Plastsaneringen fortsätter

Jag har under ett tag hållit på att plastsanera mitt hem, detta har jag tidigare skrivit om och i samma inlägg även om olika märkningar på plaster.
 
Plast är ett material som är gjort på kemiskt vis och läcker ständigt kemikalier som är hormonstörande och skadliga. Byta ut plast är inte svårt, det finns många alternativ ute i butikerna. Ikea är en bra plats att börja på tex. men även loppisar och tradera är en bra plats, både för miljö och plånbok!
 
Under sommaren har jag köpt lite nytt i rostfritt, trä och keramik och har nu i stort sett rensat ut det mesta i plast ur mitt kök. Det finns ett fåtal plastsaker kvar men det viktigaste är utbytt. 
 
Det som jag ännu inte lyckats finna någon ersättare till är mikrolocket. Finns det mikrolock i andra material än plast? Skriv gärna om ni har något bra tips!
 
Utrensad plast
 




5 tips för att börja leva mer ekologiskt

Då jag har fått ett önskemål om att skriva ett inlägg om 5 steg för att leva mer ekologiskt så kommer inlägget här. Mina tips är dock inte enbart om att komma igång med att leva mer ekologiskt, då ett ekologiskt liv går hand i hand med att tänka på miljön. 
 
1. Det första och enklaste tipset är att börja med att bli mer medveten om vilka ekologiska varor som finns i din lokala mataffären. Det finns ett större utbud än man kan tro och i många fall kostar inte ett ekologiskt alternativ jättemånga kronor mer. I bästa fall kan det till och med kosta lika mycket eller mindre. Här kan jag tipsa om att kika på Garants ekologiska produkter som finns på Willys och Hemköp. 
 
2. Börja med att byta ut de 5 mest besprutade och miljöpåverkande produkter.
  • Potatis (hårt besprutat)
  • Bananer (hårt besprutat, kemikalier tränger in i bananen)
  • Vindruvor, russin och vin (hårt besprutat)
  • Kaffe/te (hårt besprutat)
  • Kött (miljöpåverkande, djuren äter modifierad majs/soja)
3. Handla efter säsong, bättre för miljön och plånboken, smaken är också mycket godare.
 
4. Att försöka leva mer ekologiskt går som sagt hand i hand med att tänka på miljön och därför är ett bra tips att i alla fall minst en gång i veckan äta vegetariskt. Köttindustrin är en stor miljöbov och de flesta djur har det inte särskilt bra samt får inte äta den mat de är gjorda för. Vegetarisk mat är även billigare än mat baserad på köttprodukter. Tänk dock på att sojaprodukter oftast består av modifierad soja som planteras där regnskogen skövlas.
 
5. Leva mer ekologiskt och miljövänligt innefattar också hudvårdsprodukter. Att byta ut hudvårdsprodukter tar tid, i snitt använder en kvinna 13 produkter/dag vilket blir ca 260 kemikalier. Används parfym dubblas kemikalierna. Det jag rekommenderar att byta ut först är framförallt de produkter som stannar kvar på huden, så som krämer och oljor av olika slag. Även schampo, balsam och tvål är så klart viktigt att byta ut då dessa spolas rakt ner i avloppet




Hur mycket påverkar oss egentligen socker?!

Det har mer och mer börjat uppmärksammas att socker inte är bra för vår kropp, men varför är det egentligen inte bra och vad händer? Det ska jag försöka förklara i detta inlägg.
 
Socker kallas tillsammans med vetemjöl och mjölkprodukter för de vita gifterna. Ordet gift syftar inte här att det är direkt dödligt men dessa tre livsmedelsgrupper har en förmåga att ställa till det för vår kropp genom att bland annat ge inflammationer som till slut kan ha en dödlig utgång.
 
Vår hjärna säger till oss att leta efter söta saker att äta, då söta saker i naturen också är näringsrikt vilket är helt tvärt emot de sötsaker vi idag oftast stoppar i oss. Socker är beroendeframkallande genom att det stimulerar vårt belöningssystem. När vi blir allt mer beroende så räcker inte längre en liten mängd socker för att hjärnan ska vara nöjd utan den vill istället ha mer för att få mer belöning.
 
I genomsnitt äter en svensk 17 kilo godis per år, vilket är en helt enorm mängd! Och med tanke på att lösgodis enbart består av socker och olika slags kemikalier känns det väldigt äckligt... Framförallt skulle jag tro att godis i de flesta svenska hem konsumeras på fredags- och lördagskvällarna. Nackdelen med att äta godis på kvällen är att kroppen då inte är lika känslig för socker, så för att bli riktigt nöjd behöver vi äta dubbelt så mycket. Socker triggar också hungern vilket gör att det lätt blir så att vi äter mer. Istället för godis är fruktsallad bra för att bli av med sötsuget. Förutom att det är sött innehåller det också fibrer och vitaminer. En riktigt bitter mörk choklad är också ett bra alternativ då bittra smaker ger mättnad.
 
Förutom att socker finns i godis hittas det även i många andra produkter, så som musli, yoghurt, ketchup, helt enkelt i de flesta livsmedel. Det är inte enbart socker i ren form som vi bör se upp med, även andra sötningsmedel ger samma reaktioner i kroppen. Sötningsmedel är processat, molekylerna har ändrats och känns då främmande för kroppen vilket gör att den reagerar. Det bästa är att välja bort socker och andra sötningsmedel så mycket som möjligt.
 
Det är dock inte enbart de livsmedel som helt uppenbart heter något med socker, så som mjölksocker, druvsocker, fruktsocker, som är viktiga att hålla sig ifrån utan kolhydrat och stärkelserika produkter omvandlas i kroppen till socker. Spannmål (även fullkorn), ris, majs och potatis är exempel på detta.
 
För att kroppen ska bli av med sockret startar den en inflammation, en reaktion,  vilket gör att sjukdomar uppkommer. Åderförkalkning, alzheimer och cancer är exempel på inflammatoriska sjukdomar. Även uppkomsten av finnar/acne beror på inflammation i kroppen och socker kan mycket väl ha en bidragande effekt till detta. Humöret kan även svänga väldigt pga sockret.
 
Socker, råsocker och vanlig sirap är ungefär lika dåligt för kroppen, det är bättre att istället ersätta dessa sötningsprodukter med honung, lönnsirap och agavesirap som förutom socker också innehåller en viss mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler.
 
Källa: Sund.nu, Ur.se, Efter tio,
 




Raw brownie

Detta recept har jag hitta på bloggen Mitt gröna kök och har som vanligt ändrat det lite enligt mina önskemål. Originalreceptet finner ni i länken.
 
Botten
 
2 dl mandlar
2 dl dadlar (alternativt 1 dl dadlar och 1 dl russin)
½ dl kakao
ca 2 msk vatten
 
Frosting
 
½ avokado
½ frusen banan
2 msk kakao
1 msk kokosolja
 
Mixa ihop allt till botten, tryck ut i en form och ställ i frysen för att stelna.
Mixa ihop allt till frostingen, smeta på botten och ställ i frysen.
Servera med valria bär eller frukt.
 
 
.




Glutenfritt danskt "råg"bröd

Receptet på denna limpa kommer från Oscar Målevik som tar fram recept till Friends of Adam. Jag har dock modifierat receptet en del för att det ska passa mig bättre. 
 
Glutenfri limpa
 
1 msk psylliumfröskal 
2 msk malda brödkryddor
1 dl linfrön 
1 dl solrosfrön 
1 dl pumpakärnor 
 dl kokande vatten 
2 dl majsmjöl 
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl 
2 tsk bikarbonat 
2 tsk salt 
25 g jäst 
½ rivet äpple 
 dl havregrädde
1 dl honung, flytande
 
Blanda psylliumfröskal, brödkryddor och fröerna noga.
Slå på kokande vatten.
Blanda snabbt ihop skållningen och låt stå och svälla ca 5 minuter.
Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner det i skållningen.
Tillsätt resten av ingredienserna. Smula jästen i små bitar och blanda väl så att den fördelas jämnt. Blanda gärna i en degblandare.
Häll degen i en brödform med smörpapper. Tryck till degen, med fuktiga fingrar, så att det inte blir några luftfickor.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ en bakplåt längst ned i ugnen.
Sätt in brödet i ugnen och häll samtidigt några matskedar vatten på den varma plåten. Stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ca 1 timme.
Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk.





Nytt försök med naturlig nutella

För ett år sedan försökte jag mig på att göra egen nutella, vilket tyärr resulterade i en allergichock. Vid mitt första försök blötlade jag aldrig hasselnötterna så nu ville jag göra ett nytt försök med blötlagda och rostade hasselnötter. Och vet ni, det blev så bra så. Jag reagerade inte alls, väldigt gott blev det med!
 
Blötlägga nötter och mandel om man är allergisk är ett väldigt bra tips, de flesta reagerar nämligen inte längre då. Vid blötläggning försvinner toxiner och lektiner (de är de som kan orsaka allergi), de ska hindra nöten eller mandeln från att bli uppäten. Vid blötläggning släpper nöten eller mandeln dessa ämnen och förbereder sig att gro och det blir lättare för kroppen att ta upp de nyttiga ämnena.  
 
Receptet jag använde mig av denna gång kommer från bloggen Mitt gröna kök, kika in där det finns massor av goda recept! 
 
Nyttigare nutella
 
3 dl hasselnötter, blötlagda och rostade
1,5 msk kakao
1,5 msk honung, smält över ett vattenbad om fast honung används
Liten nypa salt
2 msk raps- eller linfröolja
ev lite vatten, jag kokade upp vatten och lät det svalna för att nutellan ska hålla sig längre. 

Mixa nötterna tills de blir oljiga.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt.