Earth Hour - släck ljuset för framtiden

Mellan klockan 20.30-21.30 ikväll är det Earth Hour som många av er troligen redan hört talas om och säkerligen även medverkat i tidigare också.
Anledningen till att man uppmanas till att släcka ner är för att uppmärksamma klimatförändringarna och försöka få makthavarna att ta dessa på allvar. Att släcka just ljuset har ingenting med energiåtgången att göra utan de är för att man ska se vilka som är med i kampen mot klimatförändringarna och vill uppmärksamma detta.
Ju fler som medverkar och släcker ljuset ju starkare blir signalerna till politikerna och förhoppningsvis börjar de ta problemet mer på allvar!

Jag själv tycker dock att man kan ta detta ett steg längre och släcka mer än bara ljuset. Passa på att ha en mysig familjekväll, kanske spela spel i skenet av tända ljus? Det är ganska nyttigt att ibland bara stänga av all elektronik och ägna sig åt annat så som läsa böcker, tidningar, sticka, spela spel eller bara umgås. Jag tycker dessa aktiviteter är väldigt trevliga och ganska bortglömda.
Att stänga ner datorn,tvn mm då och då och bara umgås med varandra är för underskattat!

För att läsa mer gå in på WWF:s hemsida

Jag släcker, släcker du?
Fairtrade app

Då jag köpte en smartphone i helgen har jag också börjat bekanta mig med appar och hittade en intressant app från Fairtrade Sverige som lanserades den 15 mars.
Med hjälp av appen kan man antingen själv leta produkter efter kategori eller så kan man skanna streckkoden på en produkt i affären för att få veta mer om den och även odlarna. Det går även att se vilka utbud de olika affärerna har.
Är man lite fika sugen finns det även en funktion i appen där man kan se vilka caféer som serverar fairtrade-märkta varor.

TV4 har gjort en inslag om appen som man kan se på TV4 Play.
Ättika, inte bara till inläggningar

Har ni precis som jag tänkt överge kommersiella tvätt- och sköljmedel men inte vetat vad eller vart man ska köpa?
Här om dagen hittade jag ett intressant tips på Kloka hem, ättika kan med fördel användas som sköljmedel. Tro det eller ej men det ska tydligen fungera. Jag har dock själv inte provat ännu men ska göra det inom en snar framtid.

Kommersiella sköljmedel är en ganska stor miljöbov, de innehåller svårnedbrytbara ämnen som inte reningsverken kan ta hand om vilket resulterar i att sjöar och vattendrag förorenas.
Allergi och eksem misstänks också komma från sköljmedel.

Ättika är ett bra, billigt och miljövänligt alternativ till sköljmedel som inte bara gör kläder mjuka utan även tar bort oönskad lukt från tex svett. Till ylletextiler är ättika extra bra då det även helar ullfibrerna.
Blanda bara en del ättika med två delar vatten och häll i facket. Vill man att tvätten också ska lukta gott går det bra att blanda i valfri eteriskolja.

Det är inte bara i tvättmaskinen man kan tillsätta ättika, nej det fungerar även bra i diskmaskinen som glansmedel.

Välj ättika det är rent, ekonomiskt och miljövänligt!
Källa
Enkelt tips och som luktar gott

Visst är det väldigt bekvämt med torktumlare och/eller torkskåp men har du möjlighet, så torka tvätten på torkställning istället. Eller ännu hellre om du har balkong eller hus med egen tomt, häng då gärna ut tvätten. På köpet får du en underbart doftande tvätt, inget slår doften av en tvätt som torkat ute i naturen!

Det tar faktiskt inte så mycket längre tid än att släng in allt i torktumlaren eller hänga upp i torkskåp och så är det snällare mot miljön.
En torktumlare drar faktiskt fyra gånger så mycket ström som en tvättmaskin, ca 5 kWh för tvätt på 7 kilo och ett torkskåp drar ännu mer. 5 kWh motsvarar ca 6 kr. Räknat på 3 tvättar i veckan kan man spara runt 800 kr om året.
Källa

Antibakteriella kläder sprider gifter

Visst låter det bra att kunna köpa kläder som har antibakteriella, bakteriedödande och liknande funktioner, speciellt på träningskläder, effekten har dock visat sig tveksam.
Forskare vid Textilhögskolan i Borås har låtit några personer träna i behandlade respektive obehandlade kläder. En testpanelen fick sedan lukta men svårt att märka någon skillnad då alla kläder luktade lika illa.

Tyvärr så är det inte bara att den antibakteriella effekten är tveksam utan ämnet biociderna som kläderna behandlas med är så giftigt att det sällan står med i innehållsförteckningen.
I och med detta kan man fråga sig hur kroppen och dennes egna bakterieflora kan tänkas reagera. Idag finns det dock ingen forskning på detta, men från och med september 2013 kommer i alla fall en ny lag att träda i kraft om högre krav på märkning.

Under en granskning av Kemikalieinspektionen på ett 30-tal plagg hittades höga halter av tre giftiga ämnen i mer än hälften. Silver och triklosan är två ämnen som är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Triklosan har även fortplantningsstörande egenskaper, precis som triklokarban vilket också hittades i kläderna.

Ämnena återfinns såklart också i vattnet efter tvätt vilket är skadligt för miljön. Efter att ha tvättat testplaggen ett 10-tal gånger hade 98% av silvret gått rakt ut i avloppet och i stort sett också den antibakteriell effekten med det. En del av silvret fångas dock upp av reningsverken men en del fortsätter rakt ut i våra vattendrag.
Vi blir tyvärr inte av med silvret bara för att det fångas upp i reningsverken, nej för det rötslam som samlas där används sedan ute på åkrarna vilket innebär att vi även får det i maten och in i våra kroppar. Silvret som kommer in i våra kroppar kan bland annat, pga sin antibateriella effekt, få bakterier resistenta mot antibiotika.
Källa

Usch, jag får rysningar av detta. Hur kan man låta sånt här ske? Förstår inte människor konsekvenserna av deras handlingar? Är det verkligen så förfärligt att lukta lite svett att man är beredd att offra vår natur för det? Det är verkligen hemskt!


Maryfly Organics

Förra veckan upptäckte jag en webbshop som jag aldrig varit inne på innan.
Maryfly Organics drivs av Veronyca och Tommy som båda är miljömedvetna och lever ekologiskt både i sin vardag och i sitt företagande. De är väldigt noga med vad som kommer in i deras webbshop, både ingrediensmässigt i produkter men också hur miljömedvetna leverantörerna är.

Maryfly är en väldigt trevlig webbshop med ganska stort utbud och trevliga produkter. Frakten är heller inte fy skam, 39 kr får man betala för att få hem sitt paket. Det är det näst billigaste jag har hittat hittills i alla fall!
Ett annat stort plus är det trevliga och hjälpsamma bemötandet som jag fick när jag mejlade och frågade ang en produkt. Man får också hemskt gärna önska produkter till sortimentet som de tar in om de kan.

Jag kan varmt rekommendera er att kika in hos Maryfly!
Stiga flyttar hem tillverkningen!

Från och med i maj kommer all Stigas pullktillverkning att ske i Eskiltuna istället för Kina och målet är att göra världens bästa pulkor!
Anledningen är att de vill få bättre kvalité och produktutvecklingen, då produktutvecklingsdiskussionerna kan vara svåra att föra med kineserna.
Så till nästa vintersäsong kan vi köpa Stigas pulkor utan att få dåligt samvete över att de ska fraktas långt.

Källa
Passa på!

Bodystore har nu säkt priset på en del Mádara produkter som kommer att utgå inom en snar framtid, så passa på!

Ursäkta den dåliga bilden!
Mer om byte till naturligt schampo

På bloggen I love ekologisk hudvård fann jag ett superbra och väldigt grundläggande inlägg om hur det fungerar med naturligt schampo. Man får svar på allt som är bra att veta bland annat om varför håret kan bli fett alldeles för fort.
Här kan ni läsa inlägget
Rensa ut

När du övergår från konventionella hudprodukter till naturliga kan huden till en början kännas torrare. Detta beror på att dina gamla produkter inte riktigt samspelade med huden utan la sig som en hinna som döljer det torra. När du bytt produkter tar det ett tag för huden att rensa ut det gamla och för produkterna att återställa huden ordentligt.
Tips #7

Blir ditt hår fett snabbt och använder du då torr schampo? Jag vill tipsa om ett miljövänligare sätt för att slippa fett hår. Ta bara lite vanligt mjöl och massera in i hårbotten så klarar du dig hela dagen utan fett hår! Fungerar riktigt bra.
Ecotools


Från höger: Concealer boste, foundation borset och puder borste

Ecotools jobbar med mottot att kunna vara vacker men ändå tänka på naturen. 1% av deras årliga vinst doneras till 1% For The Planet som är ett företagsnätverk som jobbar för att förbättrar naturen och miljön i världen.

Ecotools tillverkar bland annat ekologiska sminkborstar gjorda av bambu, återvunnen aluminium och syntetiska borsthår. Borstarna är är helt gjorda i återvinningsbara material.

Mitt första intryck av borstarna är att de är väldigt mjuka! De är inte så där "riviga" som en del andra borstar utan väldigt snälla mot huden. De gör det även lätt att applicera och fördela sminket. Förutom att de är praktiska och miljövänliga så är de även väldigt snygga!

Plus: Mjuka och lätta att arbeta med

Minus: Något trögt och svårt att öppna förpackningen

Betyg:
8/10

Priset ligger mellan 49 kr - 250 kr för ett set. Finns att köpa på bland annat Eleven, Nelly och Green Diva
Leverans från Bodystore


Weleda - Lavendel bodywash 65 kr
Föllinge - Mandelolja 59 kr
Naturligtvis - Ansiktskräm för normal hy 119 kr
Crearome - Salviavatten 45 kr
Crearome - Sesamolja 79 kr

Så inom en snar framtid kommer det att komma recensioner på dessa produkter.