Varför naturligt?

Vad jag har förstått så verkar inte många vet just varför man borde välja naturliga produkter framför konventionella (kemiska). Naturligt låter ju bra men vad är det som är så mycket bättre? Det är ju både dyrare och inte alls lika lätt att få tag på.

Jo, det är just det jag har tänkt klargöra i detta inlägg.
Genom att välja naturligt skonar du inte bara dig själv men också naturen, djuren och dina medmänniskor från kemikalier och andra farliga ämnen.
De flesta (äkta, finns företag som säger säg vara naturliga utan att vara det) företag som säljer naturliga produkter frånsäger sig också djurförsök!

De kemiskt baserade produkterna innehåller inga som helst näringsämnen åt huden!
De flesta basämnen som finns i produkterna är tillverkade av ämnen som kommer från oljeindustrin, råolja! Ingredienser gjorda av råolja har inget att tillföra huden då det är fossilt, alltså dött. Det tillsätts istället en hel del syntetiska ämnen så som olika vitaminer och annat som ska nära huden.

Mineralolja/petroleum/vaselin/paraffin är alla ämnen som utvinns från råolja, dessa ämnen slår ut kroppens egna funktioner och tar över. Den gör huden beroende av produkterna och kan inte återfukta sig själv! Detta är anledningen till att många blir beroende av Lypsyl.

Kemikalierna vi dagligen kommer i kontakt med stör också olika biologiska funktioner i kroppen, speciellt reproduktionssystemet. Könshormoner kan bli störda vilket medföra att vi kan kommer in i puberteten för snabbt eller kanske inte kan få barn på naturlig väg.
Kemikalierna kan även utveckla olika former av cancer.


Bildkälla

Emma Granath har skrivit ett väldigt bra och läsvärt inlägg om just varför man ska välja naturligt.Det är väldigt svårt för mig att förstå varför vi inte utnyttjar naturen mer istället för att framställa massa gifter och på så sätt förstöra den tillgång vi har. För naturen är just en tillgång, en enorm sådan. Det finns så mycket fiffigt i naturen som har enorma egenskaper.
Varför ta en massa preparat inför förlossning när hallon på naturligtvis stimulerar livmorden, är inte det fiffigt så säg?!

Det gå ju inte helt komma ifrån kemikalier i ens hem då många saker så som möbler inte finns som naturliga eller ekologiska i så stor utsträckning än men mycket kan man byta ut!
Att det är dyrt är en dåligt ursäkt då det finns bra och plånboksvänliga produkter som också är lättillgängliga. För att ta ett exempel så finns Naturligtvis, en hudvårdsserie på de flesta Ica Maxi, det är väldigt bra produkter till bra pris.
Sen är ju hälsan trotts allt ändå väldigt viktig, det är ingenting man ska tumma på! Så sluta skyll på att det är för dyrt speciellt då det också är barn med ytterst känslig hy med i bilden, är inte de värda det bästa?!
Ny handkrämIgår när vi var på Maxi passade jag på att köpa mig en handkräm då min nuvarande från Le petit olivier börjat ta slut.
Efter en stunds velande valde mellan Naturligtvis och Urtekram bestämde jag mig för att testa Urtekrams nya handkräm ur björkserien då den verkade spännande och luktar gott. Synd att de övriga produkterna inte innehåller så roliga ingredienser, schampot innehåller tyvärr sodium coco sulfate väldigt tråkigt enligt mig då jag annars tror att det kunde varit en höjdare.
Huskur med äppelcidervinger

Förutom att äppelcidervinäger fungerar bra att skölja håret med så fungerar det också ypperligt till att läka, torka ut (till viss del) och mota tillbaka finnar.
Det enda som behövs är lite äppelcidervinäger och en tops att badda med. Stryk på vinägern och sen är det klart. Redan dagen efter bör du märka en viss skillnad, mycket effektivare och skonsammare än produkter från apoteket.
Isolering

Det var nu ett tag sedan jag skrev något om miljövänliga byggvaror. Denna gången tänkte jag tipsa om en miljövänlig isolering.

Cellulosaisolering består av cellulosafibrer som kommer från 100% återvunnet tidningspapper vilket idag är det miljövänligaste på marknaden. Förutom att det isolerar bra för värme så ger det också en bra ljudisolering. Det är inte giftigt och innehåller inga ämnen eller tillsatser som orsakar skada och är ej heller irriterande mot huden.

Mer info finns här och här.

Iherb

Nu har äntligen också jag hoppat på Iherb-tåget. Jag har länge tvekat då jag inte riktigt förstått mig på sidan, den är rätt maffig att ta sig an, och sen har jag varit så osäker på detta med frakt m.m.
Efter att ha insett att det finns så mycket mer och bättre saker på Iherb än här i Sverige och också noga läst på i Ingrids guider har jag nu skickat efter en beställning.

Det är verkligen inte helt lätt att hitta på Iherb, det gäller nästan att man vet vad man ska ha. Även om man går in under en kategori är det inte säkert att alla produkter inom den kategorin kommer med. Så det gäller att på söka på produkt och märke, samt leta runt en hel del.
Sedan är det också ganska tidskrävande att granska alla produkter då de flesta mer eller mindre verkar innehålla en del sämre ämnen. Men i slutändan tror jag ändå att det är värt det, det är ju trots allt bra mycket billigare och frakten är ungefär som här i Sverige.

Vill ni beställa har jag en kod för att få §5 i rabatt, ange bara QAK093 i varukorgen.
Det börjar ta sig!

Min samling av naturliga och ekologiska produkter börjar bli byggas på och snart så har jag allt jag behöver! (Om man nu någonsin kan ha det, det finns ju så mycket härligt!) Det som fattas just nu är hårprodukter, lite solprodukter och en del i sminkväg.Peachy Divas och Peachy Picks - efterlängtade nyheter!

Peachy Divas och Peachy Picks är två efterlängtade nyheter, inom den naturliga och ekologiska skönhetsvärlden, som drivs av Jenny (föredetta Rosella Eco Beauty, nuvarande Puriousity) och Sara.

Peachy Divas är "Ditt ekosmarta skönhets- och livsstilsmagasin på nätet."
Redan nu finns en hel del intressanta artiklar att läsa och även en tävling där man kan vinna ett härligt kit från Burt's Bees.

Peachy Picks är ett skönhetspaket med utvalda prover och/eller reseförpackningar som man kan prenumerera på och få hem i brevlåda i mitten på varje månad.
De två första månaderna (juni och juli) kostar det 99 kr inkl frakt och sedan kommer det kosta 149 kr inkl frakt.

Detta är precis vad vi alla väntat på! Det är inte alltid lätt att lyckas få tag på produktprover och det är inte alltid man vågar chansa, nu kan man dock få chansen att "provsmaka" på ett antal produkter och se hur de känns!
Skynda dig dock att klicka in på Peachy Picks om du också vill prenumerera, det finns bara ett begränsat antal platser! Jag själv har redan anmält mig och vänta nu med stor spänning på att första paketet ska komma i mitten på juni.
Ecofinder

Tack vare ett avtryck här på min blogg av en läsare som kikat in fick jag chansen att finna Ecofinder (liten fyndigt, ja visst!) Ni som kikar in här får mer än gärna lämna ett avtryck, det är bara roligt!I alla fall, Ecofinder är en hemsida där olika företag lägger upp bra erbjudanden för att uppmuntra till miljövänliga köp.
Så här står det om Ecofinder

Ecofinders vision är en värld där det är självklart att välja miljövänligt.

Ecofinders mål är att underlätta och främja miljövänliga köp.

Ecofinders strategi är att:

  • uppmuntra till miljövänliga köp genom att låta miljövänliga företag lägga upp fina erbjudanden på Ecofinders webbplats
  • underlätta för konsumenten att hitta miljövänliga produkter och tjänster genom Ecofinders sökfunktion
  • sprida information och skapa debatt om miljömässigt hållbar produktion och konsumtion
Ecofinders medlemsföretag är företag som säljer ekologiskt certifierade produkter och tjänster eller miljövänliga produkter som har producerats med samma omsorg för miljön, hänsyn till mänskliga värderingar, sunt förnuft och med ett stort hjärta. Ecofinders medlemsföretag vill bidra till en bättre värld. Källa

Ett väldigt bra initiativ må jag säga! I framtiden kommer jag absolut att hålla koll efter bra erbjudanden.
Är det någon mer än jag som totalt missat denna fantastiska sida?
Huskurer mot torrt hår

Jag fick en förfrågan om jag har några bra huskur som kan motverka torrt hår så här kommer några olika inpackningar man kan göra med det som finns hemma.

Olivolja
Den första och enklaste inpackningen är med enbart olivolja.
Värm upp oljan till kroppstemperatur i varmt vatten.
Massera sedan noga in oljan i håret, har du torr hårbotten också massera även in olja där.
Låt sitta i 30 minuter innan du sköljer. En varm fuktig handduk kan vara bra för att göra inpackningen mer effektiv då porerna öppnas.

Avocado
3 msk olivolja
1 avocado
Mosa avocadon och blanda med olivolja.
Gnugga in i håret, inte i hårbotten.
Låt verka i 30 minuter och skölj sedan håret noggrant.

Avocado och banan
1 msk olivolja
½ avocado
½ banan
Mixa ihop allt med en stavmixer, eller gaffel
Massera sedan in blandningen och låt verka i ca 30 min.
Skölj sedan noga och tvätta med schampo.

Honung
2 msk honung
2 msk olivolja
Blanda honung och olivolja.
Massera in i håret och låt verka 30-60 minuter.
Tvätta sedan håret med schampo.
Det lönar sig att säga ifrån - tummen upp för Jordklot!

Webbutiker eller butiker överhuvudtaget där man bli bra bemött är ju alltid trevligt!
Här om dagen när jag beställde lite nya produkter från Jordklot passade jag på att klicka hem ett kurbalsam från MacUrth som jag trodde skulle lukta ljuvligt av ros. Där hade jag dock väldigt fel, det luktar väldigt starkt och en aning syntetiskt inte alls naturligt!

Jag mejlade då om mitt missnöje och frågade om jag kunde skicka tillbaka, de tyckte dock att frakten skulle bli för hög för mig för endast ett balsam så jag fick istället pengarna tillbaka. Snacka om service! Det lönar sig verkligen att säga ifrån.

Annars är jag väldigt nöjd med mitt köp hos Jordklot, allt gick smidigt och snabbt. Blir snart att beställa lite mer då en del produkter jag ville ha var slut.
Huskurer

Att kunna kurera sig med hjälp av det man har hemma istället för diverse medeciner är något vi oftare borde ta vara på. Det är varken krångligt eller dyrt och oftast hjälper det minst lika bra och dessutom så vet vi vad som finns i och så är det naturligt (beroende på råvarorna).

Förra veckan fick jag ett par rejäla skoskav som gjorde riktigt ont bara jag råkade nudda något ytterst lite eller böjde tån för mycket. Jag testa då en huskur som grundar sig på ägg.

Knäck ett ägg och ta försiktigt loss ägghinnan som sitter fast på skalets insida.
Den blöta sidan ska ligga mot såret.
Ta en bit kompress och sätt fast den på ägghinnan med hjälp av kirurgtejp. Låt sitta i några dagar. Hinnan kyler ner och lugnar blåsan samt hjälper till att torka upp såret så att det inte vätskar sig och ludd fastnar i det.
Det fungerarde faktiskt riktigt bra!

På en blåsa hade jag enbart plåset (som hela tiden åkte av) och där finns nu en hård skorpa, på blåsan med ägghinnan har det torkat fint och kommer nu bildas ny hud.

Tänk så enkelt och mycket bättre än compeede som lossnar rätt fort och inte fungerar helt bra enligt mitt tycke.
Adjöss du plasttandborste

Nu blir det inga mer plasttandborstar för min del!
Med i mitt paket från Maryfly fick jag med en ekotandborste som jag nu har provat och aldrig någonsin kommer att byta ut. Den är helt fantastisk!Ekotandborsten - Så här står det om den

100% Naturlig och komposterbar tandborste!
Naturligt bambuskaft och stråna är gjorda av bambukols fibrer (bio polymer helt utan plast, från bambu cellulosa)


Tandborstens skaft är uppvärmt/förkolnad (därför är bambuskaftet mörkare än den vanliga ljusa färgen på bambu) detta för att göra tandborsten stabil och hållbar.


Glöm hårda tandborstar i munnen! Denna är mjuk vilket är viktigt då de flesta tenderar att borsta för hårt och tandköttet drar sig längre ner och angrepp kan bildas lättare.


Dessa används även av munhygenister som bättre alternativ till engångstandborstar i plast.Min första tanke var att den kändes rätt hårt, dock har jag tidigare haft en super mjuk tandborste vilket kan vara en bidragande orsak. Det tog dock inte lång tid för mig att vänja mig vid Ekotandborsten.

Min andra upptäckt var att den gör rent tänderna väldigt bra och kommer åt ordentligt mellan tänderna. Stråna är lite ojämna i längd och sitter inte allt för tätt vilket gör att man kan komma åt så bra. Tänderna känns även sedan rena och fräscha hela dagen samt så får det en "len" känsla.

Visst, lite trä smakar den ju men det är ju inte så konstigt och inget som stör.

Tveka inte, köp en!