Ecoday 2014

Imorgon, de 25 april 2014, är det dags för årets omgång av Ecoday. Förra året var första året det gick av stapeln. Ecoday är ett ideellt evenemang som är skapat av en tjej vid namn Ninnie Sjösten. Ecoday är en dag som går i de ekologiska, miljövänliga och fairetrademärkta produkternas tecken och i likhet med Earth hour är tanken att det ska spridas hela världen runt. 
 
Förutom Ninnie är vi ett gäng frivilliga ambassadörer som brinner för ekologiskt som har försökt sprida dagen så mycket som möjligt och som även har pratat med affärer i vår närhet för att få med även dem på tåget. Affärerna har tillfrågats att skylta lite extra och gärna ha lite extra fina erbjudanden under dagen. I en del affärer kommer även ambassadörer att finnas på plats för att berätta om Ecoday, visa till de ekologiska produkterna, svara på frågor osv.
 
Tanken med Ecoday är att öka medvetenheten och inspirera till att handla så mycket ekologisk, miljömärkt och fairtrade som man kan. Ecoday handlar om att under en dag utmana att handla mer medvetet men även också under resten av året. Det spelar ingen roll om det enbart rör sig om en produkt huvudsaken är att få upp ögonen för ekologiskt. 

Och kom ihåg, ekologiskt innebär inte automatiskt dyrare i vissa fall kostar det lika mycket som, eller är billigare än, konventionell mat. Och kostar det några kronor mer lovar jag att det är värt det, smakerna är helt annorlunda och så mycket bättre för alla inblandade producenter, konsumenter, naturen och djuren. 
 
Kolla gärna in evenemanget på facebook, och tacka gärna ja för att visa ert stöd!

Hoppas ni är med mig imorgon, den 25 april!
 
 
Havrelimpa

Denna limpa smakar som "vanligt" bröd men är både glutenfritt och mjökfritt. 
 
 
Havrelimpa

½ pkt jäst
4 dl vatten
½ dl olivolja
3 msk honung
 
1 tsk salt
3 dl havremjöl
2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
2 dl Doves farm mjölblandning* eller egenblandning bovetemjöl/potatismjöl/majsmjöl/rismjöl
 
Lös jästen i rumstempererat vatten. Blanda antingen i en hushållsassistens eller med elvisp.
Blanda i olivolja och honung. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll i. Blanda först några minuter på låg hastighet för att sedan öka i någon minut. Häll upp degen i en form och låt jäsa 40 min. 
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 40 min. 
 
*Doves farm mjöl finns att köpa på bland annat Sandt.nu