Tips #3

Vem är inte trött på en spis som aldrig blir ren? Det ena efter det andra medlet lovar att din spis ska bli skinande ren, dock utan något fantastiskt resultat. Lösningen är dock lättare än vad du kan tro!

Bitsocker heter lösningen, ta en sockerbit och gnugga bara mot det fastbrända. Billigt, enkelt och miljövänligt!


Så här fin kan din spis bli, det var rätt mycket bränt på den innan.
Grunden är grunden.

Till alla er hemmafixar har jag tänkt skriva om olika miljövänliga byggvaror, det kommer att dyka upp inlägg om dessa lite då och då.
Idag tänkte jag börja med grunden, vad man kan använda sig av för grund om man tex vill bygga ett miljövänligt hus.

Lättklinkerblock

Lättklinkerblock är bra till det mesta så som till grund, ytter- och innerväggar, murar, grillar m.m.

Blocket är tillverkat av lättklinkerkulor som tillverkas av kalkfattig lera och som sedan bränns i i ugnar. Kulorna binds sedan ihop med cement, sand och vatten till block. Det håller formen bra och är okänsligt för fukt och mögel.

En vägg av lättklinkerblock som är putsad ger en bra ljudisolering. Blocken är även obrännbara vilket ger en bra brandsäkerhet. Den isolerande egenskapen är också mycket bra, blocken kan lagra värmer som de sedan ger ifrån sig under en längre tid. Det är heller inga problem att spika eller i borra i dem för att tex hänga upp saker. De är ej heller allergiframkallande!Källa: Byggmax
Visste ni..?

Att potatis är vår mest besprutade gröda?
Ja, så är det faktiskt och varje år äter vi hela 80 kilo per person. Vilket borde resultera i att vi får i oss en hel del olika bekämpningsmedel.

Potatis måste besprutas kraftigt, ibland upp till 12 gånger, för att de ska kunna stå emot diverse angrepp. King Edward och Bintje kräver mer besprutning än andra nyare sorter, de sprutas upp emot var 7e dag!

Ekologisk odlad potatis är därför ett väldigt bra val, du värnar på så sätt om din hälsan och miljön samt bidrar till ett mer hållbart jordbruk! Jag kan själv även intyga att ekologisk potatis är så mycket godare!

Trots en ökad efterfrågan på ekologisk potatis har odlingarna minskat med 20% sedan 2002.
– Inställningen och åtgärderna för att stödja ekologisk odling är svaga hos den nya regeringen, trots att människor efterfrågar ekologiskt mer än någonsin, säger Mikael Karlsson. Källa

Välj rätt potatis
1. Ekologisk potatis odlad i Sverige, helst närproducerad.
2. Ekologisk importerad potatis.
3. Konventionellt odlad potatis av tåligare sort t ex Princess och Ditta.

Undvik:
1. Potatis med högt bekämpningsbehov så som King Edward och Binjte
2. Importerad potatis

Om alla svenskar valde svensk, ekologisk potatis så skulle 95 ton bekämpningsmedel för blastdödning, mot ogräs och svamp aldrig komma ut i miljön eller påverka människors hälsa.
Källa: SCB
Hjälpt till och stödj den ekologiska odlingen!

Källor: Naturskyddsföreningen Sund.nu
Rent hus

Minns ni den fantastiska serien Rent hus med Marléne och Marie-Loiuse? 2008 sändes det och det är rätt tråkigt att det bara blev en säsong då de gav riktigt bra tips! Här nedan kan ni läsa några tips som jag hittat.

Spisrengöring:

Strö bakpulver på de smutsiga partierna runt plattorna. Häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölj med vatten.

Ugnsrengöring:

Blanda 2 delar flytande såpa och en del vatten i en sprayflaska. Spraya alla ytor inuti ugnen. Stäng ugnsluckan . Sätt ugnen på 100-150 grader och låt såplösningen verka i 15 minuter. När ugnen svalnat, torka rent med vatten och trasa.

Rengöring av vägg och skåpluckor:

Blanda flytande såpa och vatten i en sprayflaska. Spraya och torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.

Blanka ytor, till exempel glasbord, TV och stereo, som drar åt sig damm:

Blanda sköljmedel och vatten och torka av ytorna. Sköljmedlet gör ytorna antistatiska, så att de inte drar åt sig dammet igen.

Kylskåpsrengöring:

Stäng av strömmen och plocka ut allt som finns i kylskåpet. Placera ömtåliga livsmedel i kylväskor eller utomhus om det är vintertid. Tvätta ur kylskåpet med ljummet vatten och diskmedel. Glöm inte avfrostningshålet som i värsta fall är igentäppt. Rensa det i så fall med hjälp av en bomullspinne, piprensare eller dylikt. Om Du har mögelproblem eller problem med dålig lukt torka efter med 3-procentig ättiksyralösning (1/2 dl 24 % ättiksyra + 3,5 dl vatten). Slå på strömmen och plocka in maten när kylskåpet blivit kallt. Vid dålig lukt hjälper det att sätta in en halv citron med snittytan uppåt.

Mycket smutsiga fönster:

Ljummet vatten, diskmedel, några droppar ammoniak och en knivsudd krita gör underverk. Använd gärna en mikrofibertrasa.

Ingrodd mikrovågsugn:

Saften från en citron blandas med vatten i en skål och ställs in i mikrovågsugnen. Kör på full effekt några minuter och den ingrodda smutsen löses upp och går att torka bort med en trasa.

Smutsigt badrum:

Fyra delar vatten, 2 delar flytande såpa, saften från en citron. Blandas och hälls i sprayflaska. På väggar - torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.

Källa

Spisrengöring:

Strö bakpulver på de smutsiga partierna runt plattorna. Häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölj med vatten.

Ugnsrengöring:

Mineralolja

Detta ämne är ett av de vanligaste ingredienserna i hudvårdsprodukter. Det täpper till 40-60% av hudens porer samt rubbar hudens naturliga återfuktning.
Andra ställen där man kan hitta mineralolja är bland annat i bilmotorer och i symaskinsolja, det säger en hel del om denna produkt. Mineraloljan lägger sig som en tunn hinna över huden vilket bidrar till att huden stängs och hindras från svettavsöndring samt fettproduktion.

Anledningen till att mineralolja används i så stor utsträckning är att den inte härsknar och är väldigt billig i inköpspris. Detta är också det enda positiva med ämnet.
Kontinuerlig användning av mineralolja leder till att huden blir torr och livlös då den inte innehåller något som är nyttigt för huden så som vitaminer, fetter eller mineraler. Huden blir beroende av ständig återfuktning, då hudens egna förmåga att återfukta sig förstörs.
Dock bör tilläggas att det finns olika varianter av mineralolja och dessa är olika mycket renade. De mineroljor som används inom kosmetika är inte alls lika mycket renade som de som används inom läkemedel. Paffaminum Liquidum är en mineraloljevariant som brukar dyka upp i läkemdel, denna har en helt annan kvalité och har renats så mycket att endast lite av oljan finns kvar. Detta gör att den inte täpper till porer eller skadar huden, men är istället väldigt dyr och används därför sällan inom kosmetik.

Det finns en forskning gjord på mineralolja av Sandra Kleinau, hon fann att paraffinolja (ett annat ord för mineralolja) lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. Denna studie utfördes på råttor vilket innebär att man inte 100% vet om samma gäller för människor. Jag själv tror dock att det faktiskt kan vara samma för oss, varför skulle det inte de? Och skulle det inte vara så, så finns det skäl nog ändå för att välja bort detta ämne.
Det finns en forskningsrapport på denna studie om ni är intresserade av att läsa. En del bibliotek har den, ni kan se vilka här.

Mineraloljan är inte bara farlig för huden utan även för naturen, både vid framställning och nedbrytning.

Mineralolja går också under dessa namn
Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

Textkälla: Naturlig hudvård, Mineralolja, Karin Herzog
Tips #2

Att byta ut alla lampor till energisnålare varianter är ännu ett bra steg i rätt riktning. De kan tänkas kosta lite mer i inköp med både miljön och du vinner på det i längden.
Energisnåla lampor drar hela 75-80% procent mindre el och håller 6-10 gånger längre.
Ikea har bra och prisvärda varianter.

I september 2009 förbjöds alla matta lampor av energiklass A, gäller inte lågenergilampor och LED-lampor.
De ineffektiva klara lamporna kommer gradvis att fasas ur och i september 2009 började man med att förbjuda klara lampor på 100w eller mer.
Fram till och med 1 september 2012 kan man köpa glödlampor med 25-40w sedan kommer även dessa att förbjudas!

'


Bild- och textkälla
Följa Ecosmart

Om ni inte vill missa några inlägg kan ni följa Ecosmart på Bloglovin.
WISE lanserar en hudserie för män!

Wise är ett ekologiskt och naturligt hudvårdsmärke med enbart naturliga ingredienser. Det som är särskilt bra är att deras produkter även finns för den allra känsligaste hyn och även för dem som har problem med acne eller rosacea. Det brukar annars vara väldigt svårt att finna bra produkter för denna typen av hy.

Så här beskriver sig Wise.
WISE produkter bygger på gamla traditioner och kunskap om den betydelse som naturligt läkande och stärkande ämnen har på oss människor. WISE produkter innehåller läkande medicinalväxter, stärkande örter och väldoftande eteriska oljor, samt ekologiska vegetabiliska oljor, lera och alger som har betydelse för vårt välmående

I förra veckan lanserade Wise en helt ny serie för män, Sveriges och Världens första ekologiska hudserie för män!

Wise är stolta över att kunna presentera denna serie bestående tre produkter en ansiktskräm, en ögonkräm och en duschgel. Inspirationen har de fått av ingen mindre än Sverige mest kända operasångare Rickard Söderberg!

Produktbeskrivning
Ansiktskräm
50 ml, vakuumpumpflaska

Passar lättirriterad, torr och normal hy.
Blandningen av avokadoolja, sheasmör och solrosolja gör huden mjuk och skyddar mot yttre påfrestningar. Eterisk olja av Cederträ lugnar huden men anses även öka vår närvaro och förmåga att fokusera i nuet. Citrongräs stimulerar fuktproduktionen i huden, ger lyster och klarhet till trött och glåmig hy samt stärker en svag elasticitet.
Användning: Appliceras i storleken en grön ärta på lätt fuktad hy morgon och kväll.
Ögonkräm
15 ml, vakuumpumpflaska

Passar lättirriterad, torr och normal hy.
Lätt sval ögonkräm med granatäpple som på grund av sin starka antioxidanteffekt, motver-kar för tidigt åldrande i huden. Milt sammandragande och fuktgivande. Har även god effekt på påsar och mörka ringar under ögonen.
Användning: Applicera en knappnåls storlek av ögonkrämen över och under ögat morgon och kväll. Ska du ha den som after shave får du ta något mera, på lätt fuktad hy.
Duschgel
Passar alla hudtyper speciellt torr och känslig hy.
Milda löddrande tvålämnen och äkta eteriska oljor av citrongräs och cederträ, som rengör och återfuktar huden. Citrongräset stimulerar hudens fuktproduktion och har en uppiggande effekt, speciellt på svår morgontrötthet. Cederträ är lugnande och renande och gör huden mjuk och skön.
Användning: En halv tesked till hela kroppen. Alla våra produkter är väldigt dryga och därför mycket prisvärda. Jämför gärna!

Källa
Tips #1

Ett mycket enkelt tips kommer här i strävan mot en bättre miljö.
De flesta av oss brukar köpa/få plast- eller papperspåsar varje gång vi handlar som man sedan kanske kasta eller i bästa fall använder som soppåse. Ett bra tips är att istället investera i tygpåsar som man kan använda om och om igen. Antingen kan du sy en egen eller köpa, de brukar finnas i vanliga mataffärer. Ibland kan man även köpa miljömärkta tygpåsar!
Parabener

Först ut är konserveringsämnet paraben.
Kursiv text är mina tankar och åsikter.

Det har varit en hel del debatter och prat om detta ämnen ett bra tag nu huruvida dessa ämnen påverkar vårt hormonella system eller inte.
Fler och fler tillverkare börjar dock undvika dessa ämnen och försöker istället hitta andra bättre substitut.

Det finns många olika slags parabener, ett 20tal. De vanligaste är methylparaben, ethylparaben, buthylparaben och propylparaben.
Vart kan man då hitta dessa parabener?
De har under lång tid används i kosmetika och hygienprodukter men man kan även hitta dem i livsmedel (E214 och E218) samt i läkemedel.

Alla parabenerna är dock inte lika dåliga, den kemiska grundsubstansen i dessa ämnen är bensoesyra som finns naturligt i växter. Grundsubstansen byggs sedan på med olika ämnen och bildar olika parabener. Methylparaben är den "enklaste" sorten. Det sägs även att ju fler parabener desto mindre negativ påverkan då det då är en mindre andel av alla parabener, fråga är dock om inte cocktaileffekten borde gälla här med?

Parabener anses tillhöra den mest "snälla" sorten konserveringsmedel, de orsakar färre allergier än andra. De anses heller inte vara skadliga för miljön, då de inte lagras utan bryts istället ned till ofarliga ämnen.
Som alltid måste man vara källkritisk, många hävdar att parabener visst kan ge upphov till en hel del allergier och visst är farligt för miljön då de även där har störande effekter. Det finns även bevis på att parabener kan ge cancer, ett forskningsteam i England fann för ett par år sedan parabener i bröstcancerknölar. Jag råder därför alla att i största möjliga mån undvika dessa ämnen.


Alla parabener är idag tillåtna att användas. Experterna anser efter många diskussioner att methy- och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienartiklar. Sen är det ju upp till en själv om man vågar lita på detta eller inte.
Just nu pågår också en granskning av propyl- och butylparaben av den vetenskapliga kommittén. Danmark har redan nu valt att förbjuda propyl- och butylparaben av säkerhetsskäl i produketer som är avsedda för barn under 3 år.
Källa

Personligen tycker jag att alla parabener borde förbjudas om det faktiskt är så att de har en inverkan på vårt hormonella system!

Det är inte speciellt svårt att hitta produkter utan paraben, det gäller bara att läsa på ingrediens förteckningen Fråga även gärna på apoteket, det brukar även vara rätt lätt att hitta dessa produkter på egenhand då apoteken är duktiga på att skriva ut på skyltarna om produkten ej innehåller parabener.

Natuvive som man hittar på apoteket är bland annat ett märke utan paraben.
Var dock noga även när ni köper naturliga/ekologiska produkter. Det är inte alltid alla ämnen som är naturliga och ekologiska utan det kan faktiskt finnas en och annan paraben även där!

Man ska även alltid har i åtanke att även om produkten är fri från parabener så finns det alltid en risk att någon annat dåligt konserveringsmedel använts istället.
Det bästa är att välja produkter med så naturliga ingredienser som möjligt.

Och glöm inte, Google är din bästa vän! Är det något ämne du vill veta mer om, googla på det så får du snart veta vad det är.
Ämnen att undvika

Jag kommer att börja med en ny serie inlägg som jag kallar Ämnen att undvika.
I denna serie kommer ni att kunna läsa om olika typer av ämnen som man helst ska unvika. Dessa ämnen är både dåliga för miljön och kroppen på olika sätt och vis.

Det finns nog många där ute som gärna vill undvika giftiga ämnen men ej vet vad det är man ska unvika så nu vill jag hjälpa er att lätt sortera ut dessa ämnen.