. 
 
D-vitamin är också väldigt viktigt att få i sig, detta gäller dock oavsett vad för kost, vitamin D-3 är den mest effektiva sortens d-vitamin. D3 utvinns dock oftast från fårull vilket inte är helt i enlighet med vegankost, alternativet är då D2 vilket inte är lika effektivt. Men det går att finna veganvänlig D3, ett märke Natures Plus, Source of Life, Garden D3, som bland annat hittas hos Iherb (för rabatt på din första beställning klicka på Iherb-bilden till vänster i menyn). I mat återvinns d-vitamin i kantareller och trattkantareller, för att ytterligare höja d-vitamin nivån kan de torka i solen. 
 
K2 är en annan viktigt vitamin som framförallt återvinns i animaliska produkter. K2 är viktig för ett friskt hjärta och skelett, det hjälper till att transportera kalciumet från artärerna, där de annars bildar plack, in till ben och tänder. Ett bra K2 tillskott bör innehålla menakinon-4 (MK-4) eller menakinon-7 (MK-7). Tex. Natures Plus, Source of Life, Garden Vitamin K2 hos Iherb.
 
För att få hjälp på traven med att komma igång kan jag varmt rekommendera SmartaMaten, som jag tidigare pratat om. Det är en prenumerationstjänst där man varje månad får uträknade och kompletta menyer som bygger på att äta mat som gör kroppen basisk. Dock förekommer fisk och alla glutenprodukter har uteslutits helt vilket inte är enligt vad vegan står för men jag anser dessa menyer vara en bra och enkel väg att komma igång på. 
 
Malou efter tio om att vara vegan.

Från och med idag och tre veckor framåt kommer Malou i efter tio testa på att vara vegan och ha många intressanta gäster, bland annat Renée Voltaire som ger mattips och Lars Frölander som berättar om när han blev frisk av att byta kost. Tex tog han till en början bort mjölkprodukter och blev då frisk från bihåleinflammation, mjölkprodukter, precis som gluten, anses ge inflammationer i kroppen.
 
Passa på att kika om vegan är något ni är intresserade av. Jag själv kommer att titta och försöka ta in så mycket som möjligt då jag är väldigt intresserad av att bli vegan och hur det fungerar samt få inspiration till att förhoppningvis kunna övergå. Förhoppningsvis ska jag orka skriva något inlägg på ämnet också. 
 
Här nedan har ni första avsnittet.
 
 
Eksem, hur bekämpa det utan kortison?

För ca två månader sedan började mitt eksem att återkomma igen, det dök upp i hårbotten, under näsa, på ögonlock, på kinden och händerna. Jag har under en längre tid haft problem med kliande hårbotten, faktiskt ända sedan jag bytte till ett naturligt och ekologiskt schampo. Det var inte lätt att hitta något riktigt bra schampo som passar just mitt hår som är rätt komplicerat. Hårbotten är torr och kliande, hårrötterna blir lätt feta och hårtopparna är torra och spröda, inte det lättaste att hitta ett bra schampo till den kombinationen. Men för att återgå till ämnet så kom mitt eksem alltså tillbaka på fler ställen för ca två månader sen och denna gången långt mycket värre. Både i hårbotten och under näsan gick jag extremt vätskande eksem som kliade och var allmänt irriterande, även ögonlocken var något vätskande. På övriga ställen var det enbart väldigt torrt och kliande.
 
Jag har för många år sedan tidigare haft kliande och något vätskande eksem i hårbotten och även under näsan men det var långt ifrån vad jag fick nu. Det som jag har behandlat mitt eksem med tidigare har varit det av läkare älskade kortison och även ett schampo från Apoteket, vilket hjälpte efter många behandlingar. Dock vet jag inte om det var schampot och kortisonet i sig som till slut gav resultat eller om det kan ha berott på ändrade matvanor eller ändrad sinnesstämning, jag minns tyvärr inte alls om jag gjorde någon förändring under den tiden. 
 
Denna gång ville jag inte under några som helst omständigheter använda vare sig kortison eller schampot från Apoteket, det skulle vara en sista utväg om det verkligen inte fanns något annat att göra. Jag har provat alla möjliga huskurer och sätt för att få eksemet att lugna sig och läka men inget fungerade optimalt, inget fick det att börja läka. På diverse ställen fick jag veta att vätskande eksem som troligen var infekterat är mycket svårt att få bukt på med hjälp av enbart naturliga produkter, jag ville dock inte ge mig trots att jag mådde enormt dåligt både psykiskt och fysiskt pga detta. Den psykiska hälsan spelar faktiskt en viktig roll, så får du kroppsliga symtom kan det vara en god idén att fundera kring hur du mår psykiskt då det påverkar kroppen mer än man kan tro. 
 
 
Det som till slut var min räddning var när jag kom i kontakt med Secuvie, det är ett svenskt företag som tillverkar produkter avsedda för irriterad och hud benägen att få eksem. Det unika med dessa produkter är att de är baserade på en organisk växtsyra som hjälper cellerna att öka upptagningsförmågan av viktiga ämnen. Secuvie har ett flertal olika produkter för olika ändamål, de produkter jag har använt är en rengöringsgel, en ögonkräm och deras speciella eksemkräm. 
 
 
Repair Cleansing Gel 100ml 319 kr
Cleansing Gel för ansiktet, Används dagligen för rengöring morgon och kväll. Djuprengöringsgel för alla hudtyper. Rengör på djupet, återfuktar, vårdar samt är uppbyggande på cellnivå. 
 
Rengöringen är den som verkligen hjälpt mig och som gjorde stor skillnad på väldigt kort tid. Jag tvättar hår och ansiktet med denna och efter endast en tvätt började jag märka skillnad och mitt vätskande eksem började dra ihop sig och sakta läka. Denna naturliga och dessutom ekologiska rengöring har gjort ett långt mycket bättre jobb än vad både kortisonet och schampot från Apoteket tidigare gjort.
 
Ingredienser:
Vatten, CHD-FA, dekyl glukosid, sorbitol, glycerin, xantangummi, dragantgummi, glyceryl laurat, citronsyra, aloegel, rooibos, palmarosa olja, grönmyntaolja, tokoferol, grapefruktolja, apelsinolja, patchouliolja, apelsinträdolja, tangerin(mandarin)olja.
 
Reczema 50ml 269kr
Reczema är en registrerad och kontrollerad medicinteknisk produkt för användning vid hudbesvär såsom irritationer, hudrodnader och lindriga eksem. Krämen reducerar snabbt dessa problem och ger en mjuk, len och fräsch hud. Reczema lämnar en skyddande hinna där den appliceras och verkar intensivt reparerande mot olika typer av hudirritationer, och lindriga eksem. Reczema är klådstillande och därför även lämplig vid insektsbett och solsveda. 
 
Denna kräm använde jag till en början på alla mina ställen med eksem, dock fungerade den inte optimalt just i hårbotten. Reczema upplever jag vara en väldigt aktiv kräm som jobbar mycket och som rensar och rengör huden vilket gjorde att mitt eksem i hårbotten började vätska och rinna än mer. Det kändes väldigt obehagligt och håret torkade aldrig upp ordentligt. Så jag valde att enbart tvätta håret med rengöringen och istället spraya på kolloidalt silver samt aloe vera så länge eksemet vätskade, vilket fungerade ypperligt. Nu när eksemet mest består av torra och kliande partier fungerar Reczema riktigt bra, det mjukgör och läker eksemet.
 
Reczema har ett längre ph-värde än vad huden har vilket kan medföra att det sticker och svider i torr och sprucken hud. Framförallt under näsan och runt munnen sved det en hel del till en början, vilket jag tycker var väldigt obehagligt men efter bara en kort stund så går stickandet över. Även Reczema gav snabbt resultat och huden under näsan började läka fint. 
 
Ingredienser:
CHD-Fulvicsyra, jojoba olja (Simmondsia chinensis), glycerin, linfröolja (Linum usitatissimum), ricinolja (Ricinus communis), cetearyl olivat, sorbitan olivat, xantangel, tragakantgel, hydrogenerad olivolja, olivolja (Olea europea), oförtvålbar olivolja, natriumcitrat, vitamin E (tokoferol), naturliga doftämnen (rosmarin, apelsin, timjan).
 
Hur jag såg ut innan jag började behandlingen, dock svårt att återge korrekt med foto.
 
Hur jag såg ut efter ca en veckas behandling.
 
Repair Eye Cream 15ml 249kr
Vårdande kräm för den känsliga huden runt ögonen. Återfuktande, hjälper mot problem med pigmentförändringar och torr hud runt ögonen. Bygger upp hudens elasticitet. 
 
Ögonkrämen har hjälpt mig väldigt bra och har nu fått bort mitt eksem på ögonlocken som också vätskande en del. Ögonkrämen har jag använt morgon och kväll och däremellan har jag också använt Reczema när jag känt att det har behövts. 
 
Ingredienser:
Vatten, CHD-FA, jojobaolja, glycerin, triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra, cetearyl från olivolja, sorbitan från olivolja, hydrerad olivolja, Unsaponifiables från olivolja, olivolja, xantangummi, dragantgummi, olivbladsolja, rooibos, aloegel, tokoferol, lavendelolja, citronsyra, canagaolja, romersk kamomillolja.
 
Hur ser mitt eksem ut idag? Efter en månads användning är det i stort sett enbart några mindre torra partier kvar i hårbotten. Ögonlocken, under näsan och runt munnen är näst intill helt bra, jag kommer att försätta att underhållsbehandla ett tag till för att det ska läka helt på djupet också. 
 
Jag kan verkligen rekommendera produkterna från Secuvie, trotts den lite svedda så är dessa produkter guld värt då jag slapp använda kortison och andra starka, ohälsosamma produkter! Dessa produkter är som ett mirakel, jag var i stort sett uppgiven när jag fann Secuvie och är väldigt glad att jag provade!
 
Så här ser jag ut idag! I stort sett eksemfri och med väldigt fint, glansigt och mjukt hår!
 
Förutom produkter från Secuvie har jag på riktigt torra partier även kompleterat med produkter från Q for Skin, även dessa produkter har imponerat stort på mig och gett skillnad väldigt snabbt. Secuvie har varit väldigt bra för att snabbt läka ihop min spruckna och vätskande hud medan jag upplever att Q for Skin har varit bra på att mjukgöra torra partier.
 
Från Q for Skin har jag använt mig av Quick repair cream och Blackcurrent oil
 
Quick Repair Cream 200ml 299kr
För torr hud
Quick Repair Cream kan med fördel användas på hela kroppen, även i ansiktet. Den passar så väl den vuxna huden som baby- och ungdomshud. Quick Repair Cream fett- och fuktbalanserar hudbarriären, mjukgör och minskar hudtorrhet.
 
VERKSAMMA SUBSTANSER; Vitamin B5, Svartvinbärsfröolja, Shoreasmör, E-vitamin
KONSERVERING; Phenoxyethanol (godkänd av astma och allergiförbundet)
 
Blackcurrant Oil 200ml 219kr
För normal och torr hud
Blackcurrent oil är en mild universalolja som ger näring utifrån och som kan användas på hela kroppen, även hårbotten, underliv, näsa och örongångar. Oljan mjukgör, skyddar och minskar hudtorrheten. 
 
VERKSAMMA SUBSTANSER; Svartvinbärsfröolja (Omega 3 och 6 samt GLA), kokosolja, sheasmörolja och Sheasmörextrakt. Fri från konververingsmedel, PEG-oljor och parfym.
 
Här ovan är en bild på mitt eksem efter enbart någon dag med Reczema från Secuvie.
Här ovan är en bild efter en natt med Blackcurrent oil fron Q for skin.
 
 
Till sist vill jag bara påminna att det inte hjälper att bara behandla symptomen utan det är viktigt att gå till botten med orsaken också. Jag har under en längre tid vara mycket stressad och det har tilltagit igen vilket jag är rätt säker på är orsaken till mitt eksemutbrott och även andra tecken som min kropp har gett mig. Jag har aldrig varit bra på att, tillåtit mig att eller ens tänkt på att lyssna på kroppen. Jag är van vid att köra på i full fart och har aldrig upplevt det som ett problem eller ens förstått att det är ett problem tills det tog totalt stopp. Så nu försöker jag verkligen att lyssna på kroppen även om det ibland är frustrerande, men det går inte att ignorera och bara köra på för tillslut kommer kroppen att säga ifrån ordentligt. Vi har bara en kropp, så det är viktigt att ta hand om den. Så glöm inte att lyssna på den! Det kan inte säga för många gånger. 
Gudomligt god chokladglass

Fann ett mycket enkelt och gudomligt gott recept på chokladglass, dock modifierade jag det lite grann vad gäller vad av sockersort. 
 
Chokladglass

5½ dl vatten
1 - 1½ dl kokossocker
1 dl kakao
en nypa salt
75g 70% hackad mörk choklad
1 kopp espresso 

Vispa ihop vatten, kokossocker, kakao och salt i en kastrull. Låt koka upp och koka ca 1 min, ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner chokladen och espresson.
Vispa väl, stavmixer kan användas för att få ihop smeten bättre och få en krämigare och smidigare glass.
Låt blandningen svalna och kör den sedan i en glassmaskin.
 
Redo att ätas!
 
Original recept från Vegoriket.