Första sponsor

I fredags anlände ett paket från Hudvårdsbutik.se i min brevlåda, min allra första sponsor!  Paketet innehöll olika prover på produkter från Decléor och Dermalogica. Jag tackar så mycket!

Under julledigheten blir det förhoppningsvis till att läsa på om produkterna och prova dem för att se vad de går för!

Besök gärna hudvårdsbutik.se, man får ett mycket trevligt bemötande, bra priser (upp till 40% billigare än hos andra) och fri farkt. Kan det bli så mycket bättre?!
Just nu har de 25% rabatt på sina toppsäljare inom Decléor och Dermalogica.

Triclosan och dioxin

Triclosan används främst för sin antibakteriella och konserverande förmåga. Man hittar det i bland annat kosmetiska och hygieniska produkter, skärbrädor och träningskläder.

Det finns studier som påvisar att triclosan har positiv verkan i tandkräm, det minskar plack, ger friskare tandkött och motverkar tandlossning. Dock är det tvivelaktigt om dessa positiva upptäcker kan väga upp de mycket negativa sidorna som att det är stakt miljögifitigt och även kan ge resistenta bakteriestammar.
2006 fastslog Sveriges Tandläkarförbund att tandkräm med triclosan ej bör användas av barn. I vissa fall med samråd av tandläkare kan patienter med tandlossningssjukdom och inflammation få det ordinerat.
STF jobbar på att stoppa försäljningen av tandkräm med triclosan, de vill istället att Apotek och tandläkare ska få sälja dem till personer som verkligen behöver.
Detta är fakta hittat på sidor som skrevs för några år sedan, jag vet tyvärr inte hur det ser ut just idag med triclosan i vårt samhälle och om STF lyckats få sin vilja igenom.

Triclosan är ett ämne som kan ombildas till ett annat vid namn dioxin, som i för stor mängd är mycket giftigt.
Dioxin finns i feta animaliska livsmedel så som kött, fisk och mejeriprodukter. Extra höghalt finns i fiskar från förorenade områden så som Östersjön.
För höga halter dioxin kan ge beteendestörningar, påverka utvecklingen av hjärnan, immunförsvaret, nervsystemet, fortplantningsförmågan och hormonsystemet.
En människa får dock i snitt i sig ungefär hälften av den tolererade halten/dag.

Spädbarn och foster är extra känsliga för ämnet, vilket överförs via moderkakan och bröstmjölken.
Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fet fisk som kan innehålla höga halter dioxin mer är 2-3 gånger per år. Övriga rekommenderas att inte äta sådan fisk mer är en gång per vecka.
De fiskar som det gäller är strömming, vildfångad lax och öring från Östersjön, Värnen och Vättern samt sik från Värnen och röding från Vättern.
Laxen som vi finner i affär är vanligtvis odlad eller fiskad i Stilla havet samt Atlanten.

Källa: WikipediaLivsmedelsverket
Mineralolja i intimprodukter!

Här om dagen gjorde jag en inte allt för rolig upptäckt, i en del intimprodukter så som intimolja, intimcreme mm. kan man nämligen hitta inget mindre än paraffinolja!
Paraffinolja är en mineralolja och som jag tidigare nämnt hittar man det också bland annat i bilmotorer samt symaskinsolja. Vem som helst kan ju förstå att det inte alls är speciellt bra för kroppen och speciellt inte för intimare delar.
Vad ska man då använda? Det är nog en fråga många ställer sig nu.
Jo jag har kollat runt lite och hittat två alternativ, antingen kan man köpa en produkt gjort på rapsolja som kommer från märket Rapsodine eller så kan man använda vanlig olivolja, båda alternativen är naturligt och ekologiskt beroende på vilken olivolja man väljer.
Tips #4

Ännu ett till superenkelt tips kommer här.
Glöm inte att använda vattenkokaren varje gång du ska koka upp vatten till tex te, soppa, potatis, pasta men även ris.
Det spar både en hel del tid men också energi. En vanlig spisplatta(gjutjärn) drar dubbelt så mycket energi som en vattenkokare, även en induktionshäll drar mer.

Vill du sedan rengöra din vattenkokare på ett miljövänligt vis så är citronsyra väldigt bra och effektivt. Häll bara ner citronsyran med vatten i kokaren och koka upp två gånger, skölj sedan ur och så har du en fin vattenkokare igen.