Silikoner

Silikon är ett ämnen som förekommer i stort sett alla schampon men framförallt i balsam i daglig varuhandel och även i en del hudkrämer. Silikonet lagras i hår och hårbotten och tvättas i stort sett aldrig ur helt då det både finns i balsam och schampo. Det lägger sig som en hinna på hårstråt och stänger inne det samt täpper till hårbotten, vilket resulterar i att den inte kan andas. Håret och hårbotten hindras från att ta upp fukt och viktiga oljor från huden på ett naturligt sätt och blir därför torrt.
Hinnan ger sken av glans och lyster, dock så lurar det ögat då håret under hinnan fortfarande är torrt och skadat.
Silikoner är svåra att tvätta ur utan sulfater.

Det finns många olika namn på silikoner, några av dem står här nedanför.
De slutar oftast på -cone, -conol eller -xane

Amodimethicone
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethicone copolyol
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-9

Silikonerna i sig sägs ej farliga för människan (finns inga studier på att de skulle det) dock tros de vara svårnedbrytbara och miljöfarliga. Anledningen till att man bör undvika dem är att de stör kroppens naturliga fettproduktion och hindrar huden från att andas och ta till sig fukt.

Källa: No'poo, Ifokus
Undvik mjällschampo!

Tro det eller ej men det finns andra sätt att få bort mjäll och torrhårbotten än med mjällschampo. Förutom att schampo inte är bra pga silikoner, mineraloljor, sulfater m.m. så innehåller mjällschampo även ett ämne kallat zinkpyrition. Detta ämne är mycket giftigt för fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande organismer.

Med hjälp av äppelcidervinäger eller avkok från nässlor som man masserar in i hårbotten kan man på naturlig väg bli av med mjäll och torr och kliande hårbotten.

Källa
Elektriskt hår?

Nu under vintern är det väldigt lätt att få elektriskt hår men inte helt lätt att bli av med det.
Det första man ska göra är att byta ut sina plast- och metallborstar mot en naturborste i svinhår eller trä. Att borstar håret varje kväll är också till hjälp, då kommer kroppens naturliga fett ut till topparna och återfuktar samt så får hårbotten syre.
En inpackning för att ge håret extra fukt motverkar också flygit hår. Källa

Oljeinpackning
5 g kokosfett
40 ml jojobaolja
30 ml solrosolja
25 ml sesamolja

Smält kokosfettet i vattenbad på spisen. Ta bort kärlet och tillsätt övriga oljor. Förvara i flaskor, gärna med lång pip som kan pressas ner i hårbotten.
Massera in oljan ordentligt i hårbotten och håret. Vira gärna plastfolie eller en plastpåse om håret och en handduksturban. Plasten gör att det blir varmt som i sin tur hjälper hårbottens porer att öppna sig. Låt verka mellan 30 och 60 minuter. Skölj ut med milt schampo tills håret känns rent.
Källa
Ekologisk jäst

Här om dagen gick jag faktiskt och funderade på om det inte borde finnas ekologisk jäst. Idag snubblade jag, roligt nog, över en blogg som i oktober skrev ett inlägg om att ekologisk jäst skulle komma ut på marknaden i mitten på november. Det var ju ett tag sedan nu och inte har jag hört eller sett något om detta.
Tydligen så ska man finna jästen på Coop och City gross, så håll utkik!

Äntligen kan man baka helt ekologiskt. Priset på en förpackning med 50 gram ligger på 7,50 kr.

Källa: Living green, Linneas lilla gröna
Tips #6

Hälsas hemsida hittade jag ett toppen tips som jag tänkte dela med mig av här.

Ett enkelt handarbete är meditativt för både kropp och knopp. Varför inte sticka små rondeller, sköna att använda vid den dagliga rengöringen av ansiktet?Förutom en avkopplande stund sparar du en slant och värnar om jordens bomullsresurser.

Gör så här:
1 Välj ett ekologiskt bomullsgarn i en färg som passar dig.
2 Lägg upp 12 maskor på stickor nummer 4.
3 Sticka räta maskor tills lappen mäter cirka fyra centimeter.
4 Maska av.

När lapparna är smutsiga, lägg dem i en liten tvättpåse och kör dem i 40 grader i maskin.

Källa

Jag kan även passa på att slå ett slag både för Hälsas tidning och hemsida. De har väldigt bra artiklar som ger bra inspiration. Hälsa går även den gröna vägen.
Sulfater

Sulfater är ett ämne som ofta finns i schampo, vissa schampon kan innehålla mer än 50%

Detta ämne är det som gör rent håret och får schampot att löddra dock är det uttorkade och irriterande för huden. Sulfaternas uppgift är att avfetta och göra fetterna vattenlösliga. Dock tar det även bort kroppens naturliga fett vilket gör att vi blir torra och även kan få eksem.

Ämnet är även giftigt för vattenlevande organismer dock hittas ämnet även i produkter märkta med Bra miljö, Astma och Allergiförbundets symbol och Svanen symbolen.

Det finns många olika namn på sulfater, några av dem är
- Ammonium Laureth Sulfate
- Ammonium Lauryl Sulfate
- Ammoniumlaurylsulfat
- Natriumlaurylsulfat
- Sodium Alkyl Sulfate
- Sodium Laureth Sulfate (SLES) Spår av 1,4-dioxane, en känd cancerogen har hittats i detta ämne.
- Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
- Sodium Coco Sulfate

Av dessa är Ammonium laureth sulfate den mildaste och Sodium laureth sulfate den starkaste. Jag skulle dock undvika alla i största möjliga mån. Även en väldigt liten andel av dessa ämnen är irriterande och lagras i kroppen i hela 5 dagar!

Förutom i schampo hittar man även detta ämne i
- Rengöringsprodukter
- Tvål
- Tandkräm
- Handkräm


Källa: Likeyourhair, No'poo, Skönhetsexperten, Alternativ hälsa

Viktigt vid byte till ekologiskt/naturligt schampo och balsam

För att förhindra att man får matt och fett hår är det viktigt att veta två saker.

1. "Vanliga" schampon innehåller en rad olika icke vattenlösliga ingredienser så som silikoner och mineralolja. Dessa ämnen klarar inte naturliga schampon att tvätta bort. Det behövs sulfater för att få bort dessa ämnen vilket finns i "vanliga" schampon.
Ett bra tips är att efter sista tvätten med "vanligt" schampo skölja ur håret med äppelcidervinäger, det neutraliserar håret. Tag 1-3 msk vinäger till ett glas vatten och skölj ur håret.  Använd sedan balsam som vanligt eller nöj dig med din kur av äppelcidervinäger, det verkar både mot trassel och gör håret antistatiskt.

Alltså är det också viktigt att tänka på vad för ingredienser som finns i övriga hårvårdsprodukter så som stylingprodukter m.m. Så lite icke vattenlösliga ämnen som möjligt är det bästa.
Börjar håret kännas fett och matt igen kan det vara en bra idé att tvätta sig med "vanligt" schampo en gång och åter skölja med äppelcidervinäger för att få bort alla kemikalier som täpper till hårbotten.

2. Det är även viktigt att hitta rätt schampo för din specifika hårkvalité. Fel schampo kan få vilket hår som helst att bli fett, torrt eller matt.

Källa
Citron - bra till mycket

Något som både är roligt, enkelt och miljövänligt är att göra egna hudvårdsprodukter med det man hittar i köket.

Med hjälp av en citron kan man göra en hel del, bland annat så..
 • har den en blekande effekt på hud, hår och naglar. Kan dock vara uttorkade på håret.
 • gör surheten att den är milt peelande, ungefär som en kemisk peeling. Använd saften.
 • kan man använd ändarna till att luta armbågarna i, gammal hud löses då upp.
 • tar den bort missfärgningar på fingrar och mjukar upp hud och nagelband.
 • kan man göra en ansiktsmask med citron och honung, ger klar och uppstramad hud, förhindra förtidigt åldrande samt är antibakteriell. Kan även bleka mörka fläckar/pigmentfläckar.
 • kan milt citrusvatten användas som rengöring/ansiktsvatten, passar extra bra för oren och grovporig hy
 • är den perfekt för att ta bort kalkavlagringar och är även bakteriedödande. Använd gärna för att skrubba rent i diskhon.
Ansiktsmask
1 tsk citron
1 msk rinnande honung

Blanda ihop väl. Ta förslagsvis en handduk över dig innan du smetar på masken då det kan bli kladdigt.
Smeta på masken med lätta, cirklande rörelser på en ren hud med rena fingrar.
Låt sedan värka i ca 30 min, var dock beredd på att det kan droppa lite. Skölj sedan av med varmt vatten och vid behov smörj på din ansiktskräm efteråt.
Ca 1 gång i veckan är att rekommendera.

Blekspray för håret
2 citroner (bleker)
Ca 2 msk balsam (mjukgör och reder ut håret)
Ca 2 msk olivolja (mjukgör)
Ev ca 2 msk honung (har också blekande egenskaper)
En tom sprayflaska

Skär citronerna och pressa ut juicen.
Häll i juicen i flaskan, tillsätt olivoljan, balsam och honung.
Skaka om så att ingredienserna blandas ordentligt.
Förvara i kylskåp för längre hållbarhet.


Var dock lite försiktig med ren citron på huden, en del kan vara överkänsliga utan att veta om det. Se upp om du har små sår då det kan svida.

Källa
Weleda

Då jag i tidigare inlägg både rekommenderat Weleda och även berättat att jag nu köpt en utan deras många produkter tänkte jag ta och berätta lite mer om detta märke. Jag har fått en väldigt positiv bild av detta märke och tror att det ska vara riktigt bra. De har många olika serier och produkter med något för alla.

Weledas egna ord.
Alla våra produkter är fria från syntetiska konserveringsmedel, färg- och parfymämnen samt från parabener och vare sig ingredienser eller den färdiga produkten testas på djur. Dagens sortiment är stort; i dag kan du handla produkter för hela familjen från Weleda, allt från hudvård till babyn, till kroppsvård, ansiktsvård för vuxna, munvård och hudvård för män.

Våra rena växtextrakt och ingredienser skördas över hela världen, antingen i våra egna trädgårdar eller genom långsiktiga samarbeten med odlare. Vi samarbetar med lokala bönder och hjälper dem att ställa om sina konventionella jordbruk till långsiktigt hållbara, ekologiska jordbruk. Genom dessa fair trade-avtal erbjuder Weleda både ekonomiskt och socialt stöd till dessa samhällen. Detta är ett sätt att visa att vi lever som vi lär, det vill säga "I samklang med människa och natur".


Weleda- naturlig ekologisk hudvård
 • Alltid naturliga ingredienser
 • Ekologiskt och biodynamiskt odlade växter
 • Äkta eteriska oljor
 • Baserade på över 90-års kunskap och erfarenhet
 • Miljömedveten produktion och nedbrytbart innehåll
 • Innehåller inte mineralolja, parabener, syntetiska doft-, färg eller konserveringsmedel
 • Dermatologiskt testat
 • Aldrig testat på djur
 • NaTrue Certiferad

Pris: Medelklass 49-249 kr

Källa

Salviderm Naturligtvis

Då jag i tidigare inlägg både rekommenderat Salviderm Naturligtvis och även berättat att jag nu köpt två av deras produkter tänkte jag ta och berätta lite mer om detta märke.

Salviderms egna ord.
Det startade med en vision om att erbjuda riktigt bra hudvård till ett bra pris i en butik nära dig. Med många års produktutveckling av ekologisk hudvård och erfarenheten av Ekolyx märket Luxsit var steget Naturligtvis inte långt till ett vardagslyxigt ekomärke.

Salviderm Naturligtvis är en unik hud/kroppsvårdsserie tillverkad med omtanke för både människa och miljö. Vi vågar påstå att vi är lite bättre än alla andra. Vi kompromissar inte vare sig det gäller yta eller innehåll. Förpackningar och doftsättning är unisex för att attrahera många och fungera för hela familjen.
Källa

 • Använder ekologiska, noga utvalda råvaror.
 • Serien Naturligtvis är handgjord och producerad i egen fabrik utanför Stockholm.
 • Sortimentet håller hela vägen - från ekologisk råvara till förpackning av 100% återvinningsbar plast.
 • Biologiskt nedbrytbara produkter.
 • Förpackningar och doftsättning är unisex för att attrahera många och fungera för hela familjen!

Pris: Medelklass till riktigt prisvärt. Runt 49 - 119 kr.

Källa

Lite nytt i badrumsskåpet

Idag kom mitt paket från Bodystore, jag har beställt en fotkräm från Weleda samt ansiktstvätt och ansiktskräm från Salviderm naturligtvis.

Jag kan börja med att säga att leveransen gick väldigt fort! Jag beställde i lördags och idag kom paketet trots att det var beräknat mellan den 18-20 januari. Sen så har Bodystore väldigt bra priser som gör det hela ytterligare lite bättre och ett stort sortiment samt en fraktkostnad på ynka 29 kr.Naturligtvis Ansiktskräm: 50 ml, 119 kr
En ansiktskräm för torr hud? Naturligtvis! Med hjälp av jojoba, avokado och svensk ekologisk rapsolja arbetar krämen i alla hudens lager så att den blir mjuk och smidig.
En speciell fraktion av svensk ekologisk rapsolja som visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att skydda din hud mot yttre påfrestningar hela dagen.

Fungerar också utmärkt som nattkräm!
Innehåller inga animaliska produkter.

Ingredienser: vatten, ekologisk avokadoolja, vegetabilisk glycerol, ekologisk jojobaolja, ekologiskt sheasmör, ekologisk rapsolja, emulgator från ekologisk olivolja, ekologisk nattljusolja, emulgator från ekologisk rapsolja, sodium dehydroacetat (mild konservering) e-vitamin, eteriska oljor, kalium sorbat (mild konservering) mjölksyra.

Naturligtvis Ansiktstvätt: 160 ml, 79 kr
Ansiktstvätt som passar alla hudtyper? Naturligtvis! Milda tensider ifrån ekologisk olivolja i kombination med ekologisk ricinolja rengör ditt ansikte utan att torka ut.
Vax från oliven hjälper till att avlägsna make-up på ett skonsamt sätt. Med en fräsch doft av citrus och lavendel.
Innehåller inga animaliska produkter.

Ingredienser: Vatten, vegetabilisk glycerol, förtvålad ekologisk olivolja, ekologisk ricinolja, emulgator från ekologisk olivolja, ekologisk avokadoolja, vax från ekologisk olivolja, xantangum, eteriska oljor, sodium dehydroacetat (mild konservering), kalium sorbat (mild konservering), mjölksyra.

Weleda foot balm: 75 ml, 85 kr
Förebygger blåsbildning och fotsvamp. Uppfriskar brännande fötter. Motverkar stark svettbildning, förhårdnader, sprickor och hornhud. Normaliserar hård och spröd hud. Fett-fattig, absorberas snabbt av huden. Doftar angenämt

Användning:
Fötterna insmörjes dagligen eller vid behov. Användes regelbundet vid stark svettbildning och hornhud. Kontinuerlig vård ger huden bättre elasticitet och motståndskraft

Innehåll: Myrrha, ringblomma, olivolja, ullvax, bivaxhydrolysat, äkta eteriska oljor, lera, bivaxtvål, källvatten

Källa

Det ska blir riktigt spännande att testa dessa produkter, jag återkommer med utvärdering (när mina nuvarande produkter är slut). Då ren olja ska vara jättebra för huden har jag stora förhoppningar. Produkterna luktade väldigt gott i alla fall!


Tips #5

Denna gång tänkte jag tipsa om ett nytt märke vid namn YELLOW & BLUE de gör ekologiska tvätt- & rengöringsprodukter för hela hushållet. De är biologiskt nedbrytbara och miljövänliga.
De har väldigt intressanta produkter som helt klart är värda en titt! Produkterna hittar du här.
Visste ni..?

Att huden är kroppens största organ? Att den suger åt sig 60 % av det vi smörjer på den? Att vi en vanlig dag använder oss av omkring 150 kemikalier? Att hårbotten sägs vara den del av huden som snabbast tar åt sig av kemikalier?

Dessa faktameningar får en verkligen att börja fundera. Välj ekologiska och naturliga produkter istället och ta hand om din kropp och hy! Det finns många märken som inte är alls för dyra bland annat Weleda, Salviderm Naturligtvis och Mádara
Trä - det svenskaste vi har

För ett tag sedan tipsade jag om att ha lättklinkerblock som bland annat grund när man tex bygger hus.
Nu fortsätter jag med stommen, ytter- och innerväggar, vilka man kan bygga av obehandlat svenskt trä. Fördelarna med trä är många bland annat så är det smidigt att arbeta med, har låg vikt och är prisvärt.

Trä behöver man dock ytbehandla på något sätt för att det ska tåla väder och vind. Jag hittade en rätt spännande behandlingsmetod vid namn ThermoWood – en miljövänlig värmebehandling.
Träet upphettas till 200 grader i syrefri kammare, hela materialet blir behandlat inte bara ytan vilket innebär att man kan slipa utan att behandlingen försvinner.
Denna process förbättrar även motståndskraften mot röta och svampangrepp.
Kådan försvinner och formförändringar så som vridning, böjning, svällning eller krympning minskar.
Isoleringen i träet ökar och fuktinnehållet minskar med 60% vilket gör träet hårdare.
Inte nog med att hela processen är miljövänlig, materialet antar även en vackert brun nyans efter behandlingen. För att undvika en gråaktig ton som orsakas av solens Uv-strålning rekommenderas en behandling med pigmenterade oljor, lasyr eller färg.
B som i bra val och bambu

Bambu är en grässort som genom alla tider används till bland annat bygga hus, flottar, golv och hantverk. Och som idag har fått en revolutionerande effekt på marknaden. Nästan allt finns idag att köpa i bambumaterial, allt från skärbrädor, kläder och sminkborstar.
Bambu är ju även känd som föda åt pandor och jag kan försäkra att det inte är någon fara. Pandan äter inte av samma sorts bambu som används vid tillverkning av diverse saker och drabbas därför heller inte av bamburevolutionen!

Bambun har många fördelar, den är väldigt stark och tålig, den kan växa nästan var som helst och är den snabbast växande platan i världen! Mosobambun, även kallad jättebambun, växer sin fulla längd på endast tre månader!
Denna jättebambusort är den som används till att bland annat göra bambutextil, som de senaste åren blivit väldigt populärt!

En annan fördel med bambun är att den är miljövänlig, den behöver ej konstbevattnas, besprutas med kemikalier eller konstgödslas. Bambun släpper även ut 30% mer syre och förbrukar mer koldioxid  än andra skogar och växter.

Fördelar med kläder av bambu:
- De är antistatiska
- Skyddar 98% från uv-strålning
- 3-4 gånger mer uppsugningsförmåga än bomull
- Håller dig varm på vintern och sval på sommaren
- Naturligt antibakteriella
- Bambufibrerna är runda och släta, passar bra till känslig hy