Rena vattnet

Efter att ha lyssnat på Pernilla Carriers fördrag på Allt för hälsan-mässan (anteckningar finns här) i höstas har jag verkligen försökt att dricka mer vatten och framför allt mellan måltiderna. Det senare har inte fungerar jättebra men jag dricker i alla fall ett sort glas vatten på morgonen precis när jag klivit upp vilket jag tycker är en bra början.
 
I sitt föredrag pratade Pernilla om hur viktigt det är med ett så rent vatten som möjligt och med bra ph-värde för att kroppen ska vara i balans. Det svenska vattnet och framför allt det kommunala är idag surt och innehåller många olika föroreningar, gifter, läkemedelsrester och en rad andra saker som inte reningsverken kan få bort. Även kemikalier från reningsverken följer med i vattnet.
 
Pernilla tipsade om en vattenrenande kran från Purple solution vilken dock kostar något mycket för mig. En mycket billigare och enklare lösning - i alla fall för stunden, är en vattenreningskanna. Det finns en rad olika storter, i olika prisklasser, storlekar och filter, som snabbt och lätt renar vattnet och också tillsätter ämnen vi behöver.
 
Detta kommer att bli min nästa investering. Så som jag förstod det på Pernilla så är ett bra dricksvatten grunden till en välmående kropp. Det ph-riktiga vattnet ,tillsammans med basisk mat, hjälper tex. till att få bort överskott av candida i magen, vilket de flesta av oss idag troligen har pga. vår kost. Ett överskott av candida kan leda till cancer. Candida är en jästsvamp, som ni vet så tillsätter vi socker när vi bakar för att mata jästen, det samma sker i kroppen. Sockret vi äter matar jästsvampen i magen! Och tyvärr så finns socker i nästan allt idag. Visst är det gott med sött men tänk på er hälsa och ert välmående, det är mer värdefullt än att äta socker!
 
Den basiska miljön i magen och kroppen gör att bakterier och virus inte trivs!
Inspiration från SmartaMaten

För ett tag sedan hittade jag en väldigt inspirerande sida som heter SmartaMaten. På denna sida kan man läsa om mat som ger kroppen balans genom bra Ph-värde. Åsa som driver sidan erbjuder också en medlemstjänst där man kan få hjälp med recept att laga för att lättare komma igång att äta smart. 
 
Smart står för
  • Säsongsanpassad – de råvaror som är i säsong ger både mer smak och bättre matkvalitet
  • Miljömedveten – “plant slant”, dvs huvudsakligen vegetariskt i kombination med fisk och ibland ägg
  • Alkalisk – basisk mat är laddad med vitaminer, mineraler och antioxidanter
  • Ren – fri från onödiga tillsatser så långt det någonsin är möjligt
  • Tillåtande – när du äter balanserat finns det utrymme för utsvävningar – ingenting är förbjudet!
Åsa har även en blogg där hon skriver tänkvärda inlägg då och då. Det senaste är att hon börjat skriva på en serie inlägg för de som vill komma igång att äta smart, vad man ska tänka på och hur man kan byta ut saker och ting.
Här hittar ni del 1, del 2 och del 3
 
Nu ska jag banne mig följa hennes steg och inte försöka göra allt samtidigt!
 
Lite si och så..

20 dagar in på det nya året nu och än så länge har det gått lite si och så med mina löften. Jag vill så mycket, blir peppad men snart inser jag hur mycket det blir på en gång så blir jag uppgiven istället. Jag måste försöka ta en sak i taget. Det är dock inte helt lätt det heller. Försöka kan man alltid. 
 
Mina matlöften kommer se ut så här.
1. Sluta med vetemjöl
2. Sluta med socker
3. Äta bra frukost
4. Äta mindre kött
5. Äta mer grönsaker/frukt
6. Sluta dricka läsk och annan onödig dricka (inget jag gör ofta så därför kommer det sist)
7. Prova att sluta med gluten
8. Dricka te utan koffein
 
 
Det är verkligen inte lätt att ändra sina vanor och sluta med sådan man länge har ätit. När jag för ca 4 år sedan gick reda på att jag har mjölkproteinallergi höll hela min yoghurtvärld på att rasa samman. På den tiden levde jag i stort sett på yoghurt och andra mjölkprodukter, jag älskade det! När jag väl började att ändra min kost var det inte helt lätt, jag tyckte att jag inte kunde äta något alls just då men det gick faktiskt, tillslut! Idag äter jag bara Bregott på smörgås och kanske något annat ibland när jag är bort bjuden tex. 
 
Det ska väl kunna gå nu också antar jag, fast det var lättare då efter som jag bara hade ett ämne att koncentrera mig på. Nu vet jag om flera saker som inte är bra och som jag borde sluta med. Jag får sluta tänka så mycket helt enkelt och ta tag i vetemjöl till en början.
 
Naturligtvis sockerskrubb

För ett tag sedan fick jag äran att testa och Naturligtvis sockerskrubb åt Bodystore. Jag har sedan tidigare en hel del produkter från Naturligtvis och som alla de andra så gillar jag även denna produkt starkt!
 
 
Naturligtvis Sockerskrubb EKO (veg.), 175 ml 109kr
Med råsocker och mjukgörande, ekologiska oljor ifrån solros och tistel avlägsnar sockerscrubben från Naturligtvis döda hudceller och ger huden fin lyster.De eteriska oljorna ifrån kanelblad, citrongräs och lime hjälper till att få igång blodcirkulationen.
 
Denna skrubb doftar underbart av kanel och citron. Sockerkornen skrubbar skonsamt bort döda hudceller och huden lämnas len och återfuktad. Jag blev riktigt förvånad över hur effektiv den är utan att det känns alls. Skrubben kan jag tänka mig även passar perfekt för dem med väldigt känslig hud då den skrubbar så pass skonsamt.
 
Trots att skrubbkornen är socker så smälter de inte allt för fort. Jag kan helt klart rekommendera denna!

Ingredienser
Ekologiskt råsocker, ekologiska tistelolja, ekologisk solrosolja, solrosvax, emulgator från ekologisk olivolja, förtvålad ekologisk kokosolja, vegetabilisk glycerine, eteriska oljor, E-vitamin, sorbinsyra, benzyl alkohol, salicylsyra (mild konservering)
Gott nytt år på er kära läsare!

Så här en 4 dagar in på det nya året är det väl dags att ta nya friska tag med bloggen och önska er alla gott nytt år!
Har ni avlagt några gröna nyårslöften eller nyårsmål som jag gillar bättre?

Själv har jag staplat upp mål för mig själv.
- Äta bra frukost
- Sluta äta vitt mjöl och socker
- Äta mindre kött
- Lägga mig i tid och få sovrutin
- Träna för mitt välmående - yoga/simning m.m

Det ska jag nog kunna klara av. I slutet på oktober hade jag redan skrivit ner några av dessa mål i inlägget "10 steg ifrån ett bättre liv" vilket tyvärr inte gick jättebra men nu tar jag nya tag!