SmartMaten mat

Till lunch och fika provades två av SmartaMatens recept.
 
 
Till lunch blev det lax med ugnsrostade rödbetor och en råkostsallad med morötter, vitkål och quinoa. Både jag och mamma gillade detta receptet skarpt, framför allt mamma gav ifrån sig överraskade hejarrop. Hon har varit lite skeptisk till en del recept som hon fått se men har man inte provat ska man inget säga! Gott och mättande var det i vilket fall.
 
 
Till fikat hade vi bakat fruktmuffins som innehåller mandel, bovetemjöl, banan, päron, äpple, ägg, daddlar och blåbär. Gott tyckte 3 av 4 familjemedlemmar, den 4e gillade varken bovetesmaken eller mandlarna. Jag själv blev positivt överraskad då jag inte alls gillat bovetesmaken när jag tidigare ätit crêpes. Men de var riktigt goda och nyttiga! Dock kunde de enligt mig haft mer banansmak för att helt få bort bovetesmaken, jag ska dock lära mig att tycka om bovete. 
 




Naturligare tacos

Tacos är nog en maträtt som i stort sett alla familjer äter någon gång, jag själv gillar det väldigt mycket. Jag tänkte därför i detta inlägg tipsa om hur man enkelt kan göra både kryddan, såsen och brödet själv. Både naturligare och godare!
 
Egen krydda: 
 
1 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Modifiera och krydda sedan efter tycker och smak
 
Egen sås:
 
500 g krossade tomater
1 röd paprika
2 gula lökar eller schalottenlök
1 dl vatten
4 msk äppelcidervinäger
salt
chilipulver
paprikapulver
 
 
- Hacka grönsaker och lök och lägg i en kastrull. Häll på vatten, vinäger, salt och rejält med chilipulver.
- Låt koka i några minuter tills tomaterna är helt sönder kokta men paprikan fortfarande är lite lätt krispig.
- Tillsätt lite paprikapulver om du vill att såsen ska få fin röd färg.
- Smaka av och krydda mer om det behövs.
- Låt stå kallt till servering.
 
Eget tortillabröd:
 
6 dl vetemjöl (eller annat valfritt mjöl)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk vegetabilisk olja
 
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke eller matberedare.
- Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg.
- Dela degen i tolv bitar och forma till bullar. Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter.
- Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje tortilla en minut på varje sida. Låt dem svalna mellan en eller två kökshanddukar.
- Servera ljumma i en brödkorg inslagna i en kökshandduk.




SmartaMaten

Under en längre tid har jag varit extremt sugen på att bli medlem i SmartaMaten, varje gång jag läser ett inlägg som Åsa skrivit på sin blogg blir jag otroligt fascinerad! Det är så spännande hur man genom att äta rätt så att kroppen får i sig det den behöver kan bli av med diverse åkommor och sjukdomar.
 
Efter att nu ha fått veta att jag är gluten och äggintolerant fick jag en spark i rätt riktning och är nu medlem! SmartaMaten är verkligen en räddning för mig, jag slipper själv klura ut och komma på mat som jag kan äta. Som medlem får man matsedlar, recept och inköpslistor baserade på klimatsmarta och säsongsanpassade råvaror. Jag ser verkligen fram emot att helt äta smart och få se vilka effekter det har på min kropp. Jag hoppas på att bli av med allergi, eksem och andra åkommor samt få en kropp i harmoni och balans.
 
Jag kan verkligen rekommendera Åsas bloggflik "Åsas tankar" på hennes hemsida. Där finns mängder med superbra, spännande och mycket intressanta inlägg. Jag ska själv gotta mig igenom alla inlägg nu!




7 handkrämer

 
I jakten på en bra handkräm som kan råda bot på mitt eksem har jag testat mig igenom hela sju handkrämer. Vid test av varje ny handkräm skedde en förbättring i eksemet men sedan blev det sämre igen, Decubal är den enda som verkligen lyckats dämpa mitt eksem ordentligt. Den gemensamma nämnaren för de sex andra handkrämerna är att de innehåller något sorts doftämne som mitt eksem inte alls gillar. 
 
Från vänster: Natuderm botanics Gingko och Olive 75ml 69kr
                      Luxsit Caring Recovery Cream 135 ml 345 kr
                      MyHavtorn Ekologisk Handcreme med havtornsolja 50ml 210kr
                      BeeCeuticals Lemon Honey Hand Salve 24kr
                      Weleda Skin Food 75ml 99kr
                      Decubal Ecological Body Cream 100ml 89kr
                      Urtekram Nordic Birch Hand Cream 75ml 45kr
                    
 

 


 




Gluten och äggintolerant

Förutom att vara allergisk mot mjölprotein har jag nu också fått veta att jag är glutenintolerant, vilket känns lite si och så. Visst hade jag tänkt dra ner och till slut sluta med mjöl men inte så är tvärt. Och att jag nu inte kan äta ägg känns inte heller så roligt. Lite lätt uppgiven känner jag mig allt. 
 
Så nu blir det till att utesluta en hel del ur min kost. Jag funderar även på att bli medlem i Smarta maten för att få hjälp med recept då jag känner att det kan bli svårt för min fantasi att komma på varierad kost. Om någon av er läsare har ett bra recept som skulle passa mig får ni gärna tipsa!