Garant såklart

"Garant Såklart är ett sortiment med kroppsvårds-, tvätt- och rengöringsprodukter. Med Garant Såklart vill vi ta ansvar för en hållbar värld. Vi vill vara tydliga i hur vi producerar och transporterar. Alla produkter är framtagna utan skadliga tillsatser och parfymer. De är godkända av Astma och Allergiförförbundet, Svanenmärkta och dessutom klimatsäkrade."

Frågan är dock om de är så miljövänliga och snälla mot kroppen som de påstår, vilket är synd då jag annars gillar Garant.
När jag kikade igenom ingredienslistan på alla produkter kunde jag finna en hel del tveksamma ämnen.
Självklart spelar det in hur mycket av ett ämne som det finns i produkten men små mängder blir tillsammans en väldigt stor mängd tillslut ändå!

Några ämnen är bland annat.
SLS - Sodium Laureth sulfate, sulfat som uttorkande och irriterande för huden. Giftigt för vattenlevande organismer
Peg:ar - PolyEthyleneGlycol, emulgeringsmedel föhindrar att vatten och olja skär sig. Framställs ihop med och kan innehålla orenheter av cancerogena ämnen. Kan ge kontakteksem. Tas upp av växter
Phenoxyethanol - Kraftigt ögon- och hudirriterande, gifigt för njurar, lever och nervsystem.
2-fenoxietanol - samma som ovan, konserveringsmedel
Caprylic/Capric Trigly-ceride - kan ge kosmetika akne, små utslag.
Polykarboxylater - bryts inte ned så lätt, kan vara farligt för vattenlevande organismer

Jag kan inte med all säkerhet säga att faktan stämmer, men detta är i alla fall det jag hittade.




Decubal ecological

Decubal har nu äntligen lanserat sin ekologiska serie i Sverige, än så länge verkar de bara finnas på Kronans droghandel, Apotek hjärtat och Cura
Serien är fri från parabener, konserveringsmedel och färgämnen samt ekocertifierad och svanmärkt.
99,9% av ingredienserna är av naturligt ursprung.

Produkterna som ingår är
  • Decubal Ecological Face Cream

Bildkälla

Behaglig ansiktskräm med ekologisk fläderblomma, aprikos- och mandelolja. Appliceras på huden morgon och kväll och absorberas snabbt. 99,9 % av ingredienserna har naturligt ursprung, 12,5 % är ekologiska. Fetthalt: 23 %, pH: 4,5. Cirkapris: 119 kr (50 ml).
  • Decubal Ecological Body Lotion

Bildkälla

Mjukgörande och återfuktande bodylotion med ekologisk fläderblomma och olivolja. Lätt att smörja in. Lämplig för daglig användning över hela kroppen. 99,9 % av ingredienserna har naturligt ursprung, 13 % är ekologiska. Fetthalt: 15 %, pH: 4,5. Cirkapris: 89 kr (200 ml).
  • Decubal Ecological Body Cream

Bildkälla

Kroppskräm med ekologisk fläderblomma och olivolja som vårdar och mjukgör huden på djupet. Mild och närande. Kan användas på hela kroppen. 99,9 % av ingredienserna har naturligt ursprung, 13 % är ekologiska. Fetthalt: 24 %, pH: 4,5. Cirkapris: 89 kr (100 ml).
  • Decubal Ecological Hand Cream

Bildkälla

Mild och närande handkräm med ekologisk fläderblomma och solrosolja. Verkar fuktighetsbevarande och skyddar torra händer. 99,9 % av ingredienserna har naturligt ursprung, 11 % är ekologiska.  Fetthalt: 26 %, pH: 4,5. Cirkapris: 89 kr (100 ml).

Det ska bli riktigt spännande att testa dessa produkter fram över, jag återkommer med ett utlåtande.



Källa






Handla säsongsenligt

Ett bra tips för både plånbok och bättre miljö är att handla frukt och grönt efter säsong. På Hemköps hemsida finner man deras säsongsblogg med tips på vad som är i säsong just nu.


Bildkälla




Passa på!

Just nu har Bodystore gratis frakt fram tills den 26/2 så passa på att beställa några nya härliga naturliga produkter!
Bodystore är min favorit e-handel för naturlig hudvård, de har snabb frakt och mycket fina priser. Oftast rätt många kronor under butikspris.






Salviderm Naturligtvis ansiktskräm



Ansiktskräm med sheasmör för torr hud. 50 ml 119 kr

En ansiktskräm för torr hud. Fungerar också utmärkt som nattkräm. Med hjälp av jojoba, avokado och svensk ekologisk rapsolja arbetar krämen i alla hudens lager så att den blir mjuk och smidig. En speciell fraktion av svensk ekologisk rapsolja som visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att skydda din hud mot yttre påfrestningar hela dagen. Källa

Nu har jag testat ansiktskrämen i ca 6 veckor och är väldigt positivt överraskad.

Min hy är en blandhy och också ganska känslig, jar har svårt för att hitta bra produkter som min hy tycker om. På ögonlocken samt under näsan har jag i många år haft eksem, det är inte många krämer som fungerat där för mig då de oftast svider och irriterar. Dock klarade faktiskt min hy av ansiktskrämen från Naturligtvis! Det är verkligen ett bra omdöme!

Ansiktskrämen tyckte jag till en början hade rätt stark doft men jag vände mig fort och krämen doftar riktigt gott. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på vad den dofta, någon frisk och blommig doft.
Konsistensen är verkligen ett plus från min sida, den är inte så där fet och fast som många krämer för torr hud brukar vara. Den är lätt och smidig att applicera, endast en liten klick stor som en ärta räcker för hela ansiktet.

Jag kan verkligen rekommendera denna ansiktskräm till dem med torr hy, huden suger åt sig snabbt, blir smidig och mjuk. Min hud har nu börjat bli mättad och är nu inte lika torr längre så jag ska ta och gå över till ansiktskrämen för normal hy.

Pumpflaskan är väldigt praktiskt och det är lätt att dosera rätt mängd. Krämen känns även väldigt dryg.

Plus: Fått rätsida på mina eksemproblem. Återfuktar bra. Dryg!

Minus: Svårt att dosera en liten mängd, det blir gärna mycket.

Betyg: 8/10 (detta är den första naturliga ansiktskräm jag provat och har inget att jämföra med, där av betyget)

Ingredienser
Vatten, Ekologisk avokadoolja, Vegetabilisk glycerol, Ekologisk jojobaolja, Ekologiskt sheasmör, Ekologisk rapsolja, emulgator från ekologisk olivolja, Ekologisk nattljusolja, Emulgator från ekologisk rapsolja, Sodium dehydroacetat (mild konservering) E-vitamin, Eteriska oljor, Kalium sorbat (mild konservering) Mjölksyra

Finns att köpa hos Bodystore




Bomull och jordnötter

Dessa två mycket olika varor har något gemensamt. Det är nämligen så att de odlas tillsammans och då bomull besprutas hårt får även jordnötterna ta besprutningssmällen.
Jag tänkte därför tipsa om att garant bland annat har ekologiska bomullspads, 70 stycken för ynka 10 kr.
Ekologiska jordnötter finns så klart också, Kung Markatta och Änglamark är några märken.

Textkälla


Bildkälla




Aware Earl Grey

Earl grey från Awere är ett mycket gott svart te med god och mycket smak. Gillar man smaken av bergamott är detta ett te att prova!
Något som kan vara bra att veta är det blir rätt stark om man har i det för länge. Antingen kan man vara två och dela på en påse eller så spara man den, alternativt kokar en tekanna med en påse i.

Finns att köpa på Willys, Hemköp, Willys hemma och PrisXtra.
En förpackning kostar ca 12,60 kr och innehåller 20 påsar.



Frakta från Axfoods hemsida.

Aware-produkter

- Hel och grovmalen svartpeppar från Sri Lanka
- Kakaopulver och chokladdryckspulver från Dominikanska Republiken
- Snabbkaffe från Sydamerika
- Bryggkaffe från Peru
- Apelsinjuice och Tropisk juice från Sydamerika

Fakta om Rättvisemärkt

Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning. Den som väljer Rättvisemärkt bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer genom att:
- ge odlare och anställda förbättrade ekonomiska villkor
- motverka barnarbete och diskriminering
- främja demokrati och organisationsrätt
- utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt
- främja miljöhänsyn och ekologisk produktion

 





Tips om superbra hemsida

Tänkte tipsa om Carinas boksida "Fusket på ekohyllan", en mycket bra och matnyttig sida! Man kan hitta en hel del intressant fakta om det mesta kring ekologiska produkter. Men även olika listor med sånt som kan vara bra att veta.
Här nedan har jag länkat till de olika listorna.

En lista tipsar om syntetiska ämnen att hålla utkik efter. Listan är väldigt välarbetad och utförlig. Många ämnen finns med även de med allra konstigaste som knappt går att uttala eller hitta fakta om som går att förstå. Då är det väldigt praktiskt med den lista som man bara kan gå in och kika på när man vill ha reda på vad för ämne som döljer sig bakom namnet.

En annan lista är på olika ekologiska och miljövänliga märkningar och vad de står för. Även denna lista är väldigt bra och utförlig.

Man kan även finna mängder med länkar till olika företag och organisationer som rör detta med ekologiskt och miljövänligt samt så finns länkar till sidor om kemikalier.




Miljövänlig penseltvätt

Glöm allt vad lacknafta heter, använd olivolja stället både till penseln och dig själv för att få bort oljefärg. Det fungerar alldeles utmärkt, fett löser fett!
Kom bara ihåg att köra iväg med olja du tvättade penseln i och lämna i den som farligt avfall!

Källa




Olivolja

Jag tänkte börja med en serie om olika oljor som man kan använda till hudvård, först ut är allas vår älskade olivolja.

Kallpressad och jungfruolja är det bästa när man ska använda den till hudvård, eller egentligen över huvudtaget. Jungfruolja betyder att oljan kommer från första pressningen och är av bästa kvalité, den har heller inte blivit kemiskt behandlad.
Kallpressade oljor hanteras mer varsamt, innehåller fler viktiga och nyttiga ämnen samt så innehåller de inte lika mycket miljögifter.
Då man vid varmpressning får ur mer olja är detta vanligare men det följer även lättare med ämnen man helst inte vill ha, oljan måste då raffineras (renas) och det är då de flesta nyttiga ämnen försvinner.


Garants ekologiska jungfruolja

Olivoljan rik på E-vitamin och enkelomättade fett som kan kontrollera kolesterolnivåerna. Antioxidanter finns det även gott om och de tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Olivolja kan även råda bot på magsår och andra magrelaterade sjukdomar då den är lättsmält och näringsämnena lätt absorberas.

Till hudvård är olivolja bra eftersom den
- kan råda bot på torr och sprucken hud, är du mycket torr så duscha enbart med olivolja. Smörj in innan dusch, tvätta dig sedan enbart med vatten och en mjuk tvättlapp. Om nödvändigt smörj in dig även efter dusch.
- är antiinflammatorisk
- kan användas för att skydda hårbotten innan tvätt med konventionellt schampo
- är en bra massageolja som får igång blodcirkulationen
- kan tillsättas i bad/fotbad för att motverka uttorkning och mjuka upp
- fungerar mycket bra till att smörja in kroppen
- kan fördröja åldrande hud
- är svampdödande och fungerar bra som intimolja
- kan användas som ansiktsrengöring på fet och oren hy, fett löser fett. Fukta ansiktet, smörj på olivolja, fukta lite till och massera. Lägg på en varm fuktig handduk för att porerna ska öppna sig ordentligt. Skölj handduken och torka av olivoljan.



Källor. Shenet, Nyfiken vital, Aphrodite Cosmetics, Ifokus




Tänk på...

...att finnar och pormaskar inte kommer att försvinna så länge du tillsätter produkter med mineralolja och/eller andra portilltäppande ämnen. Hur mycket du är tvättar eller hur många rengöringar du än använder kommer det inte att fungera. Det hjälper inte att rengöra så länge du smörjer dig med något som täpper igen porerna.




Äppelcidervinäger

En räddare i nöden och allt-i-allo produkt!

Förutom att äppelcidervinäger är bra för att neutralisera håret vid övergång från kommersiella schampon har det även många fler fördelar.

Äppelcidervinäger...
- har en sammandragande effekt
- passar alla hårtyper, speciellt fett hår
- reder ut trassel och ersätter hårbalsam
- gör att håret blir mer glänsande och följsamt
- gör att hårtopparna blir mindre benäget att dela sig
- gör att hårbotten kommer att kännas bättre och bättre
- är antistatiskt vilket är bra på vintern då håret gärna blir statiskt
- är bra mot kliande hårbotten




Barnängen barntvål

Denna godtrogna tvål som finns i många svenska hem. Är den då så godtrogen som de säger?

"En av de mildaste och skonsammaste tvålar du kan tänka dig. Innehåller hudvänliga och fettåtergivande ämnen."
"En klassiker, helt fri från allergiframkallande ämnen."



Bildkälla

Innehåller:

Sodium Palmate
Förtvålad palmolja

Sodium Palmkernelate
Förtvålad palmkärnolja

Agua
Vatten

Palm Acid
Mjukgörande, emulgeringsmedel. Biprodukt vid palmoljeframställning. (Används för att dryga ut oljemängden och göra tvålen billigare).

Glycerin
Fuktbevarande, används också som lösningsmedel

Lauryl Glucoside
Ytaktivt, tensid*. (Tillsätts bl.a i flytande tvål för att motverka SLS irriterande egenskaper)

Palmkernel Acid
Biprodukt vid palmoljeframställning. (Används för att dryga ut oljemängden och göra tvålen billigare).

Parfym
Det sägs inte vad / vilka


Sodium Lactate
Fuktighetsbevarande medel som gör tvålen hårdare och snabbar i stelningsprocessen. Svagt misstänkt cancerframkallande.

Sodium Cloride
Salt, förtjockningsmedel. Används också för att separera bort glycerolet som sedan används i bl.a skönhets- och läkemedel. En del av detta tillsätts sedan tillbaka till tvålen som då kallas  ”glycerintvål”.

Methyl Hydrogenated Rosinate
En ester av methyl alkohol, ämnet är härdat och ska minska åldrande. Mild doft och fungerar som fixerare av parfym.

Tetrasodium EDTA
Neutraliserar metalljoner i hårt vatten och gör vattnet mjukare för bättre tvättegenskaper. Det är också en penetration-förstärkare, vilket betyder att den bryter ner hudens skyddsbarriär och går rätt in i blodomloppet. Fungerar även som konserveringsmedel.

Tetrasodium Etidonate
Har en konserverande effekt på tvålen samt gör den mjukare.  Kan vara irriterande för hud och slemhinnor.  Även små mängder kan utlösa eksemsymtom.

CI 77891
Titanoxid. Vitt färgämne. Kan enligt en del studier vara cancerogent utvärtes.

*En syntetisk tensid är manipulerar fett som man behandlar med petrokemikalier.



Källor: Getmjölkstvål & Made-in-China