Råsmart - 10 steg ifrån ett bättre liv

För att underlätta för mig och inte känna att det blir jobbigt att byta matvanor så har jag tänkt använda mig av de 10 stegen som finns i boken Råsmart som grund.
Mitt mål är att blir klar med varje steg på en månad, det tror jag kan bli en lagom tid för att jag ska hinna vänja mig och komma igång utan att jag känner mig pressad.
Jag kommer att skriva ut stegen här allt eftersom i fall någon mer än jag känner att det vill prova på att leva råsmart.
 
Steg 1.
 - Få bra rutin på sovvanor. Ligga i sängen 22 och kanske läsa en stund för att slappna av.
 - Börja äta bättre frukost som innehåller protein, fett och kolhydrater. Smoothie med tex linfröolja och proteinpulver eller gröt med kryddor, frukt, bär, frön eller nötter.
 - Börja avveckla vitt mjöl och socker. 




Favorithandkräm

Äntligen, jag har hittat en bra handkräm till mina stackars händer som är invaderade av eksem. 
Handkrämen är köpt på Iherb, den är ekologisk och luktar gott av citron och honung. Endast 24 kr fick jag betala för den. Väldigt prisvärd.
 
Den innehåller solrosolja, bivax, kokosolja, olivolja, kakaosmör, honung och essentiell olja av citron allt ekologiskt eller fairtrade. 
 
 
 




Kokosoljan, mitt hårs bättre vän

Förutom till att göra deodorant så är kokosolja bra till en mängd andra saker också, som tex hårinpackning.
Mitt hår och hårbotten har blivit väldigt torrt och hårbotten kliar en hel del också. Jag har provat med både sköljningar av äppelcidervinäger och inpackningar med sesamolja men inget lugnade min hårbotten så bra som kokosoljan. Håret är dock fortfarande hårt men det ger väl sig det med.
 
På vintern blir håret dessutom extra torrt och flygit pga vädret så hårinpackning kan man inte få för mycket av, så länge den är snäll om håret och miljön. Här har jag tidigare skrivit om elektriskt hår och även gett förslag på en oljeinpackning. 
 
För en enkel inpackning av kokosolja räcker det med en bra raw (ej upphettad) virgin kokosolja, förslagsvis denna. Smält oljan med hjälp av kroppsvärmen i händerna och massera in i hår och hårbotten. Låt verka i ca 60 minuter, gärna med en plastpåse på huvudet. 
När du ska skölja ur det sedan tänka på att schamponera INNAN du har vatten i håret, det blir lättare att få bort oljan då. 
 
 




Vilse i matdjungeln

Raw food? Stenålderskosten? Äta som vanligt med utesluta vetemjöl, raffinerat socker och mjölkprodukter? 
 
Sedan jag började intressera mig för raw food och läsa på mer har jag bara känt mig mer och mer förvirrad. Hela tiden dyker det upp nya tänkvärda "vägar" att gå. 
 
Från början var jag helt inne på att köra helt på raw food. På biblioteket lånade jag boken Raw food av Vibeke Amdisen vilket var en väldigt bra och inspirerande bok. Jag fick många tankeställare och "aha" upplevelser. Jag testade att försöka ändra frukost och mellanmål vilket gick ganska bra, jag var mätt en längre tid än vanligt. Dock blev jag osäker om jag kanske är allergisk mot avokado (läs tidigare inlägg) vilket gjorde det svårt då avokado är en stor del av raw food och är mycket bra, tillsammans med banan, som frukostyoghurt.
Ett helt mål raw food lyckades jag även testa, det var väl dock ingen riktigt höjdare. Det smakade bra till en början men framåt kvällen blev jag rejält illamående. Mätt blev jag inte heller, det känns svårt att få till en tillräcklig måltid. Jag har inte tillräckligt med information och inspiration än känner jag. 
Trots att jag bara testade i en vecka att äta mer frukt och grönt märkte jag direkt så fort jag åt spagetti att min mage inte alls mådde bra av det. Jag vill verkligen lyckas för jag tror verkligen på en råare och naturligare livsstil.
 
På biblioteket hittade jag också boken Råsmart familj av Ulrika Hoffer, hennes syn på råkost fick mig att känna mig mer hemma. Stenålderskosten som hon kallar den kändes lättare att genomföra och mer anpassat till mig.
I och med att jag börjat läsa Råsmart familj har jag också börjat tänka mer på det här med vetemjöl (eller gluten), raffinerat socker och mjölkprodukter. Att utesluta dessa tre kategorier kändes som den rätta änden att börja i. Det känns dock lättare sagt än gjort.
 
Mjölkprodukter är i och för sig inga problem, de flesta mjölkprodukter är redan ersatta med havreprodukter i mitt hem. Socker, ja det är väl framför allt vid bakning då. Vad ersätter man det med? Och mjöl, vad kan man använda för mjöl? Hur undviker man gluten? Är det bara såna mjölmixar som gäller då? 
 
Att prova göra egen mjölk, som jag gjorde i detta inlägget, kändes som en bra början. Då kunde jag ju äta havregrynsgröt till frukost med banan, kanel och egen mjölk. Att det sedan inte smakade alls bra var en stor besvikelse och kändes som ett stort bakslag.
Jag vet inte i vilken ände jag ska börja eller hur jag ska göra. Allt känns förvirrade och det känns knappt som att jag kan äta något. Dyrt känns det också.. Hur börjar man?
Lite hjälp?




Stenålderskosten

Råsmart familj är en bok som jag börjat läsa i och tycker är riktigt bra, tänket i den passar mig fint. Ulrika Hoffer författaren som skrivit boken och hon definierar råsmart som en livsstil som gör det lättare att njuta av livet. Näringsrika råvaror används på ett bra sätt, ungefär som raw food dock tillkommer några livsmedel.
Maten som äts är inspirerad från stenålderskosten, förutom frukt, grönsaker, baljväxter, frön, nötter och bär som också äts i raw food ingår även rotfrukter, fisk, kyckling, ägg, råris, quinoa och andra ursprungsväxter i stenålderskosten. Även vilt kött och ekologiskt kött kan ätas ibland. 
I konceptet råsmart familj är det inte bara maten som står i centrum utan även sömn och motion tas upp vilka är viktiga för att vi ska må så bra som möjligt. 
 
Boken är skriven för familjer som målgrupp och tar därför upp många smarta tips på hur man kan hantera matvägran och sömnsvårigheter hos barn och självklart också hur man får vardagen att gå ihop med allt vad vardagslivet kräver. Det finns många bra tips på hur man kan få barnen mer aktiva i vardagslivet gällande matlagning och motion. Boken är mycket läsvärd, lättläst och inspirerande! Även för dem som inte har familj.
 
Råsmart är inte en helt och håller en raw food livstil men en bra början och åt rätt håll. Steget känns alldeles för stor för mig att direkt övergå till raw food, det är bättre att ta det i små steg. 




Allergisk mot avokado?

Den senaste veckan har jag ätit en hel del avokado då jag påbörjade mitt försök att byta matvanor. Den senaste veckan tycker jag även att mitt eksem blivit värre, kan det vara allergi mot avokado? Kan man ens vara allergisk mot det? Det är verkligen svårt detta med eksem, jag vet ju som jag nämnt tidigare att jag är allergisk mot mjölkprotein men nu har det ändå gått ett bra tag sedan jag åt mjölkprodukter att jag börjar bli orolig att det kan vara något mer. Jag äter nu i alla fall inte mer avokado så får jag se om det blir bättre. 




Göra egen mjölk av nötter och havregryn

Att göra egen mjölk av nötter och frön är något jag varit nyfiken på länge och idag tog jag äntligen och provade.
Jag testade att göra på både mandel och havregryn. Det är väldigt enkelt att göra egen mjölk, i stort sett är det enda man behöver göra att blanda det man vill göra mjölk på med vatten, mixa ihop och sila. 
 
För att göra mandelmjölk använde jag ett recept från Morotsliv och för havremjölk använde jag ett recept som jag fann på bloggen Pickipicki.
Jag tycker dock inte alls att det blev bra, det smakade knappt något alls och var ganska beskt. Å andra sidan så tycker jag att vårt vatten smakar ganska beskt idag med, undrar vad det kan bero på? Kanske är det vattnet det är "fel" på, annars vet jag inte. Någon som upplevt samma sak?
Rätt besviken blev jag då jag trodde att detta kunde bli en hit. Det blir till att köpa havremjölk tills jag kommit på en lösning. 




Hemmagjord deodorant

Det kan låta svårt men är väldigt enkelt, bara att blanda ihop några få ingredienser och så är det klart! Effektiv är den också.
Jag har nu precis gjort min andra sats. Den första räckte i ungefär ett halvår, det behövs inte speciellt mycket för att den ska fungera. Tar man för mycket finns risken att det blir bestående fettfläckar på kläderna.  
 
Du behöver:
½ dl Ekologisk extra virgin kokosolja
½ dl Bikarbonat
½ dl Stärkelse så som potatismjöl, maizena eller arrowrot
En skvätt sesamolja för lösare konsistens (valfritt)
Några droppar eterisk olja för doft.
En liten burk
 
 
Gör så här:
Spola varmt vatten i en kastrull, ställ i ett glas och lägg i kokosoljan i glaset. Kokosolja smälter vid 25 grader så varmare vatten är det från kranen behövs inte.
När all kokosolja smält sila då i stärkelsen och bikarbonat. Rör om till en jämn "smet". 
Droppa i den eteriska olja och sesamolja om du vill ha det. 
Häll sedan över i en burk och låt stelna. Jag ställde in min burk i kylen för snabbare stelning och för att inte riskera att allt faller ner till botten. Det kan vara bra att röra om då och då i burken medans den stelnar. 
Tycker du att effekten inte är tillräckligt bra ställ då burken återigen i vatten och häll i mer stärkelse eller bikarbonat tills du får önskad effekt. 
 
En burk som innehållit rom har en alldeles perfekt storlek!




De vita gifterna

 
 
Ta er gärna en titt på denna video som är mycket intressant och tänkvärd. Det har här endast upp två av tre vita gifter, det tredje är vitt raffinerat socker.
Jag själv är i alla fall synligt allergisk mot mjölkprotein och får kraftiga eksem på händer och i ansiktet. Just nu har jag mitt värsta utbrott någonsin.
 
Jag har haft eksem sedan jag var liten men vi har aldrig vetat vad det berodde på. För några år sedan gick jag på alternativ medicin och fick där reda på att jag är allergisk mot mjölkprotein, efter det trappade jag ner rejält med mjölkprodukter och äter nu knappt något alls. I somras blev det dock ett undantag när jag sommarjobbade, jag åt på lunchrestaurangen där vilket nu visar sig varit ett stort misstag. Trots att jag bara jobbade i ca 5 veckor så har jag fått enorma besvär och inte blivit av med eksemet än. Vanligtvis tar det tre månader för kroppen att rensa ut men nu verkar det ta längre tid. Kanske är det något annat som spelar in också, gluten? 
Det känns nästintill omöjligt att bli av med mina besvär, jag vet inte vad jag ska äta/inte äta eller hur jag ska gå till väga. När kroppen redan är uppretad har jag märkt av att den då även kan reagera på annat. Planen är i alla fall att försöka sluta med vitt mjöl, mjölk och vitt raffinerat socker. 
 
 




Vad äter din hud?

Hos Ila som driver bloggen morotsliv hittade jag en väldigt bra presentation där Ila enkelt och konkret berättar vad vår hud egentligen äter och hur det påverkar vår omgivning. Vill du veta mer om alla de tusentals kemikalier som finns i de konventionella produkter ute i handeln utan att behöva läsa en massa svår fakta tycker jag absolut att du ska ta dig en titt på hennes presentation. (Även jag har kortfattat och övergripande skrivit om några ämnen här i bloggen under kategorin Ämnen att undvika)
 
 
Förutom presenationen om vad vår hud äter finns det även flera gjorda av Ila, bland annat om raw food och ekostädning. Jag kan också passa på att rekommendera hennes blogg då hon även där skriver väldigt enkelt vilket gör det lätt att förstå och hänga med. 
 
 




Sesam stir - not fry

Ikväll blev det premiär för min första raw food middag. Helt klart över förväntan men jag upplevde det som att det fattades något. Det gav inte alls samma känsla som när man äter kött med tillbehör, potatis, ris, pasta m.m. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, kanske tuggmotståndet?
Jag blev på gränsen till mätt men är nu hungrig igen. Det tar väl ett tag att vänja sig och veta hur man ska komponera måltiden för att den ska bli spännande och mättande. 
Rätten var i vilket fall god och lätt att göra, det mesta hade jag hemma. 
 
Sesam stir - not fry
 
Du behöver:
1 gurka
4 morötter
 
Sås:
1 tsk röd currypasta
3/4 tsk ingefära
1 tsk mild curry
1 dl olivolja
1/4 dl äppelcidervinäger
5-6 torkade daddlar
1/2 avokado
1/2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1/ tsk peppar
havssalt vid behov
 
2 msk sesamfrön
 
Gör så här:
Skala gurka och morötter med en potatisskalare och kasta skalet. Fortsätt sedan att skala långa, tunna strimlor av grönsakerna. Sluta skala när du når mitten av grönsakerna, spara dem för att pressa juice på eller äta upp dem. 
Hälla alla ingredienser för såsen i en matberedare och mixa tills den får en krämig konsistens. Blanda samman såsen och grönsakerna. Stö över sesamfrön. 




Raw food frukost

I morse provade jag på att äta lite raw food till frukost. Det fick bli en mumsig yoghurt som bestod av avocado, banan och blåbär som jag mixade med lite vatten. Som topping hade jag russin och linfrön. Till de drack jag proviva blåbär och mitt obligatoriska frukostte. Det var riktigt gott och mätt blev jag också. Vanligtvis brukar jag väldigt snabbt bli hungrig igen men denna gången stod jag mig fram till lunch.
 




Raw food

För en tid sedan skrev jag i detta inlägg om mitt försök till att börja äta raw food. Det har dock lite si och så med det. Det är ganska svårt att veta hur man ska börja och det är en stor omställning, både för en själv och skafferiet/kylskåpet. Ju mer jag läser om det nu ju mer inspirerad och nyfiken blir jag på att prova.
Anledningarna att börja äta raw food är många, varför just jag vill prova är för att jag framförallt vill se om jag kan bli piggare. Just nu är jag trött hela tiden, oavsett vad. Jag vill också se om mitt eksem och mina allergier kan försvinna en gång för alla. Sedan tror jag på denna livsstil, den har hjälpt många att bli botade från diverse sjukdomar samt fått ett bättre liv och bara man vet vad man ger sig in i så tror jag man kan få riktigt bra resultat!
 
Mitt mål är att helt och hållet börja äta raw food efter nyår. Jag har lånat en hel del böcker på bilioteket och läser på nätet för att förkovra mig inom ämnet så mycket som möjligt innan jag börjar på "allvar". Jag kommer redan nu att börja lite smått och testa på, laga några måltider per vecka och försöka byta ut frukost och mellanmål. Raw food efterrätter är jag även väldigt nyfiken på, både gott och nyttigt!
 
Raw food är som namnet antyder, rå mat. Det man äter består av frukt, grönsaker, nötter, frön, groddar, alger, kallpressade vegetabiliska oljor, kryddor och honung. Maten kokas eller stekt inte heller, högsta temperaturen är 42 grader.