Jamie räddar fläsket

Just nu på sjuan går ett program med Jamie Oliver från 2008 om hur grisarna hade det på de olika gårdarna runt om i Europa då. Om det är samma idag vet jag inte.
Det är verkligen helt sjukt hur grisarna behandlas, jag blir verkligen djupt berörd.

Många grisar lever hela sina liv i små trånga utrymmen uppbyggda av stålgrindar där de inte kan röra sig, bara ligga eller stå upp. Tillslut blir musklerna så svaga att de inte längre orkar stå upp.
Suggornas liv (i genomsnitt 5 år) går ut på att bo i dessa trånga utrymmen och få kullar eller kullar med kultingar. De får omkring 40 kultingar per år. Kultingarna stanna ett kort tag hos mamma innan de skickas vidare där de ska äta upp sig i ett halv år innan de åker på slakt.

Inget sker riktigt naturligt, allt ska gå så fort och vara så lönsamt som möjligt. Parningen är konstgjord, sperma från galten samlas in och kan sedan användas för att inseminera ett flertal suggor. Både tidsparande och lönsamt, men så fel...

Alla kultingar får även svansen avklippt en bit för att de inte ska bita varandra och hanarna kastreras efter fyra dagar, allt utan bedövning. "Att klippa av svansen på en gris är som att klippa av ett finger på en människa, det ömmar ett tag och sen går det över" Helt sjukt!

Jamie var även runt på olika gårdar i Danmark för att titta hur det går till där. Han träffade även en representant från Danish Crown, det är därifrån den mesta fläskfilén kommer ifrån här i Sverige.
20% av grisköttet från Danish Crown kommer från grisar som bor i dessa trånga utrymmen av stålgrindar! Lyckligtvis ska stålgrindarna förbjudas av EU till 2013.


Härnäst får det nog bli mindre kött och mer grönsaker. Garant har annars bra kött från svenska gårdar med höga krav på kvalitet!






Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo