Leva ekologiskt på liten matbudget.

Det kan kännas svårt att både klara budgeten men också leva ekologiskt och miljösmart, men det behöver det inte vara. Jag ska försöka guida er till att få ett mer miljövänligt och ekologiskt liv utan att budgeten för den delen ska behöva bli ansträngd. 
 
Jag själv är student och lever på Csn, alltså ca 9000 kr i månaden, av det har jag en matbudget på 1200 kr vilket brukar räcka för mig. Här kan en del tänka att jag dels är själv men också med all säkerhet inte äter speciellt mycket. Det är dock fel, mat är min passion och jag älskar mat och efterrätter (som synes på bloggen), god och nyttig. Så ja, jag äter en hel del. 
 
 
- Till att börja med kan jag ännu en gång tipsa om att hålla utkik efter Garants ekologiska sortiment som finns på Willys och Hemköp, de ligger väldigt bra prismässigt. 
 
- Jämför, jämför och jämför. Det är nyckeln till att leva billigt fast ekologiskt. Jämför mellan butiker och märken, visst det kan tänkas tidskrävande men du vinner på det i längden och maten smakar hundra gånger bättre samt är bättre för kropp och miljö, och inte att förglömma även producenter. 
 
- Med en stram budget är det inte alltid lätt att köpa allt ekologiskt, försök då prioritera. Går gärna efter min lista som jag skrivit tidigare på vad man "bör" köpa ekologiskt och de som kanske inte är lika nödvändigt att köpa ekologiskt. Majs ingår dock under kategorin konventionellt, men tänkt på att majsen kan vara genmodifierad.
 
- Ta för vana att kolla reklambladen är ett annat bra tips jag har, för mig är det ett måste att varje måndag sätta mig ner och kolla vad det finns för bra priser. Utgå sedan från erbjudandena för att göra ett matschema. De flesta mataffärer har nu börjat med veckans ekologiska vara som brukar vara kraftigt reducerat, passa då på! Coop vet jag brukar ha två/tre olika veckans ekologiska, ett eller flera coop (forum, konsum, nära eller extra) har samma erbjudande.
 
- Kött är en väldigt dyr ekologisk vara och därför kan det vara en bra idé att dra ner på köttätandet en smula och äta mer grönsaker samt bönor. Jag har tidigare skrivit om riskerna med att konsumera mycket rött kött, inlägget hittas r vid intresse. Äta mer vegetariskt är ett bra alternativ för att tajta ihop matbudgeten. 
 
- Ekologisk fisk är inte heller det allra billigaste, här tycker jag dock att man ska satsa på i alla fall ekologisk lax. Den odlade laxen äter inte allt för trevlig mat och smakar inte ens hälften så gott som en ekologisk lax. Islandsfisk är något jag precis börjat handla, priserna är något högre men kvalitén på fisken är fin och den smakar väldigt gott. Islandsfisken fångas med miljövänliga redskap och simmar i vatten fritt från miljögifter. 
God, enkel och nyttig middag.

Ungsbakad lax med morots- och potatismos samt blandade grönsaker. 
 
Lax

- 1 portionsbit/pers
- salt
- peppar
- dillkvist
- citron
 
Sät ugnen på 175 grader, salta och peppra, lägg på en dillkvist per laxbit och pressa över citronsaft. Baka den sedan i ca 20 min.
 
Morots- och potatismos
 
- Morot och potatis efter behov
- 1 lök
- kokspad
- smör/olivolja
 
Börja med att koka morötter en stund då de tar längre tid, lägg sedan i potatis och lök. Låt allt koka mjukt. Häll av kokspad men spara en del till att späda moset. Lägg i en klick smör eller olivolja. Krydda efter smak. 
 
Servera lax och mos med tex. ångkokt blomkål eller brocoli, ångkokt majs och en tomat eller en bit gurka. 
Smaklig måltid!