Ekologisk frukt

När jag nu i några inlägg tjatat om frukt och bär så kan jag ju passa på att tipsa om de ekologiska apelsiner och grapefrukterna hos Coop. De är de godaste jag ätit, väldigt saftiga och söta!
 
Jag har testat både Willys och Icas ekologiska apelsiner tidigare, Willys gick att äta men Icas var inte alls goda. Coop har dessutom de billigast apelsiner av dessa tre nämnda affärer. Nu vet jag ju inte om det är så över allt men de är helt klart värda att prova!
Vår kropp är anpassad till stenålderskosten

Detta inlägg är en fortsättning på mina två andra inlägg med samma tema, En kropp i balans ger bra hälsa och Renat vatten. Syftet med detta inlägg är att ge er läsare en vetenskaplig grund till det jag skrivit innan. 
 
För ca 1 miljon år sedan till för ca 10 000 år sedan, då det var stenåldern var vår art jägare-fiskare-samlare. För ca 10 000 år sedan ändrades vår kost drastiskt, vi började bli jordbrukare, odla sädesslag och handhålla boskap.
 
I utgrävningar har det dock visat sig att de människor som blev jordbrukare både blev kortare och mer sjuka än de som fortsätt att leva som jägare-fiskare-samlare. Detta beror på att evolutionen inte hunnit med att anpassa våra kroppar till de nya villkoren och den nya maten. Evolutionen ändras endast 0,5 procent på 1 miljon år. Alltså är vi än idag inte anpassade till den mat vi äter och som i rasande fart hela tiden fortsätter att förändras samt inte är helt naturlig.
 
Många forskare anser att dagens mat kan vara en stor orsak till att fler och fler sjukdomar dyker upp. Våra kroppar reagerar och kan inte fungera optimalt pga den näringsfattiga/felaktiga maten och de många kemikalier. Naturfolken som lever på det naturen erbjuder och inte brukar jorden eller har speciellt mycket boskap saknar välfärdssjukdomar.
 
Källor: Svenskt kosttillskott, Boken Paulúns Stenålderkost
Matlöfte 1 - vetemjöl

Då har det gått en månad sedan jag skrev att det inte gick så bra med mina matlöften. När jag väl började koncetrera mig på en sak så gick det faktiskt riktigt bra. Vetemjölet skulle jag nog vilja påstå vara så gott som utrensat ur mitt hem. Visst kan det komma in ibland beroende på vad jag köper, tex tacobröd vilket jag har unnat mig men jag fortsätter rensa. 
 
Jag har dock valt att till en början endast plocka bort vetemjölet. Jag änvänder tex stenmalt dinkel med hela korn som är bättre än vetemjöl då det innehåller mer protein och mineraler, det är heller inte förädlat och manipulerat så som vetemjölet är. Bulgur äter jag också och precis som dinkel innehåller det vetets hela korn vilket ger mer mineraler, proteiner, vitaminer och fibrer.
 
Istället för vetemjöl bakar jag nu menar med dinkel och rågmjöl samt olika fröer. Båda dessa sorter innehåller dock gluten, vill man undvika det är havre det bästa och helt ekologisk sådan. 
Tips på frukt och grönt du "bör" köpa ekologiskt

Det finns vissa frukter och grönsaker som tar åt sig av gifterna i besprutningarna mer än andra. Dessa tänkte jag dela med mig av här så att det ska bli lättare att handla eko och inte känna pressen på att allt måste vara eko även om jag själv strävar mot de. 
 
Grönsaker och frukt som bör köpas ekologiska:
Äpplen
Selleri
Paprika
Persikor
Jordgubbar
Nektariner
Vindruvor
Spenat
Sallad
Gurka
Blåbär
Potatis
 
Grönsaker och frukt du kan köpa konventionellt:
Lök
Majs
Ananas
Avokado
Kål
Ärtor
Sparris
Mango
Aubergine
Kiwi
Honungsmelon
Sötpotatis
Grapefrukt
Vattenmelon
Champinjoner
En kropp i balans ger bra hälsa

"Bara för att det är vanligt är det inte normalt" - detta sa Pernilla Carrier ett flertal gånger på hennes seminarium på Allt för hälsan - mässan. Och det är ju sant! Bara för att det är vanligt att vi alla har ont i huvudet eller magen titt som tätt är det inte normalt. 
 
Den mat vi äter idag är mer eller mindre processerad, manipulerad, modifierad, raffinerad och besprutad på något sätt. Den är helt enkelt inte naturlig, alla dessa kemiska ämnen som vi får i oss via maten är inte naturlig föda för vår kropp. Istället för att enkelt kunna ta till sig näringsämnen från maten måste kroppen lägga mycket energi på att bryta ner alla dessa främmande ämnen. Är det inte egentligen galenskap att ha en massa kemiska ämnen i våran mat?! Jag ryser av att bara tänka på det. 
 
Att maten inte är helt naturlig gör också att den inte alls innehåller speciellt mycket näringsämnen så som vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som kroppen behöver för att kunna förnya sig och må bra. Vara i balans helt enkelt. Maten vi äter innehåller mestadels massor av energi, den är lätt tuggad och snabbsmält. Exempel på detta är pasta, vitt mjöl och raffinerat socker. 
 
Vår kropp är inte anpassad till denna slags mat utan värdefulla näringsämne som blir byggstenar. Utan näringsämnen som kroppen kan använda för att bygga upp sig själv blir det istället så att den börjar bryta ner sig för att överleva. T.ex. för att hålla blodets ph-värde stabilt, svagt basiskt, behöver kroppen mineraler så som kalcium, magnesium, kalium och natrium. Får inte kroppen detta via maten vi äter, framför allt grönsaker är rika på mineraler, blir kroppen tvungen att börja bryta ner skelett och muskler vilket tar mycket energi och immunförsvaret kan då bli lidande. Detta leder sedan till att skelettet blir urkalkat och vi kan drabbas av bland annat benskörhet. 
 
Jag vill som många andra med mig påstå att den mat vi äter gör oss sjuka. Kemiska tillsatser ersätter de nyttiga ämnen som processats bort under tillverkning. Låter inte de hemskt... Tillverkning?! Tillverka mat? Man tillverkar kläder, bilar, flygplan m.m. men inte mat! Vi kommer från naturen och maten vi är lämpade för ska komma från naturen.