Uppdaterat recept; Havrebröd

Bakade mitt havrebröd igen och provade att experimentera lite mer med receptet. Det blev ännu bättre denna gången, jäste riktigt fint. Gjorde dubbelsats av gamla receptet och fick ut 12 stora fina frallor.
 
 
Havrebröd

5 dl havregryn
3 dl rismjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl linfrön
1 ½ msk psyillum mjöl
½ tsk salt
Brödkryddor
 
4 dl soja eller havremjölk
2 dl vatten
1 pkt jäst
3 msk honung
½dl olivolja
 
Mixa havregrynen tilll ett mjöl. Blanda alla torra ingredienserna. 
Värm mjölken fingervarm, lös upp jästen och honung i mjölken.
Häll i olivolja och mjölblandningen, degen blir en aning lös men det är för att den lättare ska kunna jäsa.
Låt jäsa 30 - 60 min. Baka ut små frallor alternativt ett stort bröd. Jäs en stund till, grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 - 30 min. 
Gifter i maten

I onsdags, den 17 oktober, var jag på Studieförbundet Vuxenskolan för att lyssna  på Gunnar Lindgren prata om Gifter i maten. Det var en mycket intressant föreläsning, han tog både upp sånt som jag redan vet om så det var skönt att få det bekräftat men han tog också upp en del, för mig, nya saker.
 
Han inledde med att klargöra att det inte längre är halterna av olika kemikalier var för sig som avgör om eller hur giftiga de är utan de kan samverka. Den så kallade cocktaileffekten. 1+1 är inte automatiskt 2 det kan vara 5. 
 
Han definierade sedan var han anser är god hälsa.
* Motion
* Psyko/sociala faktorer 
* Bra mat
* Bra luft ute/inne
* Bra kläder och hygienprodukter
* Vila/aktivitet 
 
Gunnar sa något mycket intressant. "Det är bättre att motionera och röka än att inte motioner och inte röka". Det talar rätt tydligt om hur viktig motion är. Han fortsatte med att berätta att huden har en förmåga att ta upp mer gifter/kemikalier än det vi kan tänkas få via munnen då organen rensar. Via huden går det rakt ut i blodet. 
 
 Gunnar definierade också vad han menar med bra mat
* Färsk, närodlad, gärna ekologisk
* Råvaror ej processad
* Undvik fettsnål kost och tallriksmodellen
* Kolhydrater bör behålla sina fibrer
* mättade fetter, fleromättade ifrågasätts
* mer omega 3, mindre omega 6
* försökt få alla näringsämnen genom kloka val av livsmedel (ej kosttillskott)
* Kadmiumren mat, i synnerhet barnmat. (Kadmium finns väldigt mycket i blåa vallmofrön och solrosfrön! Paranötter tar lätt upp radium - radioaktivt ämne. Ris tar väldigt lätt upp arsenik, flodvattnet som hälls på åkrarna i Asien innehåller arsenik)
* Odla själv, plocka bär, frukt och svamp
 
Hormonstörande ämnen
* Finns i slamspridningen, ämnena avdunstar och hamnar på all mark runt om.
* Hormonstörande ämnen står bakom många betydande hälsorisker
* Dioxin och PCB lagras i fettväven under många år. Avloppsslam sprider dessa gifter
* I USA har det visat sig att 250 olika kemikalier finns i blodet på små barn. Många av dem är svårnedbrytbara som aldrig försvinner, de är värre än Bisfenol A och Ftalater som faktiskt bryts ner till slut.
* Dioxiner kan föras vidare från generation till generation, i upp til 600 år.
* 1 slamgiva/hk sprider 5000 p-piller! 
* Slamspridningen är det första som måste stoppas för att komma ett steg närmare en giftfri värld. Lite gifter från olika håll bli mycket tillsammans. Vi måste se helheten inte varje ämne för sig. 
 
Ekologiskt inte bara bättre 
Något som blev som en väckarklocka för mig är att ekologiskt inte alltid behöver vara det bästa. Ekologiskt jordbruk gynnar ett uthålligt jordbruk och minskad kemikalie användning. Dock, även om inte kemikalier tillsätts, kommer det alltid att ändå finnas kemikalier på eko produkter. Det färdas i luften, hormonstörande ämnen avdunstar från slamspridningen och sprids överallt. Gunnar ville påstå att det inte är jättestor skillnad ändå mellan eko och oeko, jag vill dock gärna tro att det borde vara något bättre med eko då inga nya kemikalier tillsätts.
En annan viktig sak med ekologiskt jordbruk är att marken inte kalkas vilket gör att den blir sur, vilket gör att kadmium lättare tas upp av det som odlas. I vissa fall kan det tom vara högre halter kadmium i ekologiskt odlade produkter. 
 
Förväntade cancerfall 
En annan chockerande nyhet för mig är att myndigheterna hela tiden väger för mot nackdelar innan de åtgärdar farliga och också livshotande problem. De väger vilken nytta det ger mot vilken kostnad, kostar något alldeles för mycket så väntar de tills barometern av farlighet höjts något. Tex för att börja lite mjukt, så om en korsning är farlig måste tillräckligt många olyckor skett för att det ska bli lönsamt och värt kostnaden att göra något åt det. Det samma gäller olika faktorer som orsakar cancer. Myndigheterna har alltså i förväg räknat ut hur många som kommer få cancer av olika saker. De kollar hur många cancerfall något kan ge gentemot kostnaden det blir att göra något åt, oftast är kostnaden större än nyttan. Det är ju hemskt! Vid en viss nivå är det dock samhällsberättigat att göra något åt saken. 
 
Här näst följer lite "gott och blandat" fakta som dök upp under kvällen och inte hör till någon speciell rubrik. 
* Fjodlaxar odlas så trångt att de får mängder med antibiotika för att slippa sjukdomar.
* Kroppen tar bäst upp magnesium naturligt i vatten. Drick magnesiumberikat vatten, helst runt 10-20 mg. 
* Diabetes risken ökar  med stort intag av snabba kolhydrater (socker, pasta, vitt ris, vitt mjöl)  i samband med litet intag av fibrer. 
* Kärnkraftverken sprutar ut strålning 24/7 via sina skorstenar. 
* Gränsvärdena har nu ändrats till att rådet är att exponeras så lite som möjligt, då kemikalierna anses så pass farliga. 
* Östersjöfisk som anses farlig att äta i större mängder innehåller endast runt 10% gifter medan ägg, kött och mjölk tillsammans innehåller 50%.
 
Tips om bok: Arvet
Tips om film: Underkastelsen
 
En mycket intressant föreläsning om hur viktigt det är att stoppa slamspridningen. För mer information besök Ren åker ren mat
Två toppen produkter

 
Sedan jag började byta ut alla mina olika hudvårds produkter har jag nog inte funnit någon som varit så där extra bra. De flesta produkter jag provat har jag varit nöjd med men ingen har varit utöver det vanliga så att säga. Dock har jag nu två riktigt bra favorit produkter. 
 
Efter att ha testat ett x-antal olika foundtions, Bourjois, Bella pierre, Everyday minerals (alla olika varianter), Lily Lolo, Benecos, 100% pure både mineral och flytande, Lavera flytande osv. Bestämde jag mig äntligen för att på allvar prova Tikei, jag beställde för några år sedan några prover som jag var nöjd med men det blev aldrig av att jag köpte en stor burk. Jag har i omgångar sedan köpt prover igen men bestämde mig i augusti för att köpa en större burk och prova fullt ut.
 
Tikei Mineral Foundation säljs i tre storlekar, 9 gram för 149 kr, 3 gram 89 kr eller prov för 10 kr.
TiKei Mineral Foundation är en utjämnande bas som inte innehåller några konstigheter eller kemiska tillsatser, endast 100% mineraler. Den vårdar och skyddar huden samt ger en jämn och fin finisch, den passar även den känsliga hyn. 
 
Vilken fullträff! Jag har tidigare haft problem med att sminket "kakar" sig, inte sitter hela dagen, blir blank osv. Tikei gav mig verkligen en positiv överraskning, efter enbart ett par bosttag så jämnar den ut hudttonen fint och en känsla av lättnad uppstår. Denna mineral foundation känns verkligen magisk, den har många fina utlåtanden på deras hemsida och jag kan inget annat än hålla med om att denna foundation verkligen är utöver det vanliga! Tikei Mineral Rouge är jag också väldigt nöjd med, den sitter hela dagen på mig. Toppen!
 
Ingredienser:
Mica, Boron Nitride, Zinc Oxide, Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499)
 
 
Den andra helt fantastiska produkt som jag vill lyfta är Laveras 2 in 1 Anti Treatment duostick, och magiskt nog till skillnad från andra produkter jag provat så blir det faktiskt en markant skillnad över en natt! 
 
Lavera 2 in 1 Anti Treatment 10,5ml 139kr
 
Ena sidan av sticket är en rollon som läker ut acne och reducerar rodnaden. Andra änden innehåller en concealer som duttas på med en "läppglans pensel". Färgen är dock på tok för mörk och gul men jag har det över natten så då spelar det ingen roll. Produkten innehåller aktiva och antiinflammatoriska ämnen som zink och mynta. Jag kan inte nog säga hur förvånad och superglad jag är över denna produkt, den torkar faktiskt ut finnarna över en natt! Till en början använde jag enbart rollonen men märkte att det blir bättre effekt om jag har på concealern också. Någon som har provat andra produkter från Lavera för acne/blandhy?
 
Ingredienser: 
Water (Aqua), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Titanium Dioxide (CI 77891), Zinc Oxide, Alcohol*, Silica, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Glyceryl Stearate Citrate, Glycerin, Stearic Acid, Palmitic Acid, Cetearyl Alcohol, Iron Oxide (CI 77492), Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter*, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil*, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract*, Xanthan Gum, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Magnesium Stearate, Hydrogenated Lecithin, Bismuth Oxychloride (CI 77163), Mica (CI 77019), Iron Oxides (CI 77491), Iron Oxides (CI 77499), Chromium Oxide Green ( CI 77289), Tocopherol, Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Citral**, Linalool**, Geraniol**, Citronellol**
 
Eco now

Lördagen den 12 oktober gick årets Eco now mässa av stapeln för allmänheten i Münchenbryggeriet. Det var första gången jag besökte denna mässa. Det var en väldigt liten och intim mässa, skulle nog säga att det var 30-40 utställare ungefär. Utbudet var väldigt blandat och brett. Det var en väldigt trevlig mässa och jag fick ut mycket av den dock hade det varit ännu roligare om det funnits fler utställare. 
 
Det flesta utställare stannade jag och småpratade med och förhoppningsvis fick jag några framtida kontakter. Dagen bjöd på mycket ny information och kunskap. Jag fick med mig en hel del informationsmaterial som jag ska läsa igenom och troligen sammanfatta något på bloggen framöver. Det kommer även att komma recensioner på de produkter jag fick med mig. I+m som fanns på plats gav mig möjligheten att prova deras rengöringsgel och ansiktskräm för bland/fet/acnehy. Det ska bli väldigt spännande, så fort mina nuvarande produkter från Madara är slut kommer jag börja prova. Så håll utkik! Förutom det köpte jag med mig ett provpaket från Organics by Sara.