Zucchinibiffar med rostad potatis och grönsallad

I och med utmaningen som vi kör nu har jag tänkt dela med mig av lite recept. 
 
Det första är ett eget improviserat recept på zucchinibiffar. 
 
Du behöver: 
1 kg zucchini 
6 msk chiafrön
Salt
6 msk potatismjöl 
2 vitlöksklyftor 
Citronsaft och skal från 1citron
Valfria färska, frysta eller torkade örter. Jag hade persilja. 
 
Gör så här:
Riv zucchini fint. 
Salta och häll i chiafrön. 
Låt stå och svälla i 20 min, rör då och då. 
Häll i resterande ingredienser och stek biffarna. 
Servera med ugnsrostad potatis, en kall sås och grönsallad. 




Nu kör vi!

I måndags startade vår 30 dagars utmaning, fast redan innan började vi äta allt mer växtbaserat och det dröjde inte länge innan det kändes helt naturligt. Det finns så mycket gott att laga och så fina färger man får på tallriken! 
 
Denna utmaning genomförs dels pga nyfikenhet att se hur vi kommer att må, dels pga desperat försök att bli av med mitt eksem men också, och framförallt största orsaken för mig, är att jag är övertygad om att växtbaserad kost är det bästa för människan. 
 
Har någon av er läsare gått över till hel eller delvis växtbaserad kost? Vad har ni märkt för förändring och hur lång tid tog det? Någon som gjort förändringar i kosten pga eksem och då framförallt att gå över till växtbaserat? Jag är en rätt otålig själv och vill se en förändring NU så därför vill jag gärna veta era erfarenheter och få lite pepp! 




30 dagars utmaning

I tidigare inlägg pratade jag om dokumentären Forks over Knifs vilket fick både mig och sambon att vilja genomföra en 30 dagars utmaning bestående av en helt växtbaserad kost. Just nu håller jag på att läsa in mig och söker efter goda recept att laga. Jag har länge velat gå över mer och mer till en vegansk/helt växtbaserad kost, helt utan gluten dock är det inte alltid lätt att helt själv orka med denna förändring. Men jag har turen att ha en intresserad sambo som är öppen för förändringar, så nu är vi båda inspirerade och taggade. Det är verkligen en stor fördel att ha med sin sambo/familj/rumskompisar osv. på tåget, det blir så mycket lättare då!
 
Jag har under ett flertal år redan fastat ut en del ur min kost, vilket jag berättat om i några tidigare inlägg. Jag började med mjölken då jag fick reda på att mitt eksem berodde då det. Sedan tog det några år innan jag också tog bort gluten då jag fortfarande hade en del eksem och dessutom ville se om det kunde hjälpa men också för att jag inte tror på att gluten är bra för oss människor. De senaste åren har jag också allt mer fasat ut kött, speciellt rött kött, jag äter fortfarande en del kyckling och fisk men det är inte i några enorm mängder. Min kost har kommit att främst bestå av mycket vegetariskt. 
 
Det som kommer att bli mest jobbigt är nog att avstå från olika get- och fårmjölksprodukter, speciellt ostar som jag tycker väldigt mycket om och som är användbara i många olika sorters maträtter. Även ägg är användbart och är ofta en ingrediens i maträtter som går snabbt att tillaga. Dock ska det bli spännande att äntligen prova att äta en helt växtbaserad kost! Nu ska min mat få vara min medicin fullt ut! Och ni är välkomna att följa mig på min resa. 
 
Har ni tips på olika webbsidor, recept, böcker eller dokumentärer som rör ämnet växtbaserad kost så lämna gärna en kommentar. 
 




"Låt maten vara din medicin och medicinen din mat"

Citatet i rubriken kommer ifrån Hippokrates och har det senaste blivit ett väldigt välanvänt citat i många hälsobloggar bland annat. Citatet dyker också upp i en dokumentär vid namn Forks over Knifs som handlar om hur kosten kan leda til olika sjukdomar och om att kroppen skulle må bättre av en växtbaserad kost. Detta är en väldigt lättförståelig och intressant dokumentär som veklingen inspirerar och motiverar. 
 
Forsk over Knifs tillsammans med dokumentären Eat, Fast and Live Longer av Michael Mosley har fått både ig och min sambo att bli väldigt motiverade till att prova på en växtbaserad kost och därför har vi beslutat oss för att börja med en 30 dagars utmaning som troligen kommer att övergå till en permanent kostvana. 
 
Att maten ska vara vår medicin är ju faktiskt helt logiskt när man tänker efter. De senaste åren har jag blivit allt mer medveten om vilken otroligt viktig roll maten som vi äter har för vår kropp. Innan jag började intressera mig för kostens betydelse har jag aldrig tänkt på att det vi stoppar i oss faktiskt är det som koppen bygger upp sig själv med. Förr såg jag mest maten som något gott men som inte egentligen var av någon stor betydelse och jag var övertygad om att det jag åt var väldigt nyttigt! Dock när jag ser bakåt nu till när jag var 16 och flyttade hemifrån så fanns knappt grönsaker eller frukt på min tallrik. Idag är jag mer än galen i både frukt och grönsaker därför ser jag verkligen fram emot att ta steget mot en helt växtbaserad kost! 
 
 




ÄNTLIGEN ett schampo som mitt hår gillar!

 
Efter många års letande utan att kunna hitta ett enda bra schampo som mitt hår och hårbotten gillar har jag nu äntligen funnit ett. Det är Q for Skins schampo Quick Relief Schampoo!
 
Detta schampo har gjort underverk, mitt hår är finare än någonsin - lent, glansigt och lätt, det kliar även betydligt mindre och håret blir inte fett alls så snabbt. Även längderna är bättre, dock måste jag fortfarande ha i lite återfuktande produkter och oljor efter tvätt.
 
Jag har nu provat schampot någon månad och till skillnad från de tidigare schampona som jag provat fortsätter mitt hår och hårbotten att tycka om det även efter de tre första gångerna. I ett tidigare inlägg har nämnt att jag provat ett schampo från Q for Skin, det var alltså deras andra, Hair and Body schampoo som tyvärr inte fungerade så bra för mig. 
 
Det är verkligen en djungel att hitta rätt bland alla produkter men när man gjort det är det verkligen en lättnad!
 
Quick relief schampoo 200ml 249kr
För dig med hårbottenbesvär som t ex mjäll, torrhet och beläggning. Shampoot kan även användas som kroppstvål vid besvär och används dagligen eller vid behov. Massera in det grundligt i hår och hårbotten följt av noggrann sköljning. Rekommenderas även för färgat och behandlat hår. Mycket drygt. 
Fri från parabener, SLS och PEG-oljor. 

Verksamma substanser
Honung, Veteprotein och Piroctone Olamine

Ett riktigt bra schampo som verkar kunna få bukt på mina hårbottenbesvär för gått. Förutom att min hårbotten kliar mindre och att det är mindre sår i hårbotten har även mitt hår fått en helt annan lyster! Schampoot känns väldigt milt mot huden och tvättar rent väldigt bra!

Jag var till en början lite skeptisk mot att schampot innehåller doftämnen och var rädd att min hårbotten och hud skulle reagera på det men det har gått väldigt bra! 

Ett annat plus är att schampot även går att ha som tvål på kroppen, speciellt bra vid hudbesvär. 

Schampot kommer i en praktisk pumpflaska som gör det lätt att dosera schampot plus att pumpen även har en stängningsfunktion så att den inte läcker vid transport. Att schampot doftar väldigt gott och friskt av äpple gör det inte direkt sämre heller. 

Ingredienser:
Aqua, Sodium Coco-Sulfate*, Glycerin*, Betaine*, Cocamidopropyl Betaine*, Citric Acid*, Sodium Cocoamphoacetate*, Lauryl Glucoside*, Sodium PCA*, Stearamidopropyl Morpholine Lactate*, Sodium Cocoyl Glutamate* Disodium Cocoyl Glutamate*, Hydrolyzed Wheat Protein*, Hydrolyzed Wheat Starch*, Mel Extract (honung), Glyceryl Caprylate*, Sodium Chloride, Piroctone Olamine, Citrus Aurantium Dulcis Oil (Parfum)*, Lavandula Angustifolia Oil (Parfum)*, Limonene*, Linalool*, Citral, Hydroxypropyl Guar Hydroxy-propyltrimonium Chloride*, Sodium Hydroxide, Sodium Gluconate*, Maltodextrin*, Sodiumbenzoate (konserveringsmedel) (*=vegetabilisk)